Dan HKS_LukaSmuk

U ponedjeljak 1. lipnja 2015. obilježen je Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Na svečanosti su sudjelovali rektori hrvatskih sveučilišta:

prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci i predsjednika Rektorskog zbora Republike Hrvatske,
prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu,
prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu,
prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,
prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru
prof. dr. sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli,
prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru. 

Svečanom akademskom činu prisustvovao je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj  mons. Alessandro D’Errico kao i

mons.  Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

te ostali hrvatski nadbiskupi i biskupi:
mons.  Ivan Devčić, nadbiskup i metropolit riječki, 
mons.  Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki,
mons.  Franjo Komarica, biskup banjalučki, 
mons. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, 
mons.  Nikola Nino Kekić, biskup križevački, 
mons.  Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, 
mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki u miru, 
mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj,

pomoćni biskupi zagrebački 
monsinjor Valentin Pozaić, 
prvi rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Svojim dolaskom počastili su nas Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin doktor Porfirije i biskup Kaldejske katoličke crkve iz Iraka Basilio.

Na akademskom činu svoju riječ svečanom skupu uputili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar,
osobni izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske gospodina Vito Turšić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
akademik Zvonko Kusić i mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Svečanost je svojim govorom otvorio Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta nadbiskup zagrabački kardinal Josip Bozanić. 

 „Stvaranje ozračja i sredine plodonosnoga dijaloga, susreta i izgradnje zajedništva na temelju suglasnosti o vrijednostima vlastito je po naravi Sveučilištu, a u našem hrvatskom društvo ono je bitno.“ – istaknuo je kardinal Bozanić. Primijetio je kako je u našem društvu došlo do ozbiljne krize komuniciranja. Kardinal je upozorio da društvo bez oslonca u prihvaćanju vrijednosti, njihovom promicanju i zaštiti nije održivo. Veliki kancelar HKS-a izrazio je radost zbog pokretanja studija komunikologije kao malog doprinosa sveobuhvatnim problemima hrvatske sadašnjosti, ali i osnaživanja kulture dijaloga i suradnje.

Rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić u svom je govoru izvjestio cijenjeni skup o dostignućima u protekloj akademskoj godini: 

  • HKS u novu akademsku godinu 2015./2016. kreće s novim studijem komunikologije,
  • HKS je dobio Dopusnicu za znanstvenu djelatnost u području društvenih i  humanističkih znanosti te je obavljen upis u pripadajući upisnik pri MZOS-u,
  • obavljen je postupak Inicijalne akreditacije za znanstvenu djelatnost u području biomedicine i zdravstva,
  • donesena je Strategija razvoja Hrvatskog katoličkog sveučilišta u razdoblju do 2020. godine,
  • obavljen je veći dio postupka reakreditacije u koji je uložen veliki napor cijele sveučilišne zajednice,
  • dobiven je prvi međunarodni projekt na Sveučilištu (WISE – Welfare for Improved Social Dimension of Education),
  • kompletiran je sustav osiguranja kvalitete (prijelaz od faze uspostave mnogih sustava prema podizanju kvalitete i postizanju izvrsnosti),
  • osim sklopljenih novih općih sporazuma o međunarodnoj znanstvenoj i sveučilišnoj suradnji, sklopljeni su i sporazumi Erasmus o mobilnosti studenata i nastavnika. 

“Konačno, kao svojevrsnu krunu naših nastojanja u ovim početnim godinama našeg mladog sveučilišta, možemo sa zadovoljstvom navesti da smo primljeni u Međunarodnu federaciju katoličkih sveučilišta (sa sjedištem u Parizu) na nedavnom zasjedanju u Beirutu, federaciju koja okuplja više od 220 katoličkih sveučilišta diljem svijeta, a koja će se ovoga ljeta okupiti na Generalnoj skupštini na Australskom katoličkom sveučilištu u Melbournu s
općom temom «Times change, values endure».” – istaknuo je rektor Tanjić, zahvalivši svim okupljenima na njihovom dolasku.

Rektor Tanjić se osobito obratio rektorima hrvatskih sveučilišta i ministru Mornaru riječima: “Posebice hvala rektorima hrvatskih sveučilišta na svakoj pomoći u razvoju i kolegijalnoj suradnji. Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez pomoći resornog ministarstva, posebice ministra i pomoćnice ministra za visoko obrazovanje. Gospodine ministre hvala Vam lijepa na svemu što u zakonskom okviru i u okviru mogućnosti sadašnjeg trenutak činite za razvoj sveučilišta. Nadam se da ćemo zajedno s rektorskim zborom i s ministarstvom iznaći i još bolja zakonska rješenja koja reguliraju status našeg sveučilišta unutar obitelji hrvatskih sveučilišta.”

Lectio magistralis “ADAM, EVA I CRKVA NAKON PILULE” održao je kardinal  George Pell, prefekt Tajništva za ekonomske poslove pri Svetoj Stolici. “U otežanom iščitavanju znakova vremena, gdje mišljenje većine nije uvijek ispravno, potrebno je prepoznati gdje se nalazimo i pripremiti na novu evangelizaciju.” – rekao je kardinal Pell. Napominjući da je potrebno inzistirati na posloženim temeljima pojasnio je da to podrazumijeva – naglašavanje važnosti vjere u jednoga pravoga Boga koji nas voli, stavljanje raspetog Krista i njegova učenja u središte katehetskog i vjerskog odgoja, te među ostalim mladima i njihovim roditeljima uliti spoznaju kako svih Deset Božjih zapovijedi čini bitan, životvorni moralni okvir za svakodnevni život te da prihvaćanje sedam smrtnih grijeha i odbacivanje tradicionalnih vrlina nije moguće ako želimo slijediti Krista. Na kraju je pozvao na obiteljsku molitvu jer je za novu evangelizaciju potreban molitveni doprinos domaće crkve. “Katolička obitelj jest srce Crkve, a mi moramo potaknuti to srce da snažno kuca u molitvi, kako bi njegovi članovi mogu biti djelatni svjedoci nove evangelizacije.” – istaknuo je kardinal Pell. 

Izvješće Informativne katoličke agencije pročitajte na poveznici

 

Hrvatsko katoličko sveučilište