Nakon dvije pandemijske godine u utorak 14. lipnja 2022. u crkvi svetog Antuna Padovanskog održan je Te Deum akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta, svečana sveta misa, kojom je naša akademska zajednica zahvalila Bogu za obilje primljenih darova u akademskoj godini 2021./2022. Svetu misu zahvalnicu predvodio je sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić. U koncelebraciji sudjelovali su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, generalni tajnik HBK doc. dr. sc. Krunoslav Novak, pročelnik Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerko Valković, doc. dr. sc. Odilon Singbo s Katedre za teologiju HKS-a, župnik Sv. Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu fra Roko Bedalov, fra Josip Petonjić i povjerenik za kulturna dobra i voditelj Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije preč. dr. Vlado Mikšić. Pjevački zbor studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta pod ravnanjem maestra Luke Šopara radosnim pjevanjem uveličao je misno slavlje.


U homiliji je kapelan Marko, postavljajući pitanje „Za što sve Bogu mogu biti zahvalan ove akademske godine?“, na isto pokušao dati odgovor koristeći se Božjom riječju naviještenom na misi. Slušajući poznati Ps 51 koji se tradicionalno pripisuje kralju Davidu koji se ima suočiti sa svojim grijehom, shvaćamo kako zahvalni možemo biti već za to: za Božje smilovanje i oproštenje naših grijeha. Nadalje, slušajući evanđelje shvaćamo da je Bog dobar prema nama uvijek, da njegovo sunce uvijek iznova nad nama izlazi, da imamo u raznim situacijama priliku iskusiti njegova dobročinstva – u studiju, prijateljstvima, susretima. Naposljetku, ta Božja ljubav poziva nas da i sâmi postanemo poput njega: da poput Isusa idemo prema svakom čovjeku opraštajući mu i ljubeći ga, ne isključujući nikoga. Jer je nama oprošteno, jer nam se Bog uvijek iznova smiluje, jer nas sunce njegovih dobročinstava uvijek iznova obasjava, i mi sada pokušavamo činiti isto. Tako nasljedujemo Isusa koji je Krist, tako se učimo biti savršeni poput Oca našeg nebeskog.


Na kraju svetog misnog slavlja rektor Tanjić oprostio se i zahvalio župniku fra Roku Bedalovu za gostoprimstvo koje su nam pružali on i njegova subraća na našim misama na početku akademske godine kao i na zahvalnim misama na kraju akademske godine te mu poželio puno Božjeg blagoslova na novim dužnostima, predavši mu dar u ime naše akademske zajednice. Rektor je istaknuo kako smo sretni što postoji, osim misnih slavlja, povezanost našeg Sveučilišta i braće fratara koja se očituje u volontiranju naših studenata i profesora okupljenih u Volontersku skupinu HKS-a koji rado pomažu u pučkoj kuhinji.

Ovom prigodom Hrvatsko katoličko sveučilište oprostilo se i od  sveučilišnog kapelana vlč. Marka Čolića koji će završiti službu na našem Sveučilištu te svoj put nastaviti u Rimu na postdiplomskom studiju. Rektor Tanjić i cijela akademska zajednica zahvalili su velečasnom Marku na njegovom predanom radu, zauzetosti i raspoloživosti za našu akademsku zajednicu. “Vjerujemo da ćemo njegovo djelovanje pamtiti po sadržajnim propovijedima, organizaciji mnogobrojnih kulturnih događanja koje su studenti i zaposlenici rado pohodili kao i po svakodnevnom komuniciranju na našim mrežnim stranicama Kapelanije te na društvenim mrežama. Hvala ti, Marko, pratit ćemo te na tvom putu u našim molitvama.” – rekao je rektor Tanjić.

Pjevački zbor studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta pod ravnanjem maestra Luke Šopara izveo je nakon misnog slavlja koncert s osam skladbi i oduševio sve prisutne.

Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko druženje uz roštilj koji su svojim donacijama osigurali gospodin Nikica Mihić, Karlsberg, Zagrebačka pivovara, Iločki podrumi i Pekara Dinara.

Druženje na Kampusu bilo je prigoda i za praizvedbu himne HKS-a koja je nastala u suradnji studenata i zaposlenika Sveučilišta.

Tekst je napisala Đurđica Čavrak Hofer, „teta s porte“, a glazbu Kristijan Jalšić, student 3. godine preddiplomskog sveučilišnog studija Komunikologija. Himnu HKS-a, uz autoricu teksta Đurđicu Čavrak Hofer i pratnju na gitari Lade Lokmer, voditeljice Službe za studentska pitanja, izveli su studenti Antonio Bebek (1. god. predd. komunikologija), Kristijan Jalšić (3. god. predd. komunikologija) , Lucija Pranjić (1. god. dipl. komunikologija), Mihovil Vučković (3. god. predd. povijest) i Veronika Juršić (2. god. dipl. psihologija).

 

Hrvatsko katoličko sveučilište