Studentice prve godine diplomskog studija Interkulturalne komunikacije i novinarstva u petak 18. ožujka sudjelovale su na Ceremoniji čaja u Kući čaja Alexa i Ivy Wang iz Kine. Obitelj Wang u Zagrebu živi sedam godina i u svojoj Jing Yuan Tea House promovira kinesku kulturu i običaje. 

 

U meditativnoj atmosferi uz zvukove tradicionalne kineske glazbe, studenticama je poslužen oolong, čaj koji miriše na cvijeće. U šalice koje svojom veličinom odgovaraju onima za espresso, čaj se ulijeva pet do šest puta, u krugovima. Šalice nikad nisu napunjene do vrha, a u opuštenom razgovoru prati se izmjena intenziteta okusa i mirisa kod svakog sljedećeg dolijevanja. Za razliku od japanske kulture koja čaj doživljava kao lijek za pojedinu bol u tijelu, kineska ga shvaća kao pratitelja kroz dan pa postoje čajevi za jutro, prije ili poslije određenog jela te večer. U društvenom smislu, čaj je Kinezima ono što je nama kava, prilika za susret i razgovor. To potvrđuje i kineska poslovica: “Imaš problem s nekim? Zajedno popijte čaj!” 

 

Wangovi koji po meku vodu za svoje čajeve odlaze na izvor Stalnjak kod Pušče, objasnili su kako je kineski jezik prepun metafora koje život povezuju s ceremonijom čaja. Tako se zna reći kako je intenzitet prve dvije šalice čaja nalik mladenaštvu, kad su naše emocije burne i snažne. Druge dvije na tijelo već imaju drugačiji, blaži i stabilniji učinak jer se u njemu preko čaja stvorila veza s prirodom. To odgovara zreloj dobi kad postajemo staloženiji i mirniji, povezaniji sa samima sobom. Posljednje šalice čaja na ceremoniji blago mirišu i krijepe, a podsjećaju na stariju životnu dob u kojoj zadovoljstvo proizlazi iz mira sa sobom i drugima. Sama ceremonija trajala je dva sata jer se, prema riječima domaćina, u svijet čaja ulazi polako i s poštovanjem, a preduvjet za to je ljudska znatiželja i otvorenost. 

 

Ceremonija čaja dio je interkulturalnih radionica koje je za studentice prve godine diplomskog studija pokrenula asistentica Matea Vidulić, sa željom da se kroz filmove, knjige i susrete s drugim kulturama upoznaju s onim što uče na nastavi. Do sad su pogledale filmove “Ljubav oko svijeta” i “Ta luda vjenčanja” te pročitale knjigu “Danci i stranci”. Na sljedeću interkulturalnu radionicu bit će pozvani svi studenti Odjela za komunikologiju, a više informacija – uskoro. 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište