U utorak, 22. ožujka 2022. održan je okrugli stol „Informacijska bojišnica u Domovinskom ratu“. Treći po redu okrugli stol dio je projekta Put suverenosti  koji suorganiziraju Odjel za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“ i Hrvatska akademska zajednica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

U uvodnom obraćanju rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u svom je obraćanju ukazao na važnost teme informiranja i prenošenja vijesti u vrijeme rata. Tom prilikom pozdravio je i prodekana Fakulteta društvenih znanosti i pročelnika Odjela za novinarstvo i komunikologiju velečasnog Andria Šestaka s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta u Lavovu koji se okruglom stolu pridružio putem ZOOM-a.

Nakon uvodnog pozdrava rektora Tanjića, plenarno izlaganje održao je Branko Salaj, ministar informiranja 1991. i 1992. Gospodin Salaj  u svom je izlaganju gospodin Salaj istaknuo važnost medijskoga djelovanja, zajedno s političkim smjerom i diplomacijom te vojnim otporom, kao ključnog elementa pobjede u Domovinskom ratu. Ukazao je i na važnost materijalnih uvjeta komuniciranja i osvrnuo se na odbijanja stranih novinskih agencija na poslovanje s Hrvatskom izvještajnom novinskom agencijom. Istaknuo je ulogu i zadaće Ministarstva informiranja u razdoblju 1991. – 1992. i način suzbijanja netočnih informacija koje su sve do sustavnije organizacije i formiranja Foreign Press Bureau kružile u stranim medijima. Gospodin Salaj svojim je kraćim pregledom dao važan doprinos razumijevanju procesa informiranja u vrijeme rata.

Kraćim izlaganjem obratio se i velečasni Shestak koji se zahvalio gospodinu Salaju na njegovu zalaganju i doprinosu kao ministar informiranja, a potom je nastavio o početku rata u Ukrajini i šoku koji Ukrajinci doživljavaju 24. veljače u ranojutarnjim satima. U izlaganju vlč. Shestak iznio je brojke stradalih i ukazao na humanitarnu pomoć koja je organizirana u okviru Ukrajinskog katoličkog sveučilišta kao i borba i djelatnost studenata u suzbijanju lažnih informacija,  dijeljenja i izvještavanja o stvarnoj situaciji. Za kraj je zahvalio na svim vrstama pomoći koje Sveučilište, ali i Hrvatska pružaju Ukrajini.

Nakon izlaganja, uslijedila je moderirana rasprava sudionika okruglog stola koji su bili izravni svjedoci informacijske bojišnice Domovinskog rata. U raspravi su sudjelovali Zoltan Kabok, ratni izvjestitelj rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Mirko Volarević, voditelj ureda Međunarodnog press centra u Osijeku i Vice John Btarelo, volonter FPB u Zagrebu. Svi izlagači pozdravili su i istaknuli važnost ovakvih događanja koji tematiziraju Domovinski rat.

U raspravi su sudionici usporedili  prednosti i nedostatke s kojima se susreće Hrvatska u Domovinskom ratu i Ukrajina danas, koliki je značaj i koji su nedostaci društvenih mreža, a koji su problemi koji i nakon 30 godina postoje u informiranju javnosti o ratu. Okrugli stol rezultirao je plodonosnom raspravom i novim spoznajama o Hrvatskom putu suverenosti, ovoga puta u okviru informacijske bojišnice.

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište