U Parizu se 20. i 21. svibnja 2016. godine  održavala na Collège des Bernardins, Instituta za visoke studije pariške nadbiskupije, međunarodna konferencija „Un nouveau récit pour l’Europe“ (Nova povijest Europe).

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Predsjedništva Europske komisije, a u suradnji s Kućom Europe, Federacijom katoličkih sveučilišta u Europi, Katedrom za istraživanja diplomatskih odnosa Sveučilišta u Luksemburgu, s Institutom za europske studije Katoličkog sveučilišta u Louvainu, Europskom kulturnom fondacijom i u suradnji s Europskim odborom za informacijske i parlamentarne studije.

Organizatori u svom su priopćenju izjavili da ovom konferencijom žele sudjelovati u pisanju nove povijesti, budući da u europskoj povijesti Europa nije postigla zadovoljavajući konsenzus između država i europskih naroda.  Stoga je žurno potrebno pronaći recept za međusobni dijalog koji je zasnovan na zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj povijesti. Na konferenciji je sudjelovalo trideset povjesničara iz 17 zemalja koji su na Collège des Bernardins predstavili svoja istraživanja i raspravljali o europskim temama.

Panel rasprava. Foto: http://bit.ly/1U8ZcS6

Prvi dan bio je posvećen metodologiji proučavanja povijesti te sintezi povijesnih razdoblja i predstavljanju glavnih karakteristika europske povijesti. Drugog dana znanstvenici su se usredotočili na trideset velikih događaja, osoba i posljedica važnih za svijest o europskoj povijesti. Na konferenciji je sudjelovao prorektor za međunarodnu suradnju Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Emilio Marin koji je u drugoj sesiji imao izlaganje o europskim korijenima (prije 313). Profesor Marin je prikazao bitne osobine Zapadnog rimskog carstva s naglaskom na pogled iz provincije, ponajviše Dalmacije i Panonije, ali  i Galije.

Ovom konferencijom zaokruženo je, zahvaljujući prorektoru Marinu, uspostavljanje međunarodne suradnje Hrvatskog katoličkog sveučilišta s pariškim visokoobrazovnim institucijama, primjerice Collège des Bernardins, Institut za visoke studije pariške nadbiskupije, Institut Catholique de Paris , Katoličko sveučilište u Parizu, Université Panthéon-Assas, sveučilište za društvene znanosti,  te Université Paris-Sorbonne, sveučilište za humanističke znanosti.

Sa Sveučilištem Paris-Sorbonne, gdje je profesor Marin ranije bio nekoliko akademskih godina gostujući profesor, sklopljen je Sporazum o suradnji te je tom prigodom prorektor Marin posjetio predsjednika Sveučilišta Paris-Sorbonne profesora Barthélémy Joberta.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište