Studentice suvremene povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta Lucija Pofuk, Marija Rotim i Nikolina Vuković sudjelovale su na Prvoj međunarodnoj konferenciji studenata povijesti Magistra vitae održanoj od 5. do 7. svibnja 2016. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Međunarodni karakter vidljiv je u prisustvu studenata iz Poljske, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Raznolikost tema i kvalitete izlaganja preko trideset aktivnih sudionika svjedoče o tome da mladi povjesničari imaju interesa za historiografska istraživanja u različitim područjima. Žustre, objektivne i rasprave na znanstvenoj razini dokazale su da su studenti koji su sudjelovali na konferenciji spremni zajedno doprinositi napretku historiografije bez obzira iz koje zemlje dolaze. Sve pohvale upućujemo Klubu studenata povijesti „Filip Lastrić“ te Organizacijskom odboru Prve međunarodne konferecije studenata povijesti Magistra vitae prvotno na njihovoj ideji te više nego uspješnoj realizaciji.

 Gostoprimstvo organizacijskog odbora i mladih povjesničara iz Mostara bilo je na zavidnoj razini. Druženja, rasprave i zabave nije nedostajalo. Novostečena prijateljstva i poznanstva među svim sudionicima bila su iskustvo koje nikada nećemo zaboraviti i na kojem ćemo uvijek biti zahvalne. Sve pohvale organizatorima i nadamo se da ćemo ponovno biti u prilici surađivati i družiti.

Naše studentice sudjelovale su na konfereciji s temama izlaganja:

Lucija Pofuk – „Javne kuće u Zagrebu na izmaku 19. stoljeća“

Marija Rotim – „Neki aspekti problematike iseljavanja žene s prostora Socijalističke Republike Hrvatske s posebnim na iseljavanje u Australiju (1961. – 1990.)“

Nikolina Vuković – „Ukradeni grad – o progonstvu Iloka i Iločana“

 

 

 

Tekst napisale: Marija Rotim  i Nikolina Vuković

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište