U subotu, 12. studenoga 2022. u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta održana je svečana promocija 142 magistara Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji dolaze s Odjela za povijest, Odjela za psihologiju, Odjela za sociologiju, Odjela za sestrinstvo i Odjela za komunikologiju.

Svečanoj promociji prisustvovali su uz magistre i njihove obitelji rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za nastavu prof. dr. sc. Roko Mišetić, prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za znanost prof. dr. sc. Roberto Antolović i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, te sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić. Slavljenike su podržali i njihovi pročelnici izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, pročelnik Odjela za povijest, izv. prof. dr. sc. Ljiljana Pačić Turk, pročelnica Odjela za psihologiju, izv. prof. dr. sc. Mario Bara, pročelnik Odjela za sociologiju, izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, pročelnica Odjela za sestrinstvo i prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju. Svečanoj promociji u ime Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinala Josipa Bozanića prisustvovao je pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, prvi rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Svečani akademski čin započeo je zajedničkom molitvom koju je predvodio sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić.

Okupljenim promoventima obratio se rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, kazavši u svom govoru kako su prvu istinu o životu i prve i trajne veze dobrote iskusili u svojim obiteljima. „Zato radosna srca na poseban način pozdravljam vas i čestitam i vama, dragi roditelji, supružnici i obitelji naših slavljenika. Bez vas, vaše ljubavi i zajedničke brige i odricanja naši magistri danas ne bi bili ovdje. Istinu i dobrotu koju su spoznavali u svojim domovima, neki već i na radnim mjestima, mi smo nastojali još više oplemeniti, razbuktati i osnažiti i u vremenu pandemije i potresa koji su snažno obilježili vaše studiranje, uskratili vam ljepotu zajedništva i boravka na Sveučilištu, ali i iz toga ste na kraju izvukli ono najbolje što nosite u sebi, pokazali zrelost, odgovornosti i solidarnost.  Hvala vama na tomu.“- rekao je Rektor. Rektor Tanjić je također izrazio želju da promoventi sa Sveučilišta ponesu znanje i dobrotu.  „Znanje bez odgoja srca za dobro, istinu i ljubav, bez odgoja za opće dobro, pretvara se u svoju izopačenost o čemu nam svjedoče i mnogi sukobi u današnjem svijetu. Na rang listama najboljih sveučilišta u svijetu sve je više onih koja ne poštuju gotovo nijedan od postulata koji su u temelju „artes liberales“ i modernih sveučilišta, kao što je i sve više sveučilišta u kojima je važnija „politička korektnost“ i „kultura otkazivanja“ od traženja istine o čovjeku i društvu.  Sveučilišta su, u snažnom duhu natjecanja i fokusiranja na izvrsnost u znanstvenom području, koja je i nama na prvom mjestu, zaboravila na ovu odgojnu i obrazovnu dimenziju. Ona je itekako važna za oblikovanje onog trećeg poslanja sveučilišta, pored znanosti i nastave, a to je njihova društvena odgovornost. Za nas koji smo djelatni na sveučilištima ona se stalno javlja kao pitanje oko odgoja za opće dobro i za odgovornost za svijet koji nam je povjeren, a u svijetu posebno za one koji su kako papa Franjo snažno ističe „na periferijama društva“. I zato nam je potreban novi „odgojni savez“ na koji poziva papa Franjo. Budite dio toga „odgojnoga saveza“, radujte se životu i hrabro, odgovorno i radosno kročite ususret budućnosti koja vam dolazi i koja vas poziva da ju oblikujete“- zaključio je rektor Tanjić. 

U ime Velikog kancelara kardinala Josipa Bozanića promovente je pozdravio mons Ivan Šaško koji je govorio o važnosti dokumenta koji magistre i magistri primaju na svečanoj dodjeli diploma. „U dokumentu koji primate zgusnuti su važni dijelovi vaših života, privlačnosti i oduševljenja, nadanja, odluka i razmišljanja, prošloga i sadašnjega, postajući novim polazištem za vrijeme pred vama. No, taj je list nositelj i užih i širih zajednica koje su prisutne i u ovoj dvorani. Na njemu trepere ljubavi vaših roditelja, vaših obitelji, prijatelja, podupiratelja, raznih suputnika koji vas vole, koji vam žele dobro, koji vam se raduju. …Sve životne sastavnice danas su u veličini malenosti. Ovdje je i svjetlo i pogled, i zvuk i pokret, i miris i okus, i svečano ruho i ljepota duha. Onako kako priliči slavlju. Veličine je teško ponijeti sa sobom, a sitnice – one su tako ponizno snažne da uvijek stanu u neki džep, u neki pretinac, ‘file’, u neku brazdu, poput sjemena, spremne rasti. Da, pokazivat će vam poteškoće, lomiti nadu, gurati vas u beznađe, želeći vas puno puta izgurati iz svega što je upisano na diplomi, udaljiti vas: od obitelji, od bližnjih, od prijatelja, od Crkve, od domovine, od jezika i naroda, od sjećanja i planiranja… Posegnite u neko malo spremište duše u kojemu ćete pronaći i današnji dan i u njemu naizgled – sitnice. I diploma, najčešće služi da bismo nešto pokazali ili dokazali drugima. Nekada ju pogledajte da biste vidjeli lijepu istinu o sebi i bližnjima“- kazao je mons. Šaško u svom govoru.

Svečanu prisegu u ime promovenata pročitala je Marta Kalenik s Odjela za psihologiju, zatraživši od Rektora  u ime svojih kolegica i kolega i u svoje osobno ime da im podijeli magistarske diplome.

 

Tijekom svečanog akademskog čina dodijeljene su Rektorove pohvalnice za akademsku izvrsnost tijekom diplomskog sveučilišnog studija. Rektorovu pohvalnicu dobili su: Matija Vinković (Odjel za povijest), Mia Plenković (Odjel za sestrinstvo), Martina Težak (Odjel za sestrinstvo), Sara Jelovčić (Odjel za psihologiju), Paula Zujić (Odjel za sociologiju) i Klara Malnar (Odjel za komunikologiju).

U ime nagrađenih studenata obratio se magistar povijesti Matija Vinković. U svom je govoru, između ostalog, rekao: „Neizmjerno smo zahvalni i na svakoj drugoj vrsti podrške koju smo dobivali tijekom diplomskog studija. Stoga se ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su putem raznih oblika pomoći i podrške bili uz nas tijekom cijelog studija. Dragi profesori, prijatelji, roditelji, hvala vam na uloženom trudu zbog kojega smo postali boljim osobama. Neka naša djela budu zahvala za sav Vaš trud. Sada je vrijeme da svi zajedno radimo na stvaranju bolje budućnosti u slavu naše domovine Hrvatske i naše domovine Europe.
Razumno bi bilo, da na kraju ovoga govora svima kolegicama i kolegama zaželim uspješnu radnu karijeru te nastavak akademske u obliku poslijediplomskih studija. To Vam od srca želim. Ipak, drage kolegice i kolege, neka se u vašim rukama što prije pronađe što veći broj diploma druge vrste.   Time ćemo pokazati da nam je stalo do budućnosti našega Sveučilišta i našega naroda.
Na logu našega Sveučilišta, ispod osmokrake zvijezde nalazi se natpis „LUX VERA“, stoga, za kraj, svima vama mogu zaželjeti više svjetla u svakodnevnom životu. Drage kolegice i kolege, dragi roditelji, dragi profesori i dragi prijatelji, neka u Vašim srcima zauvijek tinja plamen Svjetla Istine. Svjetla upaljenoga prvom Riječju koja je postala tijelom i prebivala među nama. Svjetla koje svijetli u tami i koje tama ne obuzima. Neka nas sve prati to Svjetlo – Lux vera!”

Skladnim pjevanjem svečani akademski čin promocije uljepšao je Pjevački zbor HKS-a. U zboru pjevaju studentice i studenti povijesti, psihologije, sociologije, komunikologije, sestrinstva i medicine pod vodstvom Marina Čarga, asistenata na Odjelu za sestrinstvo, Ane Šeremet, asistentice na Odjelu za psihologiju i dr. sc. Domnika Borne Ćepulića također s Odjela za psihologiju. Osim himne Republike Hrvatske i akademske himne Gaudeamus igitur Pjevački zbog je izveo pjesmu „Djeluj kroz mene“ Brentona Browna.

Svečanu promociju magistara moderirala je asistentica na Odjelu za sociologiju Matea Škomrlj.

Snimku svečane promocije magistara Hrvatskog katoličkog sveučilišta dostupna je na YouTube kanalu našeg Sveučilišta.

Hrvatsko katoličko sveučilište