U tjednu od 11. do 17. ožujka 2024. godine održao se 23. po redu Tjedan mozga, a ove godine, po osmi puta obilježavanju ove manifestacije pridružio se i Sveučilišni odjel za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta! Glavni organizatori bili su dr. sc. Marijana Matijaš i dr. rer. nat. Dominik-Borna Ćepulić. Program obilježavanja Tjedna mozga na HKS-u održao se u petak 15. ožujka 2024. u okviru kojeg su studenti pod mentorstvom nastavnika našeg odjela pripremili nekoliko predavanja. Na samom početku programa, sudionike je pozdravio pročelnik Sveučilišnog odjela za psihologiju doc. dr. Dragan Glavaš, prorektor za nastavu prof. dr. sc. Roko Mišetić te dr. rer. nat. Dominik-Borna Ćepulić koji je vodio program.

Prvo predavanje Uloga oksitocina i testosterona u regulaciji socijalnog ponašanja i agresivnosti održale su studentice psihologije Ema Šimunić i Anamarija Gregurović pod mentorstvom prof. dr. sc. Maje Jazvinšćak Jembrek.

Drugo predavanje Od party droge do lijeka? – priča o MDMA-u su pripremile i održale studentice psihologije Antea Crnjak, Vanessa Caganić i Sara Novosel pod mentorstvom prof. dr. sc. Maje Jazvinšćak Jembrek.

Na kraju programa, studentice Marija Dadić, Marija Perlain i Katarina Užarević pod mentorstvom Maje Žutić, mag. psych. i izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, univ. spec. clin. psych. održale su predavanje Zaštitni čimbenici i intervencije za peripartalno mentalno zdravlje.

Uz predavanja, posjetitelji su imali priliku tijekom održavanja Tjedna mozga na HKS-u prisustvovati nizu aktivnosti u okviru Neurokutka koje su pripremili studenti psihologije Kristijan Pilčik, Klara Moguš i Iva Marčinko. 

Glavni organizatori Tjedna mozga u Hrvatskoj su Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), kao pridruženi članovi i partneri European Dana Alliance for the Brain (EDAB) i FENS (Federation of European Neuroscience Societies). Ove godine poseban je naglasak bio na temama neurogastronomije (mozak i hrana), ekotoksina i zdravlja mozga te socijalnog mozga.

Hrvatsko katoličko sveučilište