Izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš sa Sveučilišnog odjela za psihologiju predstavila je u utorak 7. studenog 2023. u Europskom parlamentu u Briselu dokument “Evidence-based Clinical Practice Guidelines for Prevention, Screening, and Treatment of Peripartum Depression”, kliničke smjernice utemeljene na dokazima za prevenciju, probir i tretman peripartalne depresije.

Dokument je  nastao u okviru COST Akcije Research Innovation and Sustainable Pan-European Network in Peripartum Depression Disorder (2019.-2023.).

COST Akcija okupila je preko 180 istraživača i stručnjaka iz 30-ak zemalja Europe i šire, a izv. prof. dr. sc. Nakić Radoš bila je potpredsjednica ove COST Akcije i su-voditeljica manje radne skupine za pisanje kliničkih smjernica. Grupa je brojala 14 članova iz dvanaest zemalja različitih struka uključujući psihologe, psihijatre, psihofarmakologa, ginekologa, socijalnu radnicu, etičara, stručnjaka za informacijske znanosti, te predstavnika pacijenata. Kliničke smjernice pisane su za zdravstvene djelatnike različitih profila, trudnice i majke, obitelji, zdravstvene menadžere i različite dionike koji stvaraju politike, te će pridonijeti poboljšanju skrbi i pozitivnim ishodima kod trudnica i majki, ali i njihove djece i obitelji. Kliničke smjernice na engleskom jeziku mogu se preuzeti ovdje, a prijevod na hrvatski jezik je u izradi.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište