U ponedjeljak 16. listopada 2023. na blagdan svete Majke Terezije svečano je obilježen Dan Sveučilišnog Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Sveto misno slavlje predvodio je doc. dr. sc. Odilon Singbo s Katedre za teologiju u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem i sveučilišnim kapelanom vlč. Branimirom Jagodićem.

Nakon misnog slavlja održao se svečani akademski čin u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Prisutnima se obratio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je u obraćanju čestitao svima onima koji su uložili rad, zalaganje, svoje znanje, svoj napor, svoje intelektualne duhovne i fizičke sposobnosti te su ugradili i svoju osobnu žrtvu u rast Sveučilišnog odjela za sestrinstvo te posebice svim studenticama i studentima, nastavnicama i nastavnicima koji se iznova zalažu kako bi Sveučilište i dalje raslo. “Zaštitnica Sveučilišnog odjela je sveta Majka Terezija iz Kalkute. Njen život bio je obilježen nesebičnom brigom za one najslabije i najpotrebitije te potpunim predanjem Božjem naumu. To ju je dovelo do svetosti. To želim i nama i našemu Odjelu u idućem razdoblju, da tražeći nađe i da nikada ne prestane ići za onim ciljevima koje nosi u svome poslanju”, istaknuo je rektor.

Okupljenima se obratila pročelnica Sveučilišnog odjela izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak koja je zajedno s Karom Ložnjakom, predsjednikom Kluba studenata sestrinstva “Nutrix” izvijestila o aktivnostima Sveučilišnog odjela u protekloj akademskoj godini i radu studenata. “Sveučilišni odjel za sestrinstvo najbrojniji je odjel Hrvatskog katoličkog sveučilišta s 441 upisanom studenticom i studentom na prijediplomskoj i diplomskoj razini studija. Izvodimo nastavu za redovite i izvanredne studente, imamo oko 60 vanjskih suradnika i preko 150 mentora u zdravstvenim i socijalnim ustanovama koji su uključeni u kliničku nastavu. Radimo puno i kvalitetno te smo iznimno ponosni na uspjehe svih naših kolegica, kolega, studentica i studenata”, zaključila je pročelnica Čivljak.

Magistar sestrinstva Karlo Ložnjak predstavio je rad Kluba studenata sestrinstva NUTRIX i aktivnosti u kojima je Nutrix sudjelovao, posebno istknuvši I. Kongres Kluba studenata sestrinstva Nutrix “Sestrinstvo: znanost i profesija” . Ložnjak je zahvalio nastavnicima i studentima na suradnji jer u prosincu 2023. završava njegov mandat na poziciji predsjednika Kluba koji ostavlja u dobrim rukama. 

 

 

Nakon svečanog akademskog čina dodijeljena su priznanja i zahvalnice studentima i profesorima koji su se na neki način posebno istaknuli u protekloj godini.Priznanje za za najbolji akademski uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljeno je studentu Hrvoju Pili, za II. godinu redovitog sveučilišnog prijediplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo, s težinskim prosjekom 4,679; Ivoni Škrinjar, za III. godinu redovitog sveučilišnog prijediplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo, s težinskim prosjekom 4,964; Ireni Golubiček, za III. godinu izvanrednog sveučilišnog prijediplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo, s težinskim prosjekom 4,473; Petri Milanović – Litre, za I. godinu redovitog sveučilišnog diplomskog studija Sestrinstvo, s težinskim prosjekom 4,550; Magdaleni Antić, za II. godinu redovitog sveučilišnog diplomskog studija Sestrinstvo, s težinskim prosjekom 4,875; Matei Tolić, za II. godinu redovitog sveučilišnog diplomskog studija Sestrinstvo, s težinskim prosjekom 4,875; Anamariji Pažić, za II. godinu redovitog sveučilišnog diplomskog studija Sestrinstvo, s težinskim prosjekom 4,875; Nataliji Mišković, za I. godinu izvanrednog sveučilišnog diplomskog studija Sestrinstvo, s težinskim prosjekom 4,633 te Željki Janković, za II. godinu izvanrednog sveučilišnog diplomskog studija Sestrinstvo, s težinskim prosjekom 4,917.

Za najbolji diplomski rad u akademskoj godini 2022./2023. nagrađena je studentice Kristina Kraljić na temu Vrste istraživanja i objavljivanje rezultata diplomskih i završnih radova zdravstvenih studija u Hrvatskoj: retrospektivno kohortno i presječno istraživanje  u kojemu je pomoću originalnog istraživanja analizirala korpus od preko 10.000 radova dostupnih u nacionalnom repozitoriju ZIR.

Priznanje za izniman izvannastavni angažman u akademskoj godini 2022./2023. u cilju promicanja Sveučilišnog odjela i struke primili su Karlo Ložnjak, Matko Matišić, Hrvoje Pili, Ana Brajša, Iva Tomić i Tea Lukić. Navedeni studenti bili su angažirani u svim aktivnostima Kluba studenata sestrinstva Nutrix, te su sudjelovali u snimanju promotivnog filma Hrvatskog katoličkog sveučilišta, na tjednu znanosti MUZZA, Danu otvorenih vrata, STEM festivalu, LEAP Summitu, te u organizaciji kongresa.

Moderator svečanosti bio je Josip  Strčić, student Sveučilišnog odjela za sestrinstvo, a svojim skladnim pjevanjem svečanost je uljepšao Pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Chorus Unicath pod ravnanjem dr. sc. Ane Šeremet, asistentice na Sveučilišnom o-djelu za psihologiju, uz klavirsku pratnju asistenta na Sveučilišnog odjelu za sestrinstvo Marina Čarga.

Hrvatsko katoličko sveučilište