wise1

U sklopu EU projekta WISE (Welfare for Improved Social Dimension of Education) studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta su početkom ljetnog semestra akademske godine 2014./2015. sudjelovali u anketnom ispitivanju potreba, korištenja i zadovoljstva pruženim i korištenim uslugama koje pridonose kvaliteti njihovog studentskog života u različitim fazma studiranja (početnoj – ulaznoj, tijekom studija i pri završetku studija).

 

Logo ErasmusUsluge se odnose na podršku i usluge pri odabiru i upisu studija; usluge stanovanja, prehrane, financija, zdravlja, sporta, osobnom razvoju i podršci pri završetku studija. Iste upitnike ispunjavali su i studenti partnerskih sveučilišta iz Italije, Finske i Poljske. Ispunjeno je ukupno 9.041 upitnika.

Rezultati za Hrvatsku pokazuju da 60% studenata živi sa svojim roditeljima, ali studenti pokazuju potrebu boljih usluga smještaja (ponajviše potreba ugodnijeg, bližeg i sigurnijeg smještaja). Naši studenti i studenti iz Italije iskazuju veliku važnost, ali i nezadovoljstvo uslugama prehrane. Zadovoljni su uslugama koje im se pružaju pri početku studiranja, dok bi trebalo više podrške ponuditi u završnoj fazi studija (priprema za traženje posla, poslovne mogućnosti na tržištu rada, planiranje karijere). Hrvatski su studenti najzainteresiraniji za sport koji su stavili kao važan za njihovoj ljestvici potreba. Jako su zadovoljni pastoralnom podrškom. Željeli bi više mogućnosti povremenih poslova, a također i više financijske pomoći u vidu stipendija, raznih popusta, kupona i sl.

Temeljem rezultata definirat će se “Crvena zona” koja će označavati potrebe koje studenti smatraju važnima, a nisu zadovoljni pruženim uslugama koje odgovaraju na te potrebe. Te usluge signaliziraju područja usluga koje trebaju biti unaprijeđena. O tim uslugama još će se razgovarati sa studentima u fokus grupama, što će biti iduća faza ovog projekta.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište