Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak, 4. travnja 2013., predstavljena je knjiga blagopokojnog biskupa fra Srećka Badurine Stopama pastira.

Poštovani skup pozdravio je provincijski vijećnik fra Kristijan Kuhar i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić kao i novi provincijal fra Niko Barun. 

Predstavljanjem knjige u Zagrebu željelo se dati doprinos boljem poznavanju lika i djela biskupa Badurine, jer je bio osoba izražene duhovnosti, razboritosti, tijekom Domovinskog rata istaknuti mirotvorac i ekumenski djelatnik, hrabar i ustrajan pastir šibenske Crkve.

U pozdravnoj riječi rektor HKS-a dr. Željko Tanjić nije krio radost što je to prvo predstavljanje knjige nakon izbora pape Franje. Naglašavajući tu simboliku, posebno je istaknuo da je to knjiga duhovnog sina sv. Franje koji je to svojim životom i biskupstvom potvrdio na najbolji način.

Provincijalni ministar franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Nikola Barun zahvalio je za tu prigodu, te izrazio nadu da će biskup Badurina biti uzdignut na čast oltara.

Govoreći o knjizi, dr. Ivan Botica naglasio je kako je u njoj sabrano 136 tekstova koje je na više od 40 mjesta pronašao biskupov brat fra Antun Badurina. Kroz knjigu progovara Srećko Badurina kao biskup, svećenik, redovnik, profesor, intelektualac, kao čovjek.

Dr. Ivan Bodrožić naglasio je kako je riječ o heterogenoj zbirci, jer je takva bila i njegova služba, koja je po sebi raznovrsna, a posebice što je ona bila u delikatnom trenutku u kojem je on vršio biskupsku službu. Ta knjiga je jedna vrsta rudnika koji sadrži mnoštvo sadržajnih, bogatih tekstova. Nije riječ samo o teološkim traktatima, već se radi o življenoj teologiji i primijenjenoj i primjenjivoj u konkretnim životnim situacijama, tako da čitatelja vuče dalje u istraživanje, uvodi ga da i sam uđe u svijet u kojem je živio biskup Badurina i da sam pokuša doživjeti, osjetiti, pronaći se u tom svijetu, a isto tako vidjeti koliko je njemu bilo delikatno tražiti rješenja i nuditi prijedloge, naglasio je Bodrožić te istaknuo neka obilježja, među kojima je kao najvažnije izdvojio ono kristološko. U središtu misli biskupa Srećka uvijek je Krist Gospodin, kao čvrsta osovina oko koje se okreće i orijentira njegov život.

Kratak osvrt na prikupljanje tekstova dao je i priređivač i urednik fra Antun Badurina, koji je uputio i riječ zahvale svima koji su dali svoj doprinos nastanku te knjige.

U glazbenom dijelu sudjelovao je mješoviti pjevački zbor Baščina.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište