U petak, 3. prosinca 2021. studentice i studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta u pratnji doc. dr. sc. Zorana Turze , doc. dr. sc. Đurice Pardona i Julija Domca sudjelovali su na terenskoj nastavi u sklopu izbornog predmeta Integral Ecology u Energetskom centru Bračak  u blizini Zaboka.

Energetski centar Bračak je dvorac, odnosno, grofovija koju je 1889. sagradila obitelj Kulmer. Ista obitelj 1947. godine poklanja dvorac kako bi mogao poslužiti kao bolnica. Dvorac je poslužio kao bolnica sve do izgradnje nove bolnice 2007. godine u susjedstvu nakon čega je bio izložen raspadanju i uništavanju. Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske 2011. godine pripremila je obnovu dvorca koja je u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom započela 2015. godine. Dvorac je otvoren 2017. godine dobivši potpunu rekonstrukciju prema niskoenergetskim standardima gradnje, a obnovljen je kao primjer energetske izvrsnosti i najsuvremenijih tehničkih rješenja.

 Studente je ugostio jedan od suradnika na predmetu Integral Ecology dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu te posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu.erenskoj nastavi pridružili su se gosti i dekan Agronomskog fakulteta prof. dr. sc. Ivica Kisić. 

Nakon zajedničkog doručka uslijedio je obilazak Energetskog centra i predavanja Promicanje zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Pogled iz Vatikana doc. dr. sc. Zorana Turze, Promicanje zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Pogled iz Europe i Hrvatske dr. sc. Julija Domca i Promicanje zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena. Osobni pogled prof. dr. sc. Ivice Kisića.
Doc. dr. sc. Đurica Pardon organizirao je radionice za studentice i studente, a ručak za sve prisutne pripremili su učenici i nastavnici Srednje škole Zabok, smjer konobari i kuhari, koji su pripremili ručak i posluživali.

Izvještaj sastavila: Valentina Babić