Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić sudjelovao je na kongresu njemačke katoličke zaklade za Istočnu Europu „Renovabis“, koji se održao u Münchenu od 12. do 14. rujna. Glavni direktor Zaklade Thomas Schwartz govorio je u srijedu 13. rujna, izvijestila je Katolička novinska agencija KNA. Godišnji kongres njemačke katoličke zaklade za Istočnu Europu „Renovabis“ okupio je više od 230 sudionika iz 26 zemalja, a ove se godine odvio pod geslom: „Sloboda koju mislim… − Europa između zamaha, otrježnjenja i prijetnje“, a na početku kongresa obilježeno je i 30 godina postojanja „Renovabisa“.

Kongres je 13. rujna otvorio ravnatelj Renovabisa prof. dr. Thomas Schwartz koji je govorio o velikom izazovu naših dana, razmišljajući o tome kako slobodu treba društveno, politički i socijalno promisliti tako da ljubav zasja u slobodi u budućnosti.

Nakon uvodnog pozdrava i predavanja ravnatelja Renovabisa, uslijedila su predavanja o temama: Sloboda, demokracija, ljudska prava i prosperitet – Gdje smo danas i koji će nas zadaci čekati u budućnosti? (prof. dr. Marek A. Cichocki); Društveni razvoj u srednjoj i istočnoj Europi nakon kraja komunizam (prof. dr. Andreas Heinmann-Grüder); „Gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda“ (2 Kor 3,17) – Crkveni razvoj u srednjoj i istočnoj Europi (prof. dr. Helen Alford OP i prof. dr. Klara-Antonia Csiszar).

Kongres se, između ostalog, bavio izazovima i zadaćama s kojima se društvo, politika i Crkve suočavaju s obzirom na promijenjenu geopolitičku situaciju u Europi danas i u narednim godinama.

Uz predavanja i rasprave na plenarnom dijelu programa, u poslijepodnevnim satima održala se dijaloška tribina sa sedam pojedinačnih grupa. Svi sudionici Kongresa imali su priliku aktivno sudjelovati u diskusijama sa svojim idejama, prijedlozima tema i pitanjima.

Prvi dan Kongresa zaključen je slavljenjem mise koju je predvodio ukrajinski biskup iz Odese Stanislav Shyrokoradiuk, a propovijedao je mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić.

Drugog dana Kongresa održana je panel rasprava koja je posebno bila usmjerena na situaciju na Balkanu, u Bjelorusiji i agresorski rat protiv Ukrajine. U panelu su sudjelovali mons. dr. Petar Palić, biskup Mostarsko-duvanjske biskupije; Sofija Todorović, koordinatorica projekta beogradskog BIRN-a (Balkanska istraživačka regionalna mreža za novinarstvo); Knut Abraham, član njemačkog Bundestaga, glasnogovornik zastupničkog kluba CDU/CSU u Odboru za ljudska prava i humanitarnu pomoć te član izvršnog odbora Paneuropske unije Njemačke, Berlina i Dubrova i dr. Yauheniya Danilovich profesorica s Evangeličkog teološkog fakulteta Sveučilišta u Münsteru.

Nakon panela, održana je završna rasprava svih sudionika Kongresa, nakon čega je ravnatelj Renovabisa prof. dr. Thomas Schwartz imao završni govor čime je dvodnevni Kongres službeno završio.

Tekst prenesen s: Informativna katolička agencija (IKA)

Hrvatsko katoličko sveučilište