Dana 27. siječnja 2017. godine u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta održan je sastanak između predstavnika Studentskog zbora HKS-a i Rektora Sveučilišta. Sastanku je prisustvovalo vodstvo Zbora, predsjednik Marko Mikulec i zamjenik predsjednika Ante Vujević te članovi Barbara Mirković, Iva Koren te Anamaria Malešević.

Na samom početku Rektor je zahvalio Studentskom zboru što su inicirali ovaj sastanak kako bi ga uputili u svoj rad, predstavili svoje planove te iznijeli problem na koje nailaze u svom radu. Predsjednik Studentskog zbora, Marko Mikulec je preuzeo riječ te izrazio zahvalu Rektoru što se interesira za rad Studentskog zbora i često izdvaja vrijeme za studente.

Studentski zbor je izrazio zadovoljstvo zbog nedavno održanih izbora za predstavnike studenata prvih i drugih godina preddiplomskih studija jer će sada i te godine preko svojih predstavnika biti bolje povezane s ostalim tijelima Sveučilišta te samim Studentskim zborom u kojem se nalaze njihove kolege. Održani su i sastanci s predstavnicima na kojem ih je predsjednik upoznao s njihovim zadaćama i odgovornosti koju sada imaju.

Marko Mikulec je izvjestio Rektora o potrebi suradnje s pravnom službom Sveučilišta kako bi uspjeli riješiti pravne problem s kojima se susreću u svom radu. Pred Studentskim zborom se nalazi razdoblje uglavnom pravnih poslova jer je potrebno donijeti Odluku o izborima za članove Studentskog zbora, financijski poslovnik, definirati ulogu predstavnika studenata, riješiti problem izvanrednih studenata itd. Rektor je obećao da će pravna služba u suradnji s Tajnikom sveučilišta pružiti svu potrebnu pomoć.

Studentski zbor je uputio Rektora i u trenutne dogovore oko organizacije novih izbora za članove Studentskog zbora, budući da ovom sazivu mandat istječe na kraju akademske godine. Zbor je izrazio želju da u nadolazećem razdoblju uspostavi kontakte s ostalim studentskim zborovima Sveučilišta u Hrvatskoj, a krajnja želja je i uključivanje u rad Hrvatskog studentskog zbora na ćemu će raditi u budućnosti. Rektor je dao prijedlog da se predstavnike studentskih zborova pozove u posjet našem Sveučilištu. Rektor smatra da iskustva ostalih studentskih zborova mogu pomoći našem Zboru, a ovo bi bila i idealna prilika za upoznavanje s našim Sveučilištem.

Rektor je pred članovima Zbora najavio podjelu 15 stipendija našim studentima, u iznosu od 10 000 kuna, za što su već prikupljena sredstva. Dio stipendija dijelit će se za izvrsnost, a dio za studente slabijeg imovinskog statusa. U planu je da stipendijski fond postane tradicija.

Kako je u zadnje vrijeme na Sveučilištu dosta riječi o problem prepisivanja, Studentski zbor je naravno iznio osudu takvog oblika kršenja etičkih načela. Međutim, Studentski zbor zanimaju dublji razlozi ovog sveprisutnog problema, te  je najavljena provedba ankete među studentima o uzrocima ovakvog ponašanja. Naglašeno je kako nitko ne želi da prepisivanje postane studentima stil studiranja.

Na kraju, Studentski zbor apelira na pravovremenu organizaciju Službe za studentska pitanja u vidu organizacije novog semestra. Također, napominje važnost dostave pravovremenih informacija  koje su studentima potrebne u pripremi za novi semestar. Rektor je napomenuo da shvaća važnost ovih zahtjeva te da će Služba za studentska pitanja nastojati učiniti sve da studenti dočekaju novi semester sa što manje problema i nejasnoća.

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište