U utorak 5. lipnja 2018. studenti sveučilišnih diplomskih studija sociologije i povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjelovali su u debati o optimalnom načinu upravljanja osobnim financijama. Specifična tema ove debate bila je osmišljena na temu “Mogućnosti diversifikacije ulaganja”. Naime, u sklopu izbornog kolegija Upravljanje osobnim financijama studenti su tijekom ljetnog semestra slušali predavanja o općenitim znanjima iz svijeta ekonomije, konkretno iz područja financija s ciljem da bi na kraju ovog kolegija mogli samostalno donositi odluke o upravljanju svojim osobnim financijama, a uostalom i da steknu neka elementarna znanja o financijama koja su potrebna u svakodnevnom životu.

U ovoj studentskoj debati studenti su se našli u situaciji da zastupaju neki od oblika tradicionalnih ili nešto suvremenijih oblika ulaganja kao što su primjerice: deponiranje sredstava na oročenoj štednji, ulaganja u investicijski fond, ulaganja na tržištu kapitala, ulaganja u nekretnine… Tijekom dinamične rasprave između studenata koji su zastupali određene oblike ulaganja i studenata koji su predlagali neke alternativne investicije, sudionici su se složili ponajprije u jednoj činjenici, a to je da je za strukturiranje portfelja mudro slijediti načelo diversifikacije portfelja.

Uz aktivno sudjelovanje svih prisutnih studenata, u iskazivanju svojih ideja najvještijima su se istaknuli: Maurizio Bogović s Odjela za sociologiju te Borna Bukvić i Leon Šijanski s Odjela za povijest. Čestitke svim studentima na sudjelovanju!

 

Hrvatsko katoličko sveučilište