Sedamnaest djelatnika bračnih i obiteljskih savjetovatelja koji djeluju u (nad)biskupijskim savjetovalištima diljem RH (Dubrovnik, Zadar, Ogulin, Rijeka, Pazin, Varaždin, Slavonski Brod, Osijek, Đakovo, Hrvatsko katoličko sveučilište) posjetilo je u razdoblju od 18. do 23. lipnja 2018. pet europskih gradova (Ljubljana, Linz, Augsburg, Stuttgart, Freiburg) s ciljem upoznavanja s radom, razmjenu iskustava te moguće buduće suradnje sa stručnjacima koji rade na području bračnih i obiteljskih poteškoća i izazova, prevencije i zaštite djece i maloljetnih osoba, dušobrižništva sa svećenicima, savjetovališta za muškarce i žene, izbjeglica, počinitelja i žrtava nasilja. Također, cilj putovanja bio je međusobna podrška i povezivanje savjetovatelja diljem Hrvatske. Djelatnici Bračnih i obiteljskih savjetovališta u RH su osobe s visokim stručnim spremama i dodatnim stručnim edukacijama i znanstvenim doškolovavanjima, te tako teolozi, psiholozi, socijalni pedagozi, psihoterapeuti, bračni i obiteljski savjetovatelji, asistenti i postdoktorandi, stručnjaci za odnose s medijima i javnošću te marketing, itd.

Prvog dana studijskog putovanja sudionici su putovanje započeli euharistijskim slavljem u ljubljanskoj katedrali sv. Nikole. Nakon toga posjetili su Teološki fakultet Sveučilišta u Ljubljani, Franjevački samostan te Franjevački obiteljski i bračni institut. Doc. dr. sc. Drago Jerebic predstavio je Katedru za bračnu i obiteljsku terapiju te psihologiju i sociologiju religije, kao i model relacijsko-obiteljske terapije koji se uči na studiju Bračne i obiteljske terapije na Teološkom fakultetu i po kojem radi 30-ak centara na području Slovenije. Iza toga, začetnik relacijsko-obiteljske terapije u Sloveniji prof. dr. sc. Christian Gostečnik prikazao je slučaj rada s bračnim parom po navedenom modelu na primjeru nasilja u obitelji te u diskusiji s gostima komentirao važne elemente u radu s parom kada je nasilje u pitanju. Izv. prof. dr. sc. Robert Cvetek iznio je znanstveno-istraživačko područje rada Odjela. Susretu je prisustvovala i Tanja Valenta. Uslijedio je posjet Franjevačkom obiteljskom i bračnom institutu gdje se moglo u praksi vidjeti na koji način educirani terapeuti rade s klijentima, bračnim parovima ističući pri tome kako imaju 15-ak prostorija predviđenih za svakodnevno savjetovanje klijenata. Svoj rad sa seksualno zlostavljanim ženama i djecom predstavila je izv. prof. dr.sc. Tanja Repič Slavič. U Institutu tjedno pomoć potraži 60-ak osoba i bračnih parova. Uslijedila je razmjena zajedničkih iskustava te izazova s kojima se susrećemo. Sudionici su također posjetili crkvu Marijinog uznesenja u Ljubljani.

Drugog dana studijskog putovanja sudionici su posjetili Linz te u Haus der Frau imali priliku susresti se s Dagmar Hörmandinger-Chusin koja je kroz predavanje i radionicu progovorila o prevenciji zlostavljanja i nasilja djece i mladih u crkvenim krugovima. Gospođa Hörmandinger-Chusin istaknula je kako svi djelatnici biskupije Linz (cca. 9000), kako čistačice, tako i profesori, moraju proći tečaj u minimalnom trajanju od jedan dan, s temom zaštite maloljetnih osoba. Nadalje, u svom radu s djevojčicama i ženama nude preko 300 različitih tečajeva i radionica. Dr. sc. Karl Glaser, odvjetnik, od 2010. godine član biskupijske komisije za zaštitu djece od seksualnog nasilja, predstavio je protokol prijave i rada u slučajevima prijavljenih zlostavljanja. Istaknuo je kako je u biskupiji Linz broj prijavljenih cca. 550, dok u cijeloj Austriji 1820, što seksualnog, tjelesnog ili nekog drugog oblika zlostavljanja. Također, navedena komisija protokolira slučajeve seksualnog zlostavljanja koja su na civilnim sudovima stopirana radi zastara te na taj način bol žrtava biva prepoznata. Josef Lugmayr, voditelj odjela za Brak i obitelj Pastoralnog ureda biskupije Linz, predstavio je programe rada Savjetovališta (predbračni i bračni tečajevi, životno i obiteljsko savjetovanje, pastoral novokrštenika, pastoral rada s homoseksualnim osobama, rad s trudnicama, medijacija, savjetovanje pri sudu, rad s mladima).

Josef Hölzl specijalist za rad s počiniteljima i žrtvama nasilja, u interaktivnom predavanju osvrnuo se na posebnosti ovoga rada, te važnosti emocija u radu s muškarcima koji su počinitelji nasilja. Gospođa Franciska Mair, teologinja te bračna i obiteljska savjetovateljica, iznijela je njezino iskustvo rada s izbjeglicama te značajne karakteristike u radu. Sudionici putovanja hodočastili su i u katedralu Marijinog uznesenja. Za cjelokupnu organizaciju i predavanja brinula se gospođa Sigried Spindlbeck, uključena od 1993. godine u rad Caritasa te u stalnoj suradnji s Caritasom u Mostaru, ali i drugim zemljama u istočnoj Europi. Troškove noćenja u Linzu je preuzela biskupija Linz.

Trećeg dana studijskog putovanja program je bio obogaćen djelatnicima Bračnog i obiteljskog savjetovališta biskupije Augsburg te svećenicima dušobrižnicima koji su u svom radu posvećeni brizi za sve svećenike biskupije Augsburg. Prije službenog posjeta domaćinima u Augsburgu, sudionici putovanja su posjetili Crkvu u središtu Augsburga u kojoj se časti Blažena Djevica Marija koja razrješuje čvorove (Maria Knotenlöserin) te sebe i svoj rad preporučili njezinom zagovoru. U biskupijskoj kući st. Ulrich gdje se inače održavaju različiti susreti, predavanja, radionice i konferencije, sudionici studijskog putovanja su se upoznali s voditeljicom bračnog i obiteljskog savjetovališta u gradu Augsburgu, gospođom Simon-Saar, psihologinjom i educiranom bračnom i obiteljskom savjetovateljicom, koja je govorila o timu djelatnika Savjetovališta u Augsburgu kao i o njihovim specifičnostima u radu. Teme s kojima se susreću u svom radu su raznolike te se odnose na bračne i obiteljske poteškoće, poteškoće u odgoju djece, odnos s roditeljima bračnog para, problemi vezani za različite društvene stvarnosti (financijski problemi, problemi zapošljavanja, itd). 

Svećenik Klaus Cuppok, psiholog i educirani bračni i obiteljski savjetovatelj, iznio je da su bračna i obiteljska savjetovališta u sastavu dušobrižničkog pastorala biskupije Augsburg. Od svih djelatnika bračnih i obiteljskih savjetovatelja na području Republike Njemačke 1/3 pripada Caritasu, a ostali pod dušobrižničko-pastoralno djelovanje. Istaknuo je kako u Savjetovalištima pod ugovorom radi 95 djelatnika, većina s nepunim radnim vremenom. Svi djelatnici Savjetovališta trebaju proći edukaciju u trajanju od četiri godine koja je integrirani psihoanalitički, bihevioralni i sistemski pristup. Biskupija ima 8 Savjetovališta i 25 podružnica od kojih su neke uspostavljene u udaljenijim ruralnim područjima radi veće dostupnosti svim korisnicima. Biskupija Augsburg broji 1,3 milijuna vjernika.

Thomas Hornisch progovorio je o radu s muškarcima koji su počinitelji nasilja u obitelji, te o projektu koji se time bavi počevši od 2015. godine. Gospođa Martina Lutz predstavila je svoj rad sa zatvorenicima i njihovim suprugama u zatvoru Landsberg a. Lech gdje djelatnici biskupije djeluju već punih 30 godina.

Tijekom popodnevnog programa rad dušobrižničkog djelovanja za svećenike predstavili su svećenici Georg Schneider i Ruper Ebbers. Vlč. Schneider naglasio je kako su u timu svećenika zaduženih za dušobrižnički rad aktivna trojica svećenika. Osim dvojice navedenih s njima je i vlč. dr. Ajai Arackal, psihoterapeut. Polazeći od ideje Krista, Dobrog Pastira, vlč. Schneider istaknuo je potrebu rada sa svećenicima koji su zbog različitih okolnosti opterećeni vlastitim pastoralnim djelovanjem. U biskupiji Augsburg djeluje oko 900 svećenika, od čega 600-ak inkardiniranih, a svi skupa djeluju na 998 župa. Vlč. Rupert Ebbers, ujedno i župnik u Kemptenu, iznio je svoja iskustva rada u terapeutskom i dušobrižničkom radu sa svećenicima. Među temama s kojima se susreće su: sagorijevanje u pastoralnom radu, usamljenost, poteškoće oko premještaja, problemi u življenju vlastite seksualnosti i celibata, molitveni život, otuđenje od kolega svećenika, itd.

Nakon toga, vlč. Schneider prikazao je programe rada sa svećenicima među kojima su: tjedan zdravlja u prvom tjednu korizme (odlazak u terme i liječenje Kneippovom metodom), duhovni dani za svećenike koji slave jubileje, tjedan za svećenike u mirovini, permanentno stručno usavršavanje, mjesečni susreti svih aktivnih djelatnika u pastoralu. Susret je završio međusobnim dijeljenjem iskustava. Sudionici su hodočastili na grob sv. Afre i sv. Ulricha. Uslijedio je posjet najstarijem socijalnom naselju u svijetu Fuggerei, katedrali Marijinog Pohođenja te se posjet Augsburgu završio euharistijskim slavljem, koju je predvodio vlč. dr. sc. Josip Bošnjaković, u zajedništvu sa zajednicom vjernika iz Hrvatske koji žive i radu u Augsburgu. Nakon cjelodnevnog programa u kojem su sudjelovali, savjetovateljima je domaćin katoličke misije, vlč. Ivan Ćilić, OFM, hercegovački fratar, u zajedništvu sa sestrama franjevkama s. Martom, s. Domagojom, s. Veronikom, i s drugim župljanima priredio u dvorištu misije agape nakon večernje svete mise.

 

Četvrtog dana studijskog putovanja program je bio posvećen Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Ruf und Rat u Stuttgartu te pastoralnom dušobrižništvu biskupije Stuttgart.

Vlč. Thomas Krieg, voditelj savjetovališta „Ruf und Rat“ i katoličkog telefonskog savjetovanja u Stuttgartu progovorio je o strukturi bračnih i obiteljskih savjetovališta u biskupiji Stuttgart.

Sudionici susreta prisjetili su se i gospođe Zrinke Lučić-Vrhovac, psihoterapeutkinje koja radi u Reutlingenu, a prije 17 godina uključila se u edukaciju prvih bračnih i obiteljskih savjetovatelja u Hrvatskoj zajedno s Norbertom Kunze.

Bernd Müller, zamjenik voditelja katoličkog telefonskog savjetovanja istaknuo je specifičnosti telefonskog savjetovanja. U telefonskom savjetovanju radi 45 volontera koji su prošli edukaciju rada za telefonsko savjetovanje koje je na raspolaganju 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Financiranje troškova telefonskog savjetovanja preuzeo je Telekom.

Karin Gustedt, zamjenica voditelja savjetovališta „Ruf und Rat“, psihologinja, radi u savjetovalištu na poseban način u zaštiti djece. Gisela Blattert, psihologinja, primjenjuje sistemski psihoterapeutski rad s bračnim parovima.

Klaus Blattert, teolog, bračni i obiteljski savjetnik radi s muškarcima. U sklopu psihodramskih radionica organizira tijekom godine 15 susreta za muškarce, gdje muškarci imaju priliku progovoriti o svojim zajedničkim temama. Cjelogodišnji rad zaključuju zajedničkim danom u planinama, uz razgovor i podjelu iskustava. Anne Barbier-Piepenbrock, teologinja i psihologinja radi sa ženama  kroz jednodnevne seminare. Rosemarie Körner, pravnica, pomaže na poseban način parovima koji su se nakon savjetovanja ipak odlučili za razvod te u udruzi u kojoj su djelatnici iz područja obiteljske skrbi. Susretu su nazočile i dvije tajnice, Beate Lambart i Katrin Reißner, koje uz ostale administrativne obveze, zaprimaju telefonske prijave klijenata.

Vlč. Christof Schmitz zajedno s gospođom Annete Gawaz iznio je specifičnosti rada dušobrižništva svećenika u biskupiji Stuttgart, naglasivši pri tome kako ih radi petero u timu. U biskupiji Stuttgart koja broji oko 2 milijuna katolika djeluje oko 900 svećenika, 300 đakona, te 800 pastoralnih suradnika. Istaknuli su važnost davanja podrške svećenicima, ali i svim ostalim pastoralnim djelatnicima. Naveli su i neke konkretne primjere kao što je tjedan zdravlja za svećenike, duhovne vježbe za obitelji pastoralnih suradnika te osobno praćenje i zajedničke duhovne vježbe za sve pastoralne djelatnike. Teme na kojima rade sa svećenicima su također kriza u radnoj okolini, usamljenost, osjećaj preopterećenosti i poteškoća u delegiranju obveza, prijelaz sa župe na župu, umirovljenje, itd. S laicima se s druge strane razgovara o temama povrijeđenosti, preopterećenosti, usklađenosti pastoralnog i obiteljskog života. Popodnevnom susretu pridružili su se i fra Frano Milanović, fra Jure Zebić te fra Ivan Škopljanac Macina, sinjski fratri.

Na odlasku iz Stuttgarta sudionici putovanja zaustavili su se u fan zoni Topas, poznatom mjestu okupljanja Hrvata koji žive u Stuttgartu, na poseban način tijekom nogometnih utakmica, a što je bio slučaj i 21.6. kada je reprezentacija Hrvatske pobijedila Argentinu. Nakon jednodnevnog programa sudionici putovanja uputili su se autobusom prema zadnjoj točki svog putovanja, to jest prema Freiburug, uz sigurnu vožnju vozača Berislava Petrica (Darojković Promet d.o.o.). Vozaču Petricu, na povratku iz Freiburga za Zagreb, pridružio se i gospodin Vinko Darojković.

 

Petog dana studijskog putovanja, u Bračnom i obiteljskom savjetovalištu u Freiburgu, koje djeluje već 50 godina, goste putovanja dočekale su Irmtrud Lutterbach, Paddy Bunner i Barbara Heidiri. U biskupiji Freiburg ima 17 savjetovališta te 117 zaposlenih. U gradu Freiburgu u savjetovalištu radi 9 djelatnika i 3 honorarna suradnika te dvije tajnice. I u Freiburgu se djelatnici dodatno educiraju za savjetovanje, a težište je na sistemskom pristupu. Jednom tjedno se djelatnici sastaju na interviziji, dok jednom mjesečno imaju grupnu superviziju s vanjskim stručnjakom. Redovita supervizija je sastavni dio rada savjetovatelja. Gospođa Lutterbach, iznijevši tri zadaće Crkve: slavljenje vjere, navještaj i življenje vjere – rad savjetovališta vidi u redovitom življenju vjere gdje se osobama pomaže u svakodnevnim životnim izazovima. Klijentima koji dolaze u savjetovalište preporučuje se podržavanje rada savjetovališta putem dobrovoljnih priloga u iznosu od 1,5 % od svojih primanja. Domaćini su izrazili želju da se u svom radu povezuju više s kolegama/icama iz savjetovališta evangeličke Crkve. Teme s kojima rade su brak, obitelj, društvo i individualne poteškoće osoba. Po završetku susreta svi zajedno su obišli prostore Savjetovališta.

Popodnevni program obilježen je posjetom savjetovalištu za žene i savjetovalištu za muškarce nadbiskupije Freiburg. Gospođa Claudia Fuchs von Brachel dala je povijesni pregled nastanka savjetovališta za žene te je pričala o raznim programima koje nude ženama, kao npr. rad s trudnicama, individualno praćenje, izražavanje putem plesa, itd. Naglasila je potrebu većeg prepoznavanja uloge žena u Crkvi i društvu. Norbert Wölfle i Michael Rodiger-Leupolz kroz interaktivnu radionicu s gostima predstavili su rad s muškarcima. Među različitim ponudama koje nude kroz seminare tijekom vikenda naveli su sljedeće teme: žudnja i ljubav, odnos oca i sina, prijelaz iz mladenačke dobi u odraslu dob, meditacija, vikend posta i šutnje, sagorijevanje na poslu, itd. Također nude i programe u trajanju od tjedan dana: tjedan posta, tjedan muževnosti – hrabrost i snaga, potraga za vizijom, itd. U nadbiskupiji imaju 70 aktivnih grupa muškaraca koje se redovito sastaju. U mreži muškaraca koji su prošli kroz proces inicijacije aktivno je 180 muškaraca. Gospodin Wölfle objasnio je što je inicijacija, u smislu da je to proces kroz koji muškarci putem međusobne podrške rastu u svojoj muževnosti suočavajući se s pitanjima u suvremenom svijetu.

Program putovanja u Freiburgu organizirali su Marinko Pehar i Ivo Jozić. Gospodin Jozić, i sam nekad voditelj nadbiskupijskih savjetovališta u Freiburgu, bio je edukator prvih bračnih i obiteljskih savjetovatelja u Hrvatskoj te ujedno i kreator stručne edukacije koja je trenutno prihvaćena kao službena edukacija koja se podučava na Sveučilištu u Freiburgu, a poslije i redoviti supervizor za savjetovatelje. I danas volonterski radi u Savjetovalištu u Freiburgu, a u Hrvatskoj zajedno s drugima, radi i u psihološko-duhovnim seminarima za muškarce. Marinko Pehar, coach i savjetnik za poduzetništvo, koji je također voditelj navedenih seminara za muškarce u Hrvatskoj, pratio je goste studijskog putovanja zadnjeg dana programa te iznosio svoja dragocjena iskustva rada.

Studijsko putovanje završilo je zajedničkom euharistijom u Hrvatskoj katoličkoj misiji Freiburg koju je predvodio vlč. Ivan Nikolić, kojom se zahvalilo Bogu na primljenim dobrima tijekom putovanja te zajedničkim agapeom s vjernicima u dvorište katoličke misije. Vlč. Veselko Župarić, svećenik vrhbosanske nadbiskupije, velikodušno je na kraju putovanja pozdravio sve sudionike. I u Freiburgu su sudionici putovanja posjetili katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Na temelju studijskog putovanja sudionici su zaključili sljedeće:

 • važnost kvalitetne infrastrukture u kojima rade savjetovališta, to jest adekvatnog prostora;
 • povećanje broja djelatnika kako bi se mogao obogatiti spektar pružanja pomoći kao i specijalizacija djelatnika za pojedina goruća područja djelovanja, te rasteretio dosadašnji rad već zaposlenih djelatnika;
 • prednosti besplatne i stalno dostupne telefonske linije za potrebite ljude;
 • aktualnost i potreba rada s dušobrižnicima;
 • važnost uvođenja redovite stručne supervizije, a radi preventive izgaranja savjetodavaca;
 • upućivanje godišnjih izvješća rada Savjetovališta nadbiskupijskim uredima i lokalnoj zajednici;
 • osvještavanje vjernika i građana o dostupnosti rada savjetovališta kao i senzibilizacija za duševne i psihičke poteškoće;
 • otvoreni govor o tabu temama kao što su silovanja, suicid, homoseksualnost, ovisnosti, itd.;
 • povezivanje stručnog i znanstveno rada te uključivanje i sveučilišne zajednice u rad Savjetovališta;
 • definiranje jasnijih okvira financiranja od strane Crkve, države i samih korisnika;
 • važnost zapošljavanja administrativnih djelatnika/ica kako bi se savjetovatelji rasteretili administrativnog aspekta rada te nastojao ubrzati proces dolazaka na savjetovanje;
 • nužnost i potreba dušobrižništva za svećenike i bogoslove te pružanje permanentne podrške od stručnih suradnika;
 • prvo studijsko putovanje i plodovi istoga poticaj su da se nastavi sa studijskim putovanjima (svake tri godine – sljedeće studijsko putovanje 2021. godine) kako bi se ubirali mnogostruki plodovi;
 • formiranje programa edukacije za buduće bračne i obiteljske savjetovatelje i psihoterapeute u suradnji sa Sveučilišnom zajednicom;
 • proširenje mreže preventivnih programa u svrhu povećavanja mentalnog i duševnog zdravlja;
 • pokretanje i veće umrežavanje već postojećih i novih volontera (studenti društvenih i humanističkih znanosti s potrebitim edukacijama) u radu Savjetovališta;
 • potreba duhovnog praćenja i podrške za djelatnike Savjetovališta;
 • isticanje prepoznatljivosti rada Savjetovališta okrenutih bračnim i obiteljskim temama te otvorenost u prihvaćanju savjetovanja i psihoterapije za sve građane Republike Hrvatske.

 

U svim mjestima koje su posjetili, sudionicima putovanja su domaćini izrazili poštovanje i uvažavanje s obzirom na stručnost, polje djelovanja te izrazili želju da i sami uzvrate posjete.

U svim gradovima koje su sudionici putovanja pohodili, domaćinima su poklonjene uspomene iz Hrvatske te je također svatko dobio butelju Misnih vina Đakovačko-osječke nadbiskupije. Budući da je službeni jezik u Austriji i Njemačkoj njemački jezik, konsekutivno su sva predavanja, radionice, razgovore i ostalo prevodili Tomislav Vurušić, Ivo Jozić, Marinko Pehar i Josip Bošnjaković. Organizatori studijskog putovanja su bili Ivana Stvorić, Tomislav Vurušić i Josip Bošnjaković. Financiranje studijskog putovanja ostvareno je uz podršku poslodavaca (nad/biskupije, Caritas, gradske uprave, Hrvatsko katoličko sveučilište), pojedinih donatora među kojima i Hrvatski Caritas, te osobni doprinos svakog sudionika putovanja.

Na studijskom putovanju sudjelovali su mons. Ivan Nikolić, povjerenik za obitelj riječke nadbiskupije, Vedrana i Denis Blašković (Ured za brak i obitelj – Rijeka), Nives Tomić (Bračno i obiteljsko savjetovalište – Gospić-Ogulin), Mladen Klanac, Ana Uranija i Martina Šimunić (Caritas – Obiteljsko savjetovalište – Zadar), Kristina Rožić (Obiteljsko savjetovalište – Dubrovnik), Branko Pagadur (Bračno i obiteljsko savjetovalište – Varaždin), Ivana Stvorić (Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja – Slavonski Brod), Tomislav Vurušić i Štefanija Prosenjak Žumbar (Bračno i obiteljsko savjetovalište te Ured za brak i obitelj – Pula i Poreč), Ana Šeremet (Hrvatsko katoličko sveučilište), Damjan Kovač, student, (Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu), Marina Šijaković (Zaštita maloljetnih i djece – Đakovo), Josip Džakula (Medijacija – Vinkovci) i vlč. dr. sc Josip Bošnjaković (Bračno i obiteljsko savjetovalište Slavonski Brod-Osijek, HKS u Zagrebu, KBF u Đakovu).

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište