U subotu 11. studenoga 2017. održana je u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta svečana promocija sveučilišnih prvostupnika povijesti, psihologije i sociologije.

Svečanoj promociji prisustvovao je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektor za znanost prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Emilio Marin.

Promociji su uz mnogobrojne članove obitelji i prijatelje svečanoj promociji prvostupnika i magistara prisustvovali također pročelnik Odjela za povijest doc. dr. sc. Ivan Majnarić, pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. Ljiljana Pačić Turk, pročelnik Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić i pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak, nastavnici i zaposlenici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Svečanost je svojom pjesmom uljepšao Mješoviti pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je učinio ovaj događaj posebnim, izvevši uz himnu Republike Hrvatske i akademsku himnu Gaudeamus igitur skladbu Radujte se nizozemske skladateljice Cissy Suijkerbuijk. Zborom je ravnala maestra Franka Umiljanović Zorić. Svečanu promociju moderirao je doc. dr. sc. Krunoslav Novak s Odjela za komunikologiju.

Molitvu na početku svečanog akademskog čina dodjele prvostupničkih diploma predvodio je zajedno s mons. Ivanom Šaškom, pomoćnim biskupom zagrebačkim, sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo, a čitanjem i molitvom vjernika uključili su se prvostupnik s Odjela za psihologiju Mislav Vuković i studentica s Odjela za psihologiju Marta Šelimber. Zahvalnu molitvu sveučilišni kapelan je završio riječima: „Svemogući i milosrdni Bože, izvore svake mudrosti i znanja, zahvaljujemo ti za današnje studente slavljenike, za njihove obitelji i za našu sveučilišnu zajednicu. Svima nama budi oslonac na životnome putu. Prati korake naših prvostupnika da uvijek i svagdje daju dobro svjedočanstvo tvoje nesebične ljubavi među ljudima.“

Na početku svečanog akademskog čina dodjele prvostupničkih diploma studentima i svim prisutnima se obratila prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, istaknuvši da se u dvorani nalazi 25 sveučilišna prvostupnika povijesti, 42 sveučilišna prvostupnika psihologije i 34 sveučilišna prvostupnika sociologije. U svom je govoru istaknula sljedeće: „Ova diploma je vaša prva sveučilišna diploma koja dokazuje da ste završili preddiplomski studij. Svi očekujemo da ćete za dvije ili tri godine zaprimiti i svoju drugu sveučilišnu diplomu kojom ćete steći akademski naziv magistra povijesti, psihologije ili sociologije. To vam se možda čini kao daleka budućnost, ali vrijeme prolazi. Želim da ova prvostupnička diploma bude poticaj i ohrabrenje za diplomski studij i u konačnici za diplomski rad koji je kruna vašeg studiranja.“ U svom govoru osvrnula se na bit studiranja na katoličkom sveučilištu: „Usuđujem se nadati da je ipak malo drugačije biti studentom na katoličkom sveučilištu. Temelj na kojem gradimo ovo sveučilište i studije je Crkva iz koje je Sveučilište rođeno. Budući da je kršćanstvu čovjek na prvom mjestu, nije ga ni moguće svesti na broj ili kvantificirati. Mi smo zapravo pozvani čuvati i živjeti to oduševljenje za čovjeka, muškarca i ženu, upravo zato jer su stvoreni na sliku Božju.“ Svoj govor prorektorica Sabotič je završila čestitkom prvostupnicima i pozivom na daljnje učenje.  

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, pozdravivši i čestitajući prvostupnicima i njihovim roditeljima, prijateljima i rodbini,  osvrnuo se  u svom govoru na  molitvu državnog tajnika Svetoga Oca kardinala Pietra Parolina prigodom otvorenja nove zgrade Kampusa Hrvatskog katoličkog sveučilišta da „Bog učini da oni koji se ovdje okupljaju kao učitelji i učenici uvijek traže istinu i dobro i prepoznaju u njemu, Gospodinu, jedini izvor istine i života.“ Rektor je potom nastavio: „Mi smo se ovdje okupili kako bismo zahvalna srca čestitali našim prvostupnicima povijesti, psihologije i sociologije i Bogu zahvalili na istini i dobru u kojima su rasli kroz tri godine, kroz mnoštvo predavanja, kolokvija, ispita, ali i druženja, razgovora, susreta i koji su ih doveli do radosnog trenutka primanja prve, ali siguran sam, ne i posljednje, diplome u njihovom studentskom hodu i rastu.“ U svom govoru Rektor je također zahvalio svima koji su nastavili studij na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, završivši govor riječima: „Odgovorna, zrela, samostalna, kreativna osoba koja zna da znanje traži i pretpostavlja ljudske i moralne krjeposti i koja istodobno vjeruje da je Krist izvor svake istine i dobra nasušno je potrebna našem narodu, Crkvi i društvu. Želim da vi budete takvi i pokažete da ste takvi.“

U ime Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinala Josipa Bozanića svečanoj promociji prvostupnika prisustvovao je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, prvi rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji je u svom pozdravnom govoru rekao: „Radostan je ovo događaj za Hrvatsko katoličko sveučilište; događaj koji ostavlja svoj poseban trag u životima vas, studentice i studenti, koji bivate promaknuti u prvostupnike; događaj kojega je dio i naš zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar Sveučilišta, kardinal Josip Bozanić, čije vam čestitke i molitve donosim u duhu blizine i zajedništva u kojemu ovo naše Sveučilište nastoji rasti.“ Mons. Šaško osvrnuo se na značenje akademskog naslova ‘prvostupnik’: „Netko će primijetiti prvi stupanj ili stubu, možda zaboravljajući da je taj stupanj dio već prijeđenoga puta, te da dugih putovanja bez prvog koraka nema. I svatko bi od vas mogao ovdje pripovijedati o svom hodu, u svjetlu koje prodire kroz prizmu predavanja, učenja, ispita, otkrivanja područja od posebnoga zanimanja, susreta prijateljstva i suradništva. No, stabilnost na prvoj akademskoj ravni pokazuje i vrijednost suočavanja s poteškoćama i nošenja s pogrješkama. Ta slika govorljiva i u smislu da očituje otvorenost prema budućem gdje se nalazi neka nova stuba, što doslovno znači riječ gradus.“ Svoj govor mons. Šaško završio je, rekavši: “Želim da u daljnjim koracima, da u životu, ma kakvu togu, odjeću, titulu nosili; ma kakvim kušnjama bili kušani ne zaboravite da je vaš životni plašt skrojen tako da mora biti mjesta za čovjeka u potrebi, jer tako je Bog oblikovao nas i usadio nam čežnju da ga pronađemo u plaštu njegove ljudskosti.“

U ime sveučilišnih prvostupnika povijesti, psihologije i sociologije rektora Tanjića je za dodjelu diplome zatražio student povijesti Ante Vujević.

Prvostupnicima su dodijeljene prvostupničke diplome, a također im je prigodno uručena bijela ruža i spomenica o prvom desetljeću Hrvatskoga katoličkog sveučilišta „Znak nade“ urednika prof. dr. sc. Emilija Marina, prorektora za međunarodnu suradnju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

Dodijeljena su također i priznanja za najbolji uspjeh u tijekom preddiplomskih studija povijesti, psihologije i sociologije Najbolji uspjeh tijekom sveučilišnog preddiplomskog sveučilišnog studija povijesti ostvarila je studentica Mirela Lončar s težinskim prosjekom 4,522, na Odjelu za psihologiju najbolji uspjeh ostvarila je studentica Maria Paluh s težinskim prosjekom 4,691, dok je na Odjelu za sociologiju najbolji uspjeh ostvarila studentica Anamaria Malešević s težinskim prosjekom 4,535.  

U ime prvostupnika zahvalni govor izrekla je prvostupnica s Odjela za povijest Mirela Lončar: „Preddiplomski sveučilišni studij bio je prva stepenica na koju smo zakoračili na našem putu visokog obrazovanja. Današnja diploma predstavlja krunu tog razdoblja, ona nam je potvrda da su se trud i zalaganje isplatili. Današnja diploma nam je potvrda da na svakom putu treba imati čvrste stavove i visoko postavljene ciljeve. No, na tom putu nismo bili sami. Upravo Vi ovdje okupljeni, u našim najtežim trenutcima dali ste nam snagu i vjeru da ne treba odustati, nego nastaviti tim trnovitim, ali prijeko potrebnim stazama na putu do konačnog cilja. Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki. Stoga, želim zahvaliti svima Vama koji ste na tom putu sudjelovali.“

 

Po završetku svečanosti upriličeno je zajedničko fotografiranje studenata i profesora nakon kojeg je uslijedilo prigodno druženje s obiteljima naših prvostupnika.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište