Susret_Tanjic1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak 6. svibnja u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu.

Gost susreta bio je prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji je govorio o temi “Kriza vjere ili kriza prenošenja vjere?”. Na početku susreta, koji je okupio više od stotinu svećenika Varaždinske biskupije na čelu s biskupom mons. Josipom Mrzljakom, pozdravne riječi uputio je generalni vikar mons. Ivan Godina, voditelj susreta.

Prof. Tanjić je u uvodu svog izlaganja rekao kako bi želio da vjera ne bude na razini učenja, nego da bude življena stvarnost. Kazavši kako je pitanje stanja vjere u Hrvatskoj i svijetu višeslojno, istaknuo je da se nalazimo u zanimljivom trenutku razvoja kršćanstva jer se pred Crkvu stavlja mnoštvo izazova u pronalaženju putova prenošenja one vjere koja traži oduševljene svjedoke i ljude koji su sposobni i spremni vjerovati, svjedočiti i prenositi vjeru u spasenjsku poruku Isusa Krista.

U nastavku je govorio o trostrukoj krizi vjere, koja se očituje u osobnoj slici Boga, zatim u krizi Crkve te u krizi antropologije. Svećenicima je napomenuo kako je potrebno u vlastitoj savjesti preispitati koju sliku Boga navještaju te se upitati može li ta slika ljude oduševiti za Boga. “Jedna od kriza, koje pridonose razvoju krize vjere, zapravo je naša kriza slike o Bogu. O tome smo danas pozvani promišljati više nego prije jer se čini da nismo iskoristili sve one potencijale koje nam daje Sveto pismo. Ponajprije, pozvani smo svakako iz svoje nutrine živjeti i svjedočiti svoju sliku Boga”, rekao je prof. Tanjić.

Naglasio je kako je u krizi također određeni oblik crkvenosti koji sa sobom nosi i krizu cijele Crkve. “Potrebno je da naša slika Crkve, koju svjedočimo i prenosimo, ne bude prepreka vjeri nego da omogući rast vjere. Potrebno je da naša crkvenost pomogne buđenju i rastu vjere”, poručio je.

Govoreći o krizi slike čovjeka, naglasio je kako je očigledno da je slika čovjeka, koju kroz kršćansku vjeru promovira Crkva, danas mnogima strana. “No, naša je zadaća ponuditi kršćansku sliku ljudskog života. Sva sociološka istraživanja pokazuju da ljudi u Hrvatskoj žele čuti mišljenje Crkve o mnoštvu pitanja, a na nama je da nudimo i dajemo odgovore na temeljna antropološka pitanja”, rekao je predavač poručivši da se na ova tri temeljna pitanja odigrava pitanje budućnosti Crkve, pred koju su u novim i promijenjenim okolnostima stavljeni novi izazovi. “U tome Crkva treba znati čitati znakove vremena, te se prilagođavati, ne na način da postane sluga vremenu u kojem jest, nego da bude spremna suočiti se s izazovima u životu i pastoralu”, zaključio je prof. Tanjić.

U drugom dijelu predavač je odgovarao na pitanja nazočnih. Obraćajući se okupljenima, biskup Mrzljak naglasio je kako je jedna od bitnih zadaća Crkve odgajati vjernike za odgovoran život i angažman u Crkvi, ali isto tako i u društvu. Podsjetio je na nedavne dobro prihvaćene korizmene susrete s angažiranim laicima u župama Varaždinske biskupije kazavši kako bi bilo korisno proširiti tematiku raznih susreta radi itekako potrebnog odgoja i edukacije članova Crkve o aktualnim pitanjima suvremenog društva.

Na susretu je rektor Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, vlč. Domagoj Matošević, izvijestio svećenike o novostima vezanim uz upis te ih upoznao s drugim važnim informacijama o radu te ustanove.

Najavljeni su idući susreti, i to Duhovsko bdjenje mladih Varaždinske biskupije 18. svibnja, duhovni susret mlađih svećenika ređenih u posljednjih 10 godina 27. svibnja, idući svećenički susret 3. lipnja te slavlje svećeničkog ređenja petorice đakona mjesne Crkve 22. lipnja.

Jasminka Bakoš-Kocijan

http://www.biskupija-varazdinska.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište