U ponedjeljak 23. listopada 2023., po prvi puta pod novim imenom, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu svečano je obilježen Dan Sveučilišnog odjela za sociologiju.

Sveto misno slavlje predvodio je vlč. Leopold Ćurčić, župnik u Župi Muke Isusove u Vukomercu u koncelebraciji s vlč. Branimirom Jagodićem, sveučilišnim kapelanom, dok je misno slavlje svojim pjevanjem uljepšao pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Chorus Unicath. Vlč. Ćurčić u svojoj je homiliji istaknuo kako je važno ne zaboraviti čovjeka kao pojedinca. “Ne zaboravite čovjeka u masi. Učite i radite, pišite i istražujte, stvarajte i gradite. Ali nemojte zaboraviti ovo mjestu u dnu vašeg Sveučilištu, ovu kapelicu, hram Božji, srce ovoga Sveučilišta. Ono neka vam stoji kao podsjetnik gdje je granica. gdje prestaje objekt kojim se bavimo, a počinje dijete Božje koje ljubimo.”

Svečanost se nastavila akademskim činom u dvorani “Bl. Alojzije kard. Stepinac” u kojoj su prisustvovali državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak ispred Ministarstva kulture i medija, pročelnici Sveučilišnih odjela Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dekan i prodekan s Medicinskog fakulteta, profesori i vanjski suradnici Sveučilišnog odjela za sociologiju te velik broj studenata, alumnija, prijatelja Odjela te profesora s drugih znanstvenih institucija.

U ime rektora i Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupljenima je dobrodošlicu i čestitku poželio prorektor za nastavu prof. dr. sc. Roko Mišetić, jedan od bivših pročelnika Sveučilišnog odjela za sociologiju. U svom je govoru prorektor govorio o početcima Sveučilišnog odjela za sociologiju te je izrazio zahvalnost i ponos Odjelom, jer unatoč demografskim promjenama i teškoćama s kojima se suočavamo svake godine daju svoj maksimum i obrazuju novu generaciju sociologa.

Izv. prof. dr. sc. Mario Bara, pročelnik Sveučilišnog odjela za sociologiju, u svojem je obraćanju zahvalio svim kolegicama i kolegama, studenticama i studentima te svima onima koji iznova pridonose i daju na vrijednosti znanstvenom i nastavnom radu Odjela. „Rektor nažalost danas ne može biti s nama jer je u domovini sv. Ivana Pavla II. gdje sudjeluje na konferenciji Hrvatski odnosi Ivana Pavla II. u sjećanjima uz 20. obljetnicu trećeg hodočašća u Hrvatsku i 100. u svijetu kao pape hodočasnika na Sveučilištu sv. Ivana Pavla II. u Krakowu. Ponosni smo na sve što postižemo, a čini nam se da postižemo puno – kako u znanstvenom djelovanju, tako i u nastavnim procesima. Naši studenti u sklopu partnerstva s agencijom Hendal primjenjuju svoja sociološka znanja u praksi, na stvarnom tržištu, proširili smo broj kolegija i broj jezika na kojima se izvode te se okrenuli većem povećanju mobilnosti studenata. Ponosni smo na sve studente aktivnosti, sve što se događa a naš je Odjel dio toga i svima od srca hvala na svemu što čine kako bi Sveučilišni odjel za sociologiju i dalje napredovao.“- rekao je pročelnik Bara. Ujedno je zahvalio Upravi, kolegama s drugih odjela i vanjskim suradnicima, sveučilišnom kapelanu i svim stručnim službama na potpori bez koje djelovanje Odjela ne bi bilo moguće.

Ovom prigodom dodijeljena su priznanja studentima Sveučilišnog odjela za sociologiju u tri kategorije: za najbolji akademski uspjeh, najbolji diplomski rad i u kategoriji za izniman izvannastavni angažman.

Priznanje za najbolji akademski uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljeno je Niki Mariću, studentu I. godine prijediplomskoga sveučilišnog studija Sociologija koji je postigao težinski prosjek ocjena 4.193; Pameli Patriciji Pinčić, studentici II. godine prijediplomskoga sveučilišnog studija Sociologija koja je postigla težinski prosjek ocjena 4.950; Beati Patljak, studentici III. godine prijediplomskoga sveučilišnog studija Sociologija koja je postigla težinski prosjek ocjena 5.000; Miji Vaclavek, studentici I. godine diplomskog sveučilišnog studija Sociologija koja je postigla težinski prosjek ocjena 4.820; Ani Posarić, studentici II. godine diplomskog sveučilišnog studija Sociologija koja je postigla težinski prosjek ocjena 5.000.

Priznanje za najbolji diplomski rad u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljeno je Lovri Kneževiću, za diplomski rad Kako zagrebački studenti percipiraju znanost? izrađen pod mentorstvom doc. dr. sc. Josipa Ježovite.

Priznanje za izniman izvannastavni angažman u akademskoj godini 2022./2023. u cilju promicanja Odjela i struke dodijeljeno je studentici Karli Arar za sudjelovanje u projektu Akademija za mlade, u projektu Coca-Colina podrška mladima, u radionici pisanja projekata financiranih iz EU fondova te za sudjelovanje u aktivnostima kluba studenata Nexus.

U ime nagrađenih studenata obratila se Beata Patljak koja je zahvalila profesorima i Sveučilištu na tome što su prepoznali i nagradili njihov trud i zalaganje, a kolegicama i kolegama poručila kako ovo nije samo prilika da izraze zahvalnost, već i prilika za inspiraciju i podjsetnik na snagu suradnje, predanosti i rada.

Kao dio programa održan je i okrugli stol „UNESCO-ova Konvencija za zaštitu nematerijalne kulturne baštine: 20 godina poslije“ čime je obilježena 20. godišnjica donošenja ovog međunarodnog instrumenta, a u povodu otvaranja panela okupljenima se obratio državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak. Istaknuo je kako je ovih 20 godina iznimno brzo prošlo, da je gotovo svaka stavka ove konvencije brzo prihvaćena, ali da se ona i dalje proširuje te da se na njoj radi. “Unatrag 20 godina Ministarstvo kulture i medija potpomoglo je oko 400 projekata vođenih ovom konvecnijom, od čega ih je 130 bilo usmjereno na financijsko pomaganje međukulturalnog dijaloga. Takvi projekti imaju posebnu vrijednost za Hrvatsku jer je naša kulturalna baština nepresušno vrelo – po tome smo zbilja bogati”, zaključio je Poljičak.

Na okruglom stolu o rezultatima primjene Konvencije te problematici i nedoumicama na području očuvanja nematerijalne kulturne baštine govorili su izv. prof. dr. sc. Petra Kelemen s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te profesori sa Sveučilišnog odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Luka Šešo i izv. prof. dr. sc. Mario Bara. Panelom je moderirala Matea Topić Crnoja, asistentica na Sveučilišnom odjelu za sociologiju. Programom svečanog akademskog čina moderirala je studentica Ema Strbad.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište