Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u subotu 10. studenoga 2018. održana je svečana promocija prvostupnika Odjela za povijest, Odjela za psihologiju, Odjela za sociologiju te po prvi puta Odjela za sestrinstvo i Odjela za komunikologiju. Radi velikog broja promovenata održane su dvije svečanosti tijekom kojih su svoje prvostupničke diplome primili 171 prvostupnik i prvostupnica.

Svečanoj promociji prvostupnika prisustvovali su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektor za znanost prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić i prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić.

Činu promocije prisustvovali su i mnogobrojni članovi obitelji i prijatelji promovenata, zaposlenici i nastavnici Sveučilišta te pročelnik Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk, pročelnik Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marta Čivljak i pročelnik Odjela za komunikologiju izv. prof. dr. sc. Jerko Valković.

Svečanost je svojom pjesmom uljepšao Mješoviti pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta izvedbama himne Republike Hrvatske te akademske himne Gaudeamus igitur.

Svečana promocija prvostupnika započela je molitvom za studente i Sveučilište koju je predvodio vlč. Odilon Singbo, a tom prigodom pročitana je i Poslanica svetog Pavla apostola Filipljanima putem koje je istaknuta važnost zajedništva među ljudima: „Složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe. Ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih“.

Okupljenim promoventima po završetku molitve obratila se prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič ustvrdivši da je najvažnija stvar na sveučilištu tražiti istinu te da se do tog cilja može doći samo ako je čovjekov put Istinskim svjetlom obasjan. „Neka vam ova diploma bude dokaz da možete uspjeti, ohrabrenje za daljnji rad, podsjetnik da vas čekaju još mnogi koraci i puno rada, ali i poziv na radost i slavlje“, kazala je izv. prof. dr. sc. Sabotič.

Studentima se obratio i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je u svom govoru posebno pozvao promovente na ostanak u Hrvatskoj. „Molim, i svi zajedno molimo da znate prepoznati kojim ćete putevima ići kako biste ostali u domovini Hrvatskoj. Nekome to može izgledati kao floskula, ali to je istina – Hrvatska vas treba. Bez vas ona ne može ići naprijed i neće biti ono što treba biti – svima nama dom i domovina. Svakako svoja znanja i vještine trebate staviti u službu svojega napretka, ali sam siguran da ćete ih koristiti i za napredak naše zemlje“.

Posebnost ovogodišnje promocije bila je i dodjela Rektorove nagrade te Rektorovih pohvalnica.  Nagrada i pohvalnica se uručuju za akademska, stručna, znanstvena i izvannastavna  postignuća što su ih nagrađeni i pohvaljeni prvostupnici ostvarili tijekom čitavog preddiplomskog studija i predstavljaju jedna od najvećih priznanja za rad i zalaganje što ih može podijeliti rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. I jedno i drugo priznanje znak je izvrsnosti studenta koji ih prima.

Rektorovu nagradu tijekom preddiplomskog sveučilišnog studija, za preddiplomski sveučilišni studij Komunikologija završen u akademskoj godini 2017./2018., dobila je Veronika Novoselac.

Dobitnice Rektorove pohvalnice za izvrsnost tijekom preddiplomskog sveučilišnog studija završenog  u akademskoj godini 2017./2018. su Zrinka Todorić (Povijest), Valentina Martinović (Psihologija), Zrinka Babić (Sociologija) i Matilda Gegović (Sestrinstvo).

Po primitku Rektorove nagrade, odnosno pohvalnice, nagrađene studentice u ime svojih kolega obratile su se okupljenima u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta.
„Ova diploma je poticaj za daljnja nadanja i dokaz kako se upornošću, ustrajnošću, odricanjem, ljubavlju, trudom i žrtvom uz razumijevanje i dozu strpljivosti, pomicanjem kamenčića mogu pomaknuti planine. Na tome ste nam putu svi vi pomoć, podrška i motivacija. Ne bojmo se, stoga, sjećajući se prošlosti sa zahvalnošću, sadašnjost živjeti radosno, hrabro i samouvjereno u pravcu najskrivenijih želja i snova srca te se, prema riječima svetoga pape Ivana Pavla II., radovati budućnosti s povjerenjem“, rekla je Veronika Novoselac, dobitnica Rektorove nagrade.

„Hvala svim profesorima, prijateljima, dobrim i voljenim  ljudima koji su mi prilikom studiranja uljepšavali život. Ljubav se ne dijeli, već se množi, a dopustite mi da se poslužim i s Plutarhovim citatom ‘Um nije posuda koju treba ispuniti, već vatra koju treba rasplamsati’. Uz Božju pomoć i dobre ljude u našim životima, duboko vjerujem da će tako biti i dalje“, kazala je Zrinka Todorić koja je nagrađena Rektorovom pohvalnicom za izvrsnost.

Po završetku promocije ugodno druženje nastavljeno je na priređenom domjenku, a već u ponedjeljak većina se promovenata vratila u predavaonice Hrvatskog katoličkog sveučilišta u potrazi za dodatnim znanjem i magistarskim diplomama.

Čestitamo našim sveučilišnim prvostupnicima u ime cijele naše akademske zajednice!