bogorodica

Nova godina nosi nas ususret novom životu, novim doživljajima, kušnjama, trpljenjima, bolima, ali i sigurnim izlascima iz svega bolnoga u uvijek zdravo, čestito i vječno. Poput dobrog prijatelja Nova godina dolazi ti šapnuti da ne dopustiš da ti dani prolaze prazni. Ona bi ti htjela reći kako ideš ususret vremenu koje neće nikad proći, a to je vječni život.

Vrijeme nije neki usud, sudbina koja nas okiva ledenim hodom prema smrti, nego topla ruka koja nas želi voditi u život u kojemu nas čekaju prijatelji, za koji se ovdje neprestano spremamo i gdje ćemo doživjeti ispunjenje svega onoga čemu smo se ovdje uzalud nadali.

Nova godina će ti šapnuti da je vrijeme u Božjoj ruci. Godine brojimo od Isusa Krista, koji je razlomio ljudsku povijest na dva dijela, da oba dijela blagoslovi, učini božanskim, ozdravi i oslobodi od ropstva, nečovještva, rata i mržnje. On je ključ za rješenje svih ljudskih problema, on je točka Omega prema kojoj čitava ljudska povijest hodočasti, on je snaga za ljubav koja jedino vodi prema njemu i prema osmišljenju svih naših hodanja.

Isus Krist je preuzeo vrijeme na sebe, to je on koji te u vremenu pohađa, koji te želi podsjetiti da ne dopustiš da ti dani i dalje budu mračni ili blijedi, nego poput velike posude koju puniš, poput velikih kamiona koje želiš natovariti, da ti vječnost bude izgrađena mnogim stanovima, prostorima, radostima i gostoljubivošću.

Nije najbitnije jesi li bolestan ili zdrav, jesu li tvoje godine već pri kraju ili si još mlad, čeka li te mnogo poslova ih te bolest slomila pa nemaš nikakvih poslova. Nije važno kome pripadaš i što radiš, nego kamo ćeš ubuduće ići, što ćeš raditi i kome vjeruješ. Ti znaš da ljude koji su dobri, koji vole čovjeka, koji druguju s Bogom, nitko ne može uništiti, da se oni krvniku koji ih ubija smiju u oči, svjesni da im on ne može ništa, jer je njihov život neuništiv. Ti znaš da ljudi koji čine dobro i koji su pravedni, koji se bore da naše društvo ne bude zatrovano otpacima europske civilizacije, jedini znaju zašto žive i da se oni jedini ne boje budućnosti.

Kad god nekome učiniš dobro, ti postaješ sretan, čitavo tvoje biće drhti od zadovoljstva, tvoja savjest je mirna, a tvoje biće doživljava slobodu. Kad, naprotiv, mrziš nekoga, kad ogovaraš, tad osjećaš da si se zabio u neke zidove, da te okiva mrak i nezadovoljstvo, da ne možeš ni k ljudima ni k Bogu. Kad se želiš osvetiti ih nekoga prevariti, tada doživljavaš da nećeš uživati, da režeš granu na kojoj sjediš, da probijaš svoje vlastito srce. Svjestan si da se samo na pozitivnom, svijetlom, slobodnom može živjeti. A to pravedno svjetlo jest jedno srce, to je samo jedna osoba, jedan Bog, Stvoritelj neba i zemlje. Ako uhvatiš njegovu ruku i dopustiš da te vodi, onda si siguran da ćeš prepoznati svaki cvijet, bit će ti drage pahuljice snijega, neće te srditi sklizavica i magle, djeca će ti biti radost, tvoje stare godine neće predstavljati bol, nego sreću, iskustvo i mudrost.

Čovjek je dragocjeno biće. Bog je poslao svoga Sina da bude čovjek. On živi na našem planetu i oblikuje ljudsku povijest. Jao je od svih ljudskih problema, razaranja i svega čemu čovjek robuje. Nova nas godina poučava da gledamo vedro u budućnost, da nikada ne vjerujemo negativnostima, izgubljenostima, zarobljeništvima, ratovima i nepravdama. Gledati nam je u Božje ruke, odakle nam uvijek dolazi pomoć. Jer samo je jedan Stvoritelj neba i zemlje, i samo taj jedan ima vlast nad svim našim neprijateljima.

Zakorači hrabro u novu godinu. Ne dopusti da tebe vrijeme gazi, nego ispunjaj vrijeme svojim darovima, te ga oslobađaj od ropstva i straha, a sebe ispunjaj slobodom i budućnošću. Uzmi bilježnicu, neka ti to bude dnevnik, u njega svaki dan upisuj ono dobro što si načinio. Tako ćeš u trenucima depresije, nezadovoljstva i neuspjeha moći zagledati se u taj dnevnik i vidjeti da nisi onakav kako ti hoće sugerirati neuspjeh ili žalost, nego da si itekako uspješan, jer svako tvoje dobro djelo vrijedi neizmjerno.

Odluči danas da ćeš u svakom danu imati bar pet minuta vremena razgovarati s Bogom. Pronađi neku molitvu koja ti osobito odgovara srcu i nju svaki dan moli. Pronađi svoju glavnu pogrešku, te ju u ovoj novoj godini pokušaj svaki dan polako kljaštriti da je potpuno iskorijeniš. Odluči danas oprostiti svima koji su ti neprijatelji, u srcu zamoli sve one koje si povrijedio da ti oproste, zagledaj se u Božje lice i zaželi da ti Bog sve oprosti i da budete prijatelji.

Te odluke su dovoljne da ti nova godina bude sasvim sigurno uspješna, sretna i blagoslovljena. To će biti snaga koja će sve ispunjati uspjehom, zdravljem, mirom. Važno je načiniti prvi korak, sljedeći će biti lakši. Važno je vidjeti što hoćeš od svoga života i danas odlučiti ići tim smjerom.

Dr. Tomislav Ivančić, “Oaze života”

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište