U srijedu 27. rujna 2023., na spomendan sv. Vinka Paulskog, svečano je obilježen treći Dan Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta, po prvi puta s tri generacije studentica i studenata. Program svečanosti započeo je u svetim misnim slavljem koje je predvodio pročelnik Sveučilišnog odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerko Valković u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, sveučilišnim kapelanom vlč. Branimir Jagodić i doc. dr. sc. Odilonom Singboom s Katedre za teologiju. Sveto misno slavlje glazbenom pratnjom uljepšao je Pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Chorus Unicath.

U svojoj homiliji Valković je povezao priču o milosrdnom Samarijancu s temeljnom porukom pape Franje iz enciklike Fratelli tutti i spomendanom sv. Vinka Paulskog, zaštitnika Medicinskog fakulteta HKS-a.

“Poanta priče o milosrdnom Samarijancu nije u odgovoru na pitanje “Tko je moj bližnji?”, već u tome jesam li ja postao bližnjim drugome čovjeku. Pojam blizine je i središnji, temeljni pojam razmišljanja papae Franje u enciklici Fratelli tutti gdje blizinu papa smatra riječju koja najbolje označava bit i vrhunac svake komunikacije s drugima. Biti bliz, biti pored onoga koji je u potrebi, koji možda i ne može izreći svoju želju. A Bog čovjeku prilazi, želi biti s njima – sv. Pavao u poslanici Filipljanima kaže za Isusa da  se “nije kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe “oplijeni” uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan…” A to je ono što nalazimo u i što je ostvario sv. Vinko Paulski, zaštitnik našeg Medicisnkog fakulteta, kojega molimo da upravo poput njega imamo i mi i uho i oko i srce koje će biti sposobno čuti krik potrebitoga i prepoznati njegovu potrebu”, istaknuo je Valković.

Nakon svete mise u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta održan je svečani akademski čin, koji je započeo uvodnom molitvom sveučilišnog kapelana vlč. Branimira Jagodića. Ovogodišnjem svečanom akaademskom činu prisustovali su: u ime ministra i Ministarstva zdravstva načelnica Sektora za bolničku zdravstvenu zaštitu i kvalitetu zdravstvene zaštite Anita Milas-Anzić, ravnatelji Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice, Kliničke bolnice Dubrava, Kliničke bolnice Sveti Duh, Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević”, ravnatelji općih i specijalnih bolnica, poliklinika i domova zdravlja te ostalih suradnih ustanova. Svečanosti su također prisustvovali predsjednik Hrvatske liječničke komore doc. dr. sc. Krešimir Luetić i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslav Novak, kao i velik broj nastavnika i vanjskih suradnika Medicinskog fakulteta.

Sve prisutne pozdravio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, zahvalio svim suradnim ustanovama na izvrsnoj suradnji te vodstvu Fakulteta na vrhunskom radu. Rektor se u govoru osvrnuo na dosadašnji rad Medicinskog fakulteta te se usmjerio na dar i poslanje liječnika koje ovdje uče nove generacije: “Hodati putem sv. Vinka Paulskog, kao liječnik, zahtjevno je te za to morate imati dar i osjetiti poziv, poslanje. Biti liječnik jako je odgovorna zadaća i posao koji će od vas neprestano iziskivati maksimum. Sada već treća generacija upisanih studenata Medicine pokazuje da tog poslanja ima te se veselimo daljnjem rastu i razvoju našeg Sveučilišta, kroz rast našeg Medicinskog fakulteta”, zaključio je rektor Tanjić.

Dekan Medicinskog fakulteta HKS-a prof. dr. sc. Dalibor Karlović u svom obraćanju osvrnuo se na dosadašnji rad Fakulteta i ponovno zahvalio studenticama i studentima na ukazanom povjerenju:

“Sada već treća generacija studenata, a nedavno je tek upisana prva pokazuje da smo na pravom putu, da radimo na visokoj razini. Hvala vam, drage studentice i dragi studenti, na ukazanom povjerenju, na radu i trudu koji ulažete i koji ćete uložiti na ovome Fakultetu. Hvala rektoru, prorektorima, pročelnicima i svim služvama Sveučilišta na svakoj pomoći, odgovoru i svemu što činite kako bi naš Fakultet svakim danom bio sve bolji.

Izvješće o radu podnio je prodekan za poslijediplomske studije i suradnju s nastavnim bazama izv. prof. dr. sc. Vjekoslav Peitl, nakon čega su gosti s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Nela Katalenić Klinar, sopran, i Franjo Klinar u pratnji na klaviru izveli pjesmu „Domovini i ljubavi“ za koju je tekstnapisao hrvatski pjesnik Ilija Okrugić, a u romantičarskom ju je duhu uglazbio Ivan plemeniti Zajc.

Uslijedila je dodjela dekanove nagrade te priznanja za studente i nastavnike, pod vodstvom prodekanice za nastavu i studente doc. dr. sc. Elvire Lazić Mosler.

Nagrada dekana Medicinskog fakulteta za najbolji akademski uspjeh studenta ostvaren u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljena je Mirjam Šarac, studentici I. godine sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Medicina, s težinskim prosjekom 4.783.

Nagrada dekana Medicinskog fakulteta za najbolji akademski uspjeh studenta ostvaren u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljena je Leoni Periši, studentici II. godine sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Medicina, s težinskim prosjekom 4.683.

Priznanje sv. Vinko Paulski za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici ostvaren u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljeno je Lari Herceg, studentici I. godine sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Medicina.

U ime nagrađenih studenata obratila se studentica Leona Periša koja je zahvalila dekanu, prodekanima i nastavnicima Medicinskog fakulteta na poicanju, iskustvima i znanjima koje im prenose te obiteljima na na iznimnoj podršci tijekom studija, zaželjevši svojim kolegama puno uspjeha u novoj akademskoj godini.

Priznanje za najbolje ocijenjenog nastavnika, prema rezultatima provedenih studentskih anketa na I. godini sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Medicina u akademskoj godini 2022./2023., dodijeljeno je
izv. prof. dr. sc. Mariji Ćurlin, nastavnici Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a isto priznanje za II. godinu sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Medicina u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljeno je naslovnoj doc. dr. sc. Tihani Magdić Turković, vanjskoj suradnici Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Priznanje za objavljeni znanstveni rad u časopisu Diabetes Care s čimbenikom odjeka 16.2 u akademskoj godini 2022./2023. dodijeljeno je izv. prof. dr. sc. Dariju Raheliću, nastavniku Medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

U ime nagrađenih nastavnika riječ zahvale uputila je izv. prof. dr. sc. Ćurlin koja je zahvalila studentima što su marljivo ispunili ankete i što su pozitivno ocijenili trud nastavnika, na svakom komentaru koji ih potiče da se potrude još više te je zahvalila na prekrasnoj suradnji tijekom ove dvije godine nastave na Fakultetu. Događajem je moderirala magistra komunikolgije Hana Kilijan, asistentica na Sveučilišnom odjelu za komunikologiju.

Hrvatsko katoličko sveučilište