DSC_1318

 

Veliki kancelar kardinal Josip Bozanić susreo se nakon predstavljanja knjige pape Franje „Božje je ime Milosrđe“ u popodnevnim satima 24. veljače 2016. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu sa svim zaposlenicima. Zajednički susret započeo je molitvom iz enciklike Laudato sì.

 

DSC_6590

U ime akademske zajednice rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić pozdravio je Velikog kancelara i zaželio mu dobrodošlicu, zahvalivši Kardinalu što je našao vremena i odazvao se pozivu na ovaj susret kojem je glavni cilj bolje upoznavanje Velikog kancelara sa nastavnicima i djelatnicima kao i predstavljanje rezultata Sveučilišta u posljednjih godinu dana.

DSC_1249

U opuštenoj atmosferi zajedništva prisutni su se predstavili Velikom kancelaru i upoznali ga sa svojim radom, a potom se rektor Tanjić osvrnuo na predstavljanje i rekao: “Uzoriti, ovdje pred Vama nalaze se osobe u kojima imam vrsne suradnike.  Na različitim smo poslovima i položajima, ali mogu reći da svatko od nas čini ono što zna, umije i može da se naše Sveučilište razvija u duhu koji ste Vi naznačili u osnivačkim aktima i u kojem nas pri svakom novom susretu i posjetu potičete i ohrabrujete za nove izazove.“

DSC_1163

Potom je Rektor ukratko nabrojao najvažnija događanja u proteklih godinu dana: proces reakreditacije studija povijesti, sociologije i psihologije, osnivanje studija komunikologije i sestrinstva. U protekloj godini postali smo bogatiji za 15 novih zaposlenika, pa su na Sveučilištu trenutno zaposlene 94 osobe. Na Sveučilištu studira 650 studenata. Prema aplikaciji “Postani student” trenutno postoji najveći interes za upis na studij psihologije i komunikologije. Rektor je istaknuo da Sveučilište, zahvaljujući Studentskom zboru, nastoji raditi na uspostavljanju studentskih udruga te je otvoreno mnogo područja na kojima će se naše Sveučilište razvijati u budućnosti.

 

DSC_1256

Veliki kancelar kardinal Josip Bozanić u svom je obraćanju pozdravio okupljene i izrazio zadovoljstvo ovakvim osobnim susretom: „Dok sam slušao vaše predstavljanje, u sebi sam razmišljao: To je sveučilište. Vi i naši studenti. Naše Sveučilište je mlado, ali je mlado i po zaposlenicima. To je znak da je usmjereno na poseban rast i to nas raduje. Zahvaljujem gospodinu Rektoru i svima Vama i mogu reći da smo zadovoljni s razvojem i onim što smo postigli do sada.” Kardinal se osvrnuo na početke Hrvatskog katoličkog sveučilišta i na probleme na koje se nailazilo. “Početak nije bio lagan. To zna najbolje Vaš rektor, njegov prethodnik i ljudi koji su radili na početku Sveučilišta.  Ali to je znak da ništa ne ide bez križa. Sve ono što traži žrtvu i nastojanja da se nađe nova snaga za korak naprijed, važno je i bez te žrtve nema rasta.”

DSC_1176

Kardinal je potom istaknuo da je Hrvatsko katoličko sveučilište postalo prepoznatljivo u javnosti te da mu se često na župama vjernici obraćaju sa željom  da njihova djeca studiraju na našem Sveučilištu. “Sveučilište je danas poznato, ušlo je u javnost i ovisi o nama kakav će položaj u javnosti zadržati. Kad smo išli u osnivanje Sveučilišta, nije nam bilo u interesu da se osnuje samo još jedno sveučilište. Htjeli smo dati specifičan doprinos hrvatskom društvu i hrvatskoj domovini. To smo činili s pozicije Katoličke crkve, Hrvatske biskupske konferencije koja je pokrovitelj Sveučilišta i Zagrebačke nadbiskupije. Željeli smo da Hrvatsko katoličko sveučilište da nešto novo. To novo bi se trebalo najviše očitovati u izvrsnosti, u nečemu što društvu daje doprinos koji je kvalitetan i svjež.“

U nastavku govora, Kardinal je istaknuo važne dvije odrednice Sveučilišta: “Želimo da je Sveučilište hrvatsko sa svom otvorenošću prema univerzalnosti. Ali ne univerzalnosti koja uništava posebnosti i parcijalnost. Želimo da je Sveučilište hrvatsko i tako prepoznatljivo i ovdje i vani. Druga važna odrednica je ta da je Sveučilište katoličko. Naše Sveučilište želi da se sve znanosti slobodno razvijaju po znanstvenim principima, ali da ima oznaku katoličko u smislu da smo mi svjesni da nema apsolutne neutralnosti. Često onaj koji govori da je neutralan zapravo krije određenu ideologiju. Postoje područja u kojim čovjek dolazi do granice i prihvaća neku pretpostavku, a ta je pretpostavka otvorenost prema transcedenciji koja čovjeku omogućava dublji i širi razvoj.”

DSC_1221

Kardinal je na kraju poželio da „svi oni koji dođu na Sveučilište osjete ljudsku blizinu i nježnost koja se spaja s Božjom blizinom i Božjom nježnošću. Neka to osjete i studenti u zajedništvu sa svim profesorima i djelatnicima. Neka se u tom zajedništvu rješavaju svi problemi i svi izazovi koji su pred nama. U perspektivi razvoja Sveučilišta radujemo se novim studijima, novim djelatnicima i vjerujem da će naši studenti biti najbolji veleposlanici našeg zajedništva.“

DSC_1290

Rektor Tanjić je zahvalio Velikom kancelaru kardinalu Josipu Bozaniću na jasnoj, očinskoj, pastirskoj riječi te kao dar Kardinalu poklonio knjige čiji su autori ili suautori nastavnici našeg Sveučilišta. Kardinal je zahvalio na prigodnom daru i  poželio da ovakvih susreta u budućnosti bude više. Uslijedilo je zajedničko druženje i fotografiranje.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište