U Zagrebu je od 8. do 11. studenog 2023. održana 30. godišnja konferencija hrvatskih psihologa s temom “Uloga i doprinos psihologije u održivoj zajednici”. Ovo je ujedno i godina u kojoj se obilježilo 70 godina rada Hrvatskog psihološkog društva te 20 godina od donošenja Zakona o psihološkoj djelatnosti. U organizaciji ove jubilarne konferencije kao članica Programskog odbora sudjelovala je dr. sc. Marijana Matijaš, viša asistentica sa Sveučilišnog odjela za psihologiju.

Nastavnici sa Sveučilišnog odjela za psihologiju i ove godine aktivno su sudjelovali u programu konferencije. Izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, univ. spec. clin. psych. održala je plenarno predavanje „Mentalno zdravlje u trudnoći i nakon porođaja: trenutne spoznaje, smjernice i značaj za demografsku održivost“. Također organizirala je simpozij pod nazivom „Peripartalno mentalno zdravlje u Hrvatskoj: od istraživanja do prakse“. U okviru simpozija sudjelovale su prof. dr. sc. Jasminka Štefulj, dr. sc. Marijana Matijaš, Maja Žutić, univ. mag. psych. i dr. sc. Maja Brekalo koje su predstavile neke od nalaza iz projekta „Odrednice, ishodi i međuodnos mentalnog i tjelesnog zdravlja žena u trudnoći i nakon porođaja (MumHealth)“ koji financira Hrvatsko katoličko sveučilište. Također, u okviru simpozija sudjelovale su sveučilišne magistrice psihologije, bivše studentice HKS-a, Martina Blažević i Barbara Lovrić.

U okviru konferencije predstavljeni su i rezultati longitudinalne studije projekta „Digitalna tehnologija u obitelji: obrasci ponašanja i učinci na razvoj djece‟ (D.E.C.I.D.E.) koji financiraju Hrvatska zaklada za znanost i Hrvatsko katoličko sveučilište. U okviru sekcije Korištenje društvenih medija i pametnih telefona kod djece i mladih, usmena izlaganja s rezultatima iz projekta održale su Matea Bodrožić Selak, univ. mag. psych. i Ana Žulec Ivanković, univ. mag. psych. Asistentica Žulec Ivanković je u okviru programa konferencije predstavila projekt pod nazivom „Obiteljski i individualni plan korištenja digitalnih medija – interaktivna savjetodavna mrežna stranica“.

Dr. sc. Marijana Matijaš organizirala je okrugli stol „Mentalno zdravlje znanstvenika“. Tijekom okruglog stola raspravljalo se o trenutnim spoznajama o ovom području kao i promjenama koje su potrebne te je predstavljen rad ReMO COST akcije u kojoj uz dr. sc. Matijaš sudjeluje i dr. sc. Barbara Balaž.

Tijekom konferencije održan je i simpozij „70 godina Hrvatskog psihološkog društva“ u okviru kojeg je izv. prof. dr. sc. Anamarija Bogović govorila o razvoju kliničke psihologije u Hrvatskoj, a izv. prof. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk predstavila Sveučilišni odjel za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Hrvatsko katoličko sveučilište