Kako utemeljeno izvještavati o medicinskim temama i na koji način prepoznati manipulacije u medijskim sadržajima o zdravlju, bile su teme radionice „Neutemeljene tvrdnje o zdravlju: kako ih spriječiti i liječiti“, održane na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu (HKS) u srijedu 29. ožujka. U radionici – koju je vodila profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i voditeljica edukacije Hrvatskog Cochranea dr. Livia Puljak – sudjelovali su studenti druge godine preddiplomskoga studija komunikologije HKS-a, predvođeni pročelnikom Odjela za komunikologiju dr. Jerkom Valkovićem.

Dr. Puljak naglasila je važnost objektivnih znanstvenih dokaza kao temelja medijskoga izvještavanja o temama s područja medicine i zdravlja. Primjerima iz medija pokazala je kako se često piše o načinima liječenja koji nisu provjereni, te mogu imati i negativne posljedice. U sklopu projekta popularizacije znanosti koji vodi dr. Puljak organizirane su edukacije kako bi novinari i studenti mogli naučiti prepoznati takve tvrdnje, a dobili su i preporuku gdje pronaći kvalitetne i vjerodostojne informacije na kojima mogu temeljiti svoje praćenje zdravstvenih tema.

Nakon izlaganja, studenti su sudjelovali u raspravi potaknuti primjerima iz hrvatskih medija, a predavačici su postavljali i pitanja o medicinskim temama koje danas u društvu i medijima izazivaju kontroverze.