U ponedjeljak 6. svibnja 2019. studenti prve godine diplomskih studija sociologije, komunikologije i povijesti posjetili su Hrvatsku narodnu banku kako bi na konkretnom primjeru doznali koje su glavne funkcije središnje banke i koliko je središnja banka važna u funkcioniranju gospodarstva. Terenska nastava organizirana je u sklopu kolegija „Osnove makroekonomije“ te izbornog kolegija „Upravljanje osobnim financijama“.

Prilikom ovog susreta predavanja su održali profesor Roman Šubić o monetarnoj politici HNB-a i o ostalim područjima u kojima je važna uloga središnje banke, gospođa Snježana Levar o ulozi HNB-a u području praćenja zaštite potrošača, a za stručni obilazak same institucije i informacije o uređenju HNB-a zadužena je bila gospođa Ivana Pižir iz Direkcije za odnose s javnošću HNB-a. Iako se susret sastojao od predavanja, studenti su bili pozvani razgovarati i postavljati pitanja koja ih zanimaju te su od stručnjaka dobili niz novih informacija korisnih za kolegije, ali i za osobni razvoj u području financija i ekonomije.

Osim viceguvernera HNB-a, dr. sc. Romana Šubića, sa studentima su na predavanjima prisustvovale dr. sc. Petra Palić i asistentica Nika Đuho, s Odjela za sociologiju. Ovaj posjet studenata HKS-a središnjoj banci predstavlja nastavak uspješne suradnje našeg Sveučilišta i HNB-a.

 

 

 

 

 

Tekst: Katia Matijašević

 

Hrvatsko katoličko sveučilište