Studenti diplomskog studija Komunikologija – Interkulturalna komunikacija i novinarstvo u subotu 13. travnja 2019. posjetili su Isusovačku službu za izbjeglice (Jesuit Refugee Service – JRS). Terensku je nastavu organizirala izv. prof. dr. sc. Jasna Ćurković Nimac u okviru svog predmeta Etika interkulturalne komunikacije. Studentima se pridružila i asistentica s Odjela za sociologiju Karla Žagi koja ih je svojim izlaganjem uvela u problematiku suvremenih migracija i integraciju migranata u hrvatsko društvo.

U prostorima JRS-a grupu s Hrvatskog katoličkog sveučilišta dočekala je Martina Prokl Predragović te je predstavila rad organizacije i izazove s kojima se zaposlenici, volonteri i korisnici svakodnevno susreću. Studentima su na brojna pitanja o životu u Hrvatskoj i razlikama u kulturi odgovarali Tony iz Sirije te Said i Mehdi iz Irana. Svi su se složili kako su u hrvatskom jeziku najzahtjevniji padeži, a od hrvatskih nogometaša najdraži im je Luka Modrić. Razmijenili su se kulinarski recepti, ali i glazbeni brojevi. Studenti su tako na svoje playliste dodali neke od sirijskih izvođača pa spontano zapjevali u znak zahvalnosti.

Ključna riječ subotnjeg poslijepodneva bila je SOL, a gospođa Prokl Predragović lijepo ju je objasnila: “Isusovačka služba za izbjeglice želi biti sol iz tri razloga. Prvi je onaj evanđeoski, biti sol zemlje i svjetlo svijeta. Drugi je akronim tri riječi, susret običnih ljudi. A treći se krije u arapskoj uzrečici – Sol je među nama – kada se želi reći da su se dvije strane dobro razumjele i povezale.” Neka ovaj prvi susret studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Isusovačke službe za izbjeglice bude početak dobre suradnje, na korist i obogaćenje obje strane – s puno soli!

Matea Vidulić

Kada vas subotom u sklopu terenske nastave posjete studenti Interkulturalne komunikacije sa Hrvatsko katoličko sveučilište (Universitas Studiorum Catholica Croatica) i njihova profesorica Jasna Ćurković Nimac, dobijete #susretobičnihljudi u punom smislu te riječi ❤️ #integracija #izbjeglice #JučerStranciDanasSusjedi #SOL #JRSobitelj#hvala

Gepostet von JRS – Isusovačka služba za izbjeglice am Samstag, 13. April 2019