svjetska-rektorska-konferencija

U Rimu se od  7.  do 11. rujna 2016. održao pod pokroviteljstvom Europskih biskupskih konferencija XIII. međunarodni simpozij sveučilišnih nastavnika Znanje i milosrđe, susret sveučilišnih profesora, istraživačkih centra i specijaliziranih stručnih visokih škola. Simpozij su organizirali Rimska biskupija – Ured za sveučilišni pastoral u suradnji s Kongregacijom za katolički odgoj i talijanskim Ministarstvom za obrazovanje, sveučilišta i istraživanja. Ovim simpozijem organizatori su se pridružili proslavi velikog Jubileja milosrđa. Namjera je bila istaknuti brigu Crkve za sveučilišta diljem svijeta, što je osobito istaknuto u učenju svetog Ivana Pavla II. u dokumentu „Prisutnost Crkve na Sveučilištu i u sveučilišnom svijetu“ koju je izdalo 1994. godine Papinsko vijeće za kulturu i laike.

Simpozij je imao vrlo intenzivan radni program koji obilovao različitim radnim stolovima, panel diskusijama, interaktivnim radionicama i događanjima na kojima su sudjelovali mnogi znanstvenici i sveučilišni nastavnici iz Europe i svijeta.

U srijedu 7. rujna 2016. na ceremoniji otvorenja uz gradonačelnika grada Rima g. Virginia Raggija i predsjednika regije Lazio dr. Nicolle Zingarettija sudionicima Simpozija obratili su se mons. Lorenzo Leuzzi, pomoćni biskup Rima odgovoran za sveučilišni pastoral te ministrica za obrazovanje, sveučilišta i istraživanja Talijanske republike gospođa Stefania Giannini. Uslijedila su dva predavanja „Science and Mankind“ (Znanost i čovječanstvo)  koje je održao profesor Claude Cohen-Tannoudji, dobitnik Nobelove nagrade 1997. za fiziku s Ècole Normale Supérieure – Département de Physique iz Pariza, i „Reason and Faith“ (Razum i vjera) koje je održao prof. Peter van Inwagen sa Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Američkih Država. 

 

Sudionici su potom sudjelovali na večernjoj molitvi u Bazilici svetog Ivana Lateranskog koju je predvodilo kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir.

7-12-9-2016-svjetska-rektorska-konferencija-_otvorenje 

Tijekom simpozija 8. i 9. rujna održala se  Svjetska rektorska konferencija – Za novi globalni razvoj: – Treće poslanje Sveučilišta (World Conference of University Rectors – For a new global development: The third mission of University). Na konferenciji su sudjelovali rektori iz 57 zemalja svijeta. Na simpoziju je sudjelovao i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. Rektori su tijekom Konferencije promišljali ulogu Sveučilišta kao instrumenta za novi globalni razvoj.
Rektori  imali su prigode sudjelovati na tri sesije: „Globalna nejednakosti i migracija, neadekvatna međunarodna reakcija“, „Etički modeli za održivi razvoj“ i “Ljudska dimenzija ekološke krize“. 

Rektor Tanjić sudjelovao je u sesiji o globalnoj nejednakoosti i migraciji.

Rektor Tanjić sudjelovao je u sesiji o globalnoj nejednakoosti i migraciji.

U prvoj sesiji o globalnoj nejednakosti i migracijama sudjelovao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, održavši i svoje predavanje. Tom prigodom rektor Tanjić je istaknuo da  se nejednakost i na nacionalnoj i na globalnoj razini povezuje s pitanjem socijalne isključenosti, a potreba za rješavanjem tog problema s konceptima socijalne pravde i demokracije. Nejednakosti povezane sa siromaštvom i nastojanje da se one prevladaju jedan su od glavnih faktora globalnih migracija te dodao da odgovornost za pravedniju raspodjelu i dobara i mogućnosti koja bi dovela do socijalno i ekološki održivih društava leži na razvojnim politikama na lokalnoj i na globalnoj razini.

Rektori su se složili da je sveučilište važan društveni čimbenik koji treba nastupiti pred međunarodnim tijelima poput Europskog parlamenta ili pred Ujedinjenim nacijama i promicati kulturu solidarnosti i mira uz akademski pristup koji bi istodobno bio human i znanstven te da sveučilišna zajednica treba djelovati s posebnom pozornošću u međunarodnim odnosima kako bi promovirala i dostigla potrebno poštovanje za ljudska prava.

Na blagdan Male Gospe u Bazilici sv. Pavla izvan zidina održan je svečani Jubilarni koncert u koji je svojim razmišljanjem uveo kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskog vijeća za kulturu, Papinske komisije za sakralnu Arheologiju i za koordinaciju Papinskih sveučilišta.

Foto: http://www.romaperilgiubileo.gov.it/ http://bit.ly/2cchCpI

Foto: http://bit.ly/2cchCpI

U petak 9. rujna 2016. je završena Svjetska rektorska konferencija i sudionicima Konferencije predstavljan je u velikoj dvorani Papinskog lateranskog sveučilišta dokument „Carta di Roma 2016“.

Rektori su se također susreli tog dana s predsjednikom Talijanske republike g. Sergiom Mattarellom. Tom prigodom okupljenima su se obratili pomoćni biskup Rima mons. Lorenzo Leuzzi i profesor Alessandro Leto, član odbora za koordinaciju Simpozija, koji su predsjedniku Mattarelli predali dokument „Carta di Roma“.

U popodnevnim satima u Bazilici sv. Ivana Lateranskog proslavljen je Jubilej milosrđa prolaskom kroz Sveta vrata i  slavljena je svečana euharistija koju je predvodio kardinal Giuseppe Versaldi, prefekt Kongregacije za katolički odgoj.

U subotu 10. rujna 2016. sudionici XIII. međunarodnog simpozija sveučilišnih nastavnika Znanje i milosrđe prisustvovali su audijenciji kod Svetog oca pape Franje.

Detaljan program dostupan je na linku

 

Hrvatsko katoličko sveučilište