Kluba studenata povijesti „Homo volans“ i ogranka HAZ-a Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu organiziraju u ponedjeljak 15. studenoga i u srijedu 17. studenoga 2021. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu znanstveno-humanitarnu i komemorativnu manifestaciju „Signum Libertatis: Vukovar“.

“Manifestacija Signum Libertatis: Vukovar osmišljena je kako bi se u našim akademskim zajednicama na dostojan način obilježila velika i značajna 30. obljetnica stradanja Grada Heroja, ali i kako bismo se u ovim izazovnim vremenima kada preispitujemo dosege i domete naših sloboda sjetili onih koji su svojom nesebičnom žrtvom utemeljili slobodu kakvu danas poznajemo”- poručili su studenti Kluba studenata povijesti „Homo volans“ i ogranka HAZ-a Fakulteta političkih znanosti. 

U ponedjeljak 15. studenog bit će predstavljena knjiga „260 dana“ autora Marijana Gubine koju će predstaviti izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a dijelove romana „260 dana“ umjetnički će interpretirati akademski dramski umjetnik Mladen Vulić.

U srijedu 17. studenog u 11.45 sati održat će se sveta misa za žrtve Vukovara i Škabrnje, u 12.45. slijedi paljenje svijeća na ulazu u Sveučilište, a u 13 sati započinje komemoracija u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Program se nastavlja u 14.30 sati okruglim stolom „Historiografija i politologija o Domovinskom ratu“ na kojem sudjeluju izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin, izv. prof. dr. sc. Vladimir Filipović i dr. sc. Domagoj Knežević. U 16.30 započinje panel „Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja“ na kojem sudjeluju doc. dr. sc. Ana Holjevac Turković, izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin i prof. dr. sc. Mate Granić.

U sklopu manifestacije Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“ ove je godine u suradnji s Hrvatskom akademskom zajednicom Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu nastavio svoju višegodišnju tradicionalnu humanitarnu akciju pod nazivom „Hrvatski studenti za djecu Vukovara“. Cilj je ove humanitarne akcije prikupiti sredstava za osiguravanje toplih mliječnih obroka učenicima slabijeg socio-ekonomskog statusa Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru. Dobrovoljne priloge za malene Vukovarce prikupit će zaposlenici i studenti u prostorijama Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Fakulteta političkih znanosti od 15. do 25. studenog ili uplatom na IBAN račun Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

„Ove godine našu smo humanitarnu akciju oplemenili i humanitarnom izložbom naslovljenom „Vukovar za Vukovarce“ u kojoj su sadržani likovni i literarni radovi učenika spomenute škole. Izložbom su mali Vukovarci poručili što za njih znači Vukovar, a osim što će izložba za javnost na hodnicima Hrvatskog katoličko sveučilišta biti otvorena od 15. do 25. studenog, moći ćete je pogledati i u njezinom online izdanju“ – istaknula je predsjednica Kluba studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta Marija Stanešić.

Zbog epidemioloških mjera događanja se mogu pratiti na YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Hrvatsko katoličko sveučilište