U župi Sv. Marka Križevčanina na zagrebačkoj Trešnjevci održana je 21. prosinca 2015. terenska nastava iz kolegija Uvod u teologiju za studente prve godine svih odjela HKS-a. Tema terenske nastave je bila „Kršćanstvo u konkretnom životu – od vjerskog iskustva do življene vjere. Sveci kao putokaz“. Na tragu sv. Franje Asiškog Papa Franjo daje jasan poticaj kršćanima da dublje i teološki promišljaju o toj temi kada kaže: „Propovijedaj Evanđelje svojim životom. Ako je potrebno, koristi i riječi“.  Gosti predavači  – koji ujedno predstavljaju redovničke zajednice koje ove godine slave jubilej – su na primjeru življenog kršćanstva svetaca utemeljitelja njihovih redova i to u sasvim konkretnom svakodnevnom životu dali uvid ne samo u teološki važan odnos življene vjere i razuma nego i u obilne plodove koji su već za života svetaca utemeljitelja, a posebno nakon njihovih života, niknuli i razgranali se kako u prostoru (u brojnim zemljama svijeta) tako i u vremenu (kroz niz stoljeća) u redovničkim zajednicama koje su utemeljili. Terensku nastavu su moderirale profesorica dr. sc. Marijana Kompes i asistentica mag. Valentina Šipuš, koje su prenijele i pozdrave nositelja kolegija rektora prof. dr. sc. Željka Tanjića.

IMG_0830

Na početku je pozdravnu riječ uputio župnik vlč. Damir Bačun predstavivši nam ukratko povijest župe i pastoralne aktivnosti te nas pozvao da njegujemo svijest svetih ljudi našeg naroda, među njima i sv. Marka Križevčanina. Župni vikar vlč. Odilon Singbo – koji je rodom iz Benina, a već jedanaest godina živi u Hrvatskoj – dao nam je recept za svetost u pet minuta: „Svaki, ali baš svaki dan izvršavati svoje obveze radosno i s ljubavlju.“

IMG_0855

Karmelićanin brat dr. sc. Dražen Vargašević pružio je pregled povijesti redovništva od pustinjaka do suvremenih redovničkih zajednica. Predstavio je svoj red karmelićana i prikazao svetost u duhu sv. Terezije Avilske, crkvene naučiteljice, čija je 500. obljetnica rođenja proslavljena 2015. godine te sv. Ivana od Križa koji je svetost živio kao intenzivno prijateljstvo s Isusom Kristom po molitvi. Brat Dražen je također prikazao karmelski put molitve, ulaženja u mistiku.

5

Dominikanka dr. sc. Martina sestra Ana Begić predstavila je red dominikanaca s prezentacijom „Ususret 800.-te obljetnice Reda propovjednika“. Osim s karizmom svetog Dominika sestra Ana nas je upoznala i s karizmom reda koja glasi „contemplata aliis tradere“ (priopćiti drugima plodove svoje konteplacije) koja se posebno očituje u teološkom i filozofskom radu (pr. sv. Toma Akvinski).

7

Posljednja predavačica sestra Marija Kolbe, jedna je od osam Misionarki ljubavi u Hrvatskoj. Utemeljiteljica redovničke zajednice Družbe sestara Misionarki ljubav blažena Majka Tereza, koja će upravo u ovoj Godini Milosrđa biti proglašena svetom, sinonim je za ljubav prema bližnjemu. Majka Terezija je živjela kršćanstvo u svakodnevnom životu i svoj njegovoj težini i ljepoti otkrivajući kako je čovjeku potrebno dati hranu ali i hranu za dušu, Riječ Božju. Čovjeku je potrebno ne samo materijalno sklonište nego i srce bližnjega kao sklonište. Sama s. Marija je iznijela svoje iskustvo borbe kako postići svetost u vlastitoj svakodnevici.

Terenska nastava je završila zahvalom domaćinima te gostima predavačima.

 

Tekst: Monika Bujanović, Ana Tomašković, Marina Miletić, Matea Vidulić, dr. sc. Marijana Kompes

 

Hrvatsko katoličko sveučilište