Hrvatsko katoličko sveučilište

Sveučilišni kampus

 

 

Sveučilišni kampus nalazi se na adresi Ilica 242 u Zagrebu, na prostoru bivše Domobranske vojarne, u gradskoj četvrti Črnomerec. Kampusom Sveučilišta, koji je u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije, upravlja tvrtka Sollicitudo d.o.o. u vlasništvu osnivača koja svojim prihodima potpomaže redovit rad i neke razvojne aspekte Sveučilišta.

Opis kampusa

Na kampusu Črnomerec Sveučilište raspolaže s oko 27.000 m2 površine na kojima se nalazi sedam zgrada. Sveučilište je izradilo idejni projekt  za prostorno uređenje kampusa, što uz obnovu i preuređenje postojećih zgrada uključuje i izgradnju novih objekata i infrastrukture. U dvjema dosad obnovljenim zgradama uređeni su prostori za nastavu, tj. učionice, radni kabineti i uredi za znanstveno-nastavne djelatnike. Trenutno se obnavlja zgrada Sveučilišne knjižnice i budućeg Sveučilišnog računalnog centra, a za daljnju obnovu predviđena je zgrada znanstveno istraživačkog centra. Također će se obnavljati zgrade budućeg studentskog doma, zgrada rektorata te višenamjenska zgrada za nastavu.

U sklopu poslovno-stambenog centra na sjeveroistočnom uglu kampusa Črnomerec, Sveučlište ima aulu magnu od 450 mjesta i predavaonice za potrebe održavanja nastave, a predviđena je i izgradnja studentske menze, televizijskog i tonskog studija te jedinice za montažu za potrebe studija komunikologije te sportskih sadržaja. Ispod površine kampusa predviđena je i podzemna garaža s 460 parkirnih mjesta, na 4 etaže, koja bi osim za potrebe sveučilišta, služila i za javne namjene.

Općenito, kampus će biti mjesto s prepoznatljivom arhitekturom, uređenim trgom, hortikulturom i šetalištima koja povezuju sveučilišne sadržaje međusobno, ali i s gradskim i lokalnim okruženjem.

 

Povijest kampusa

Fotografija: Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća 

Kampus na Črnomercu obuhvaća povijesni kompleks bivše austrougarske „Domobranske vojarne“ sagrađen 1899. godine u suradnji urbanista Milana Lenucija i arhitekta Janka Holjca, ukupne površine 2 hektara, gdje se prema postojećem stanju nalazi 10 zgrada predviđenih za razvoj Sveučilišta.

Zgrade Domobranske vojarne istaknuti su primjer kvalitetno osmišljenih i realiziranih građevina vojne namjene. Kompleks vojarne 2006. temeljem sporazuma o darivanju između Vlade RH i Zagrebačke nadbiskupije preuzela je Nadbiskupija zagrebačka za potrebe Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Razvojni projekti

Specifični ciljevi prostornog razvoja obuhvaćaju:

⇒ razvijanje i iskorištavanje raspoloživog prostora, zgrada i infrastrukture kampusa HKS-a;
⇒ razvijanje svih potrebnih sadržaja na kampusu za funkcioniranje Sveučilišta kao integriranog sveučilišta (nastavni prostori – učionice, kabineti i laboratoriji, knjižnični i čitaonički prostori, istraživački prostori – kabineti i laboratoriji, prostori za umjetnički rad, studentski smještaj i prehrana, pastoralni sadržaji, rekreacijski sadržaji itd.) te ih objedinjavanje u funkcionalnu i skladnu cjelinu;
⇒ iskorištavanje infrastrukture na kampusu na dobrobit lokalne zajednice te u smjeru suradnje i potreba obližnjih obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i  drugih institucija

Ured za projekte, infrastrukturne projekte i razvoj

Ured obavlja poslove prijave znanstvenih i stručnih projekata na interne natječaje koje objavljuje Sveučilište, kao i na ostale javne i druge natječaje, posebno natječaje Europske unije.

Također obavlja poslove izrade projektne dokumentacije za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije, te sve potrebne poslove u svrhu povećanja realizacije projekata i što uspješnijeg sudjelovanja Sveučilišta u korištenju fondova Europske unije.

Ured pruža pomoć nastavnicima i suradnicima prilikom prijavljivanja, vođenja, realizacije te završavanja projekata i međunarodnih projekata.

KONTAKT
Tel: +385 (0) 1 3706 662 
e-mail: 
uredzaprojekte@unicath.hr

Hrvatsko katoličko sveučilište