venecija1

U četvrtak 27. listopada 2016. u Veneciji održala se konferencija „Crkva šutnje i papinska diplomacija 1945.-1965.“. Organizatori konferencije bili su Fakultet kanonskog prava San Pio X. iz Venecije (Italija), Katolički teološki fakultet Sveučilišta „Comenio“ iz Bratislave (Slovačka) i biskupija Spiš (Slovačka) u suradnji s Papinskim odborom za povijesne znanosti, Sveučilištem u Padovi i Slovačkim povijesnim institutom u Rimu.

Konferenciju su otvorili uzoriti gospodin kardinal Jozef Tomko, umirovljeni pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda, patrijarh Venecije i Veliki kancelar Fakulteta kanonskog prava San Pio X. mons. Francesco Moraglia te o. Bernard Ardura, predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti i predsjednik Mješovite komisije Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.

venezia-programma_page_1venezia-programma_page_2

Na konferenciji sudjelovao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je održao predavanje „Kanonizacija blaženog Alojzija Stepinca:  status quaestiones i perspektive“. 

Na konferenciji sudjelovali su znanstvenici iz Vatikana, Slovačke, Poljske, Mađarske, Italije i Hrvatske.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište