2

 

U subotu 11. veljače 2017. na blagdan Gospe Lurdske Odjel za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta na čelu s pročelnicom odjela doc. dr. sc. Martom Čivljak, profesorima i nastavnicima te studentima i studenticama obilježio je svjetski dan bolesnika.

Program obilježavanja započeo je u 18 sati svetom misom u Sveučilišnoj kapeli koju je u kocelebraciji sa Sveučilišnim kapelanom Odilonom Singbom predvodio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

 

1

Ovo nije obično zanimanje i ovaj posao se ne može samo odraditi. On ipak znači život jer to su susreti koji su ispunjeni patnjama, boli, radostima i nadom. Neka nam Gospa Lurdska bude zagovornica i pomoć da možemo čuti i osjetiti što nam Isus govori i tako osnaženi Božjom riječi krenuti u naš život. – rekao je Rektor Tanjić u svojoj propovijedi.

Nakon svete mise u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“  uslijedilo je predavanje Sveučilišnog kapelana Odilona Singbe. Sveučilišni kapelan je kroz tri prizme koje nas smještaju u svakodnevnicu pokušao objasniti duhovno-moralni pristup liječnika spram pacijenta. Istaknuo je važnost liječničkog poziva koji uvijek ima vremena za svakoga, uvijek primjećuje i prihvaća te kako svaki liječnik/liječnica ima uvijek snage pričati o patnji i stvarima koje običnog čovjeka žaloste.

Na kraju svoga izlaganja je istaknuo:

Kroz ovo kratko izlaganje htio sam istaknuti važnosti naše službe kod bolesnika u kojem valja prepoznati dvije bitne istine našeg života kako nam ne bi služenje bilo rutinsko. Prva stvar je da Krist zaista trpi u tom bolesniku i traži našu pomoć, našu utjehu, naše razumijevanje, a najviše našu tihu prisutnost. Služeći tako, služimo Kristu.Druga stvar, susrećemo se s vlastitom konačnosti, ali uvijek sa sviješću da,  kako kaže Mala Terezija „ne umiremo, nego ulazimo u život“, ili  poput svetog Franje doživjeti samu smrt kao „sestricu“. Vi kao liječnici, a ja kao svećenik, prihvaćamo tu vlastitu konačnost i prolaznost kao put k svome Učitelju i Pobjedniku koji je kroz vazmeno otajstvo pokazao da život uvijek rađa životom makar kroz patnju.

 

Nakon predavanja uslijedilo je prigodno druženje u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta kojemu se pridružila i ravnateljica klinike za Infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević“ prof. dr.sc. Alemka Markotić, dr. med., zamjenik ravnateljice doc. prim. dr.sc. Rok Čivljak i mnogi drugi.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište