U nedjelju 7. travnja 2024. naše tri studentice sveučilišnog prijediplomskog studija sestrinstva uputile su se prema Ružomberoku, gradiću smještenom u sjeverno-centralnom dijelu Slovačke. U sklopu Erasmus+ programa studentice su od ponedjeljka do petka bile u vojnoj bojnici Ustredna vojenska nemoćnica Ružomberok gdje su svaki dan bile su na drugom odjelu – a o svojim dojmovima su nam napisale nekoliko crtica.

Natječaj: Papirologija nije problem! Za natječaj je potrebno samo dostaviti životopis u Europass formatu, ispuniti obrazac zajedno s motivacijskim pismom te priložiti potvrdu o upisanom sveučilišnom prijediplomskom studiju s iskazanim težinskim prosjekom ocjena. Nakon službenog odabira, potrebno je dostaviti nekoliko papira koje uključuju osiguranje te “ugovor” o praksi.

Putovanje: Umjesto autobusa, odlučile smo ići autom što se pokazalo kao odličan odabir. Mogli smo spavati duže, nismo se trebali oslanjati na javni prijevoz i moguće gubljenje po gradu, plaćanje karata i ostalo, uostalom, to je zapravo jeftinija i brža opcija. (Za Slovačku i Mađarsku potrebne su vinjete koje smo kupile preko interneta).

Program: U bolnici nas je dočekala Katarina, naš buddy, studentica druge godine sestrinstva koja je s nama bila svaki dan. Osigurala je da sve razumijemo te nam je prevodila sa slovačkog na engleski. Tjedan smo započele na klinici za ortopediju i kirurgiju gdje smo imali priliku vidjeti preoperacijsku pripremu, skrb za pacijente nakon operacije, drenažne sustave te liste za skrb. U utorak smo srdačno dočekani na odjelu vaskularne kirurgije gdje smo jutro proveli u preoperacijskoj pripremi pacijentice koja se spremala na operaciju varikoznih vena. Vaskularni kirurg nam je pokazao kako funkcionira sonogram te kako se zapravo pacijenti trebaju “iscrtati” kako bi kirurzi bili orijentirani tijekom operacije. Srijeda je bila rezervirana za kliniku za nuklearnu medicinu gdje nas je Jozef Babečka dočekao i pokazao razne uređaje te metode pregleda i dijagnostike. Nakon toga slijedi odjel opće kirurgije gdje smo detaljno upućeni u rad odjela, preoperacijsku pripremu, lijekove i liste. Pretposljednji dan proveli smo na hitnom prijemu te u posjeti Sveučilišnoj knjižnici koja osim knjiga, prostorija za učenje i laptopa ima prostoriju za oksigenoterapiju, biofeedback te masažne stolice. Tada smo imali priliku upoznati Luciju Kravčakovu koja nam je i uručila darove dobrodošlice. Posljednji dan proveli smo na odjelu neurokirurgije gdje smo bili upućeni u rad odjela, skrb za pacijente prije i poslije operacije.

Ružomberok: prelijep mali gradić okružen zelenilom, šumama i brdima. Jako ugodna temperatura i čist zrak nešto je po čemu ćemo definitivno pamtiti ovaj Erasmus+. Grad je poznat po ovčjem siru i korištenju ružmarina u gotovo svim jelima! Ljudi su jako srdačni i opušteni, a vama bi preporučili obilazak: restorana Italiana – kao predah od ružomberovog sira i ružmarina otkrile smo mali talijanski restoran s vegetarijanskim i gluten free opcijama, odličnom uslugom i ukusnom hranom.

Za idilične šetnje i provođenje opuštajućih sunčanih dana u prirodi, preporučamo Hrabovo. Adrenalinska oaza s jezerom, ziplineom, aquazorbingom i skijalištem koje preko ljeta postane park za bicikliste koji uživaju u planinskim vožnjama.

Ne smijemo nikako zaboraviti i Kolibu u Dobrého pastiera te crkvu Svetog Andrije.

Ovim putem zahvaljujemo Sveučilišnom odjelu za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta na pruženoj prilici. Bilo nam je prelijepo i ovo iskustvo nećemo zaboraviti: upoznavanje nove kulture, razvijanje novih prijateljstava, učenje u novom okruženju i drugačijim uvjetima..

Napisale: Ana Zečević, Marija Vuletić i Ana Bogić, studentice treće godine redovnog sveučilišnog prijediplomskog studija sestrinstva.

Hrvatsko katoličko sveučilište