Crkva Kraljice Mira u Hrvatskom Franjevačkom središtu kod Norvala,  Kanada

Crkva Kraljice Mira u Hrvatskom Franjevačkom središtu kod Norvala, Kanada

Godišnji susret svećenika i redovnica koji pastoralno djeluju u hrvatskim župama u Kanadi i SAD-u održat će se od 13. do 16. listopada u Hrvatskom franjevačkom središtu Kraljice mira na Norvalu u Kanadi, gdje djeluju franjevci Hrvatske franjevačke kustodije Svete obitelji za Kanadu i SAD. Glavni predvoditelji susreta i predavači bit će novi ravnatelj Ureda HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu dr. sc. Tomislav Markić i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. 

U ponedjeljak 13. listopada susret će otvoriti domaćin fra Marko Puljić, a prigodne riječi sudionicima će uputiti delegat za Kanadu mons. Ivan Vukšić i delegat za SAD don Mate Bižaca. 
Prvo predavanje održat će dr. sc. Markić na temu: “Papa Franjo – izazov našem vremenu” s diskusijom na kraju. Misu u 19 sati u crkvi Kraljice mira na Norvalu predvodit će dr. sc. Markić u koncelebraciji s ostalim svećenicima iz domovine i iz inozemne pastve. 

U utorak 14. listopada u prijepodnevnom dijelu susreta na Norvalu dr. sc. Markić će održati predavanja na temu pastoralnog planiranja u župnoj zajednici te će govoriti o ulozi i zadaći pastoralnog vijeća u župnoj zajednici. U poslijepodnevnom terminu sudionici susreta sele se u Mississaugu, gdje će prof. dr. sc. Željko Tanjić održati predavanje: “Sinodalnost – pogled na temeljni princip Crkve”. Misu u 19 sati u župnoj crkvi Hrvatskih mučenika u Mississaugi predvodit će rektor Tanjić  u koncelebraciji s ostalim svećenicima. 

U srijedu 15. listopada u prijepodnevnom terminu na Norvalu rektor Tanjić predstavit će sudionicima susreta Hrvatsko katoličko sveučilište te će održati izlaganje o važnosti našeg sveučilišta za hrvatsko društvo. Misu u župi Presvetoga Trojstva u Oakvilleu u 19 sati predvodit će dr. sc. Markić. U četvrtak 16. listopada, jutarnja misa slavit će se u Hrvatskom franjevačkom središtu na Norvalu, nakon čega je organiziran razgled prirodnih i kulturnih znamenitosti te završetak pastoralnoga susreta. 

Pripremili: IKA/HKS

 

Hrvatsko katoličko sveučilište