Od 31.ožujka do 1. travnja 2017. godine održana je Prva europska konferencija Formacija i prevencija – Predstavljanje različitih pristupa u ljudskoj formaciji i psiholoških procjena u bogoslovijama – Daljnji korak prema zaštiti i brizi (Safeguarding) maloljetnih osoba. Organizator konferencije bila je nadbiskupija Firence u suradnji s Teološkim fakultetom Središnje Italije, te Papinskim sveučilištem Gregorijana.

Konferencija je bila upućena psiholozima, psihijatrima i pastoralnim psiholozima koji djeluju u malim i velikim sjemeništima kao i u odgojnim ustanovama redovnika i kongregacija, te isto tako i duhovnicima i rektorima koji žive i rade u sjemeništima diljem Europe. Uz podršku Kongregacije za kler, Vijeća europskih biskupskih konferencija, te Talijanske biskupske konferencije htjelo se ovom konferencijom usmjeriti pažnju na ljudsku formaciju kako pri samim počecima u odgojnim ustanovama te isto tako i tijekom cjelokupnog odgoja u sjemeništima te odgojnim redovničkim ustanovama.

Konferencija je svojevrsni nastavak brige i pažnje usmjerene na dobrobit maloljetnih i ranjivih odraslih osoba koji su pretrpjeli spolno zlostavljanje od strane članova Katoličke Crkve. Upravo ova problematika potaknula je organizatore i sudionike prve europske konferencije da se nastavi voditi briga o žrtvama zlostavljanja, ali isto tako i o svim aktivnim sudionicima u odgoju budućih svećeničkih i redovničkih zvanja. Konferencija je započela sv. Misom u Crkvi sv. Franje Saleškog koju je predvodio nadbiskup mons. Jorge Carlos Patron Wong, tajnik za sjemeništa pri Kongregaciji za kler.

Na konferenciji je oba dana sudjelovao mons. Giuseppe kardinal Betori, nadbiskup Firence, a drugi dan konferenciji se pridružio i održao predavanje predsjednik Talijanske biskupske konferencije mons. Angelo kardinal Bagnasco. Na konferenciji je, iz 21 europske zemlje, sudjelovalo preko 250 rektora, odgojitelja, psihologa, psihijatara, duhovnika, i ostalih stručnjaka na području odgoja i rada u sjemeništima i redovničkim ustanovama.

Iz đakovačko-osječke nadbiskupije su sudjelovali vlč. dr. sc. Antun Japundžić, vicerektor u bogosloviji, Marina Šijaković, vjeroučiteljica i studentica Centra za zaštitu djece pri Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu, Ivana Stvorić, mag. psych. stručna voditeljica Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Đakovačko-osječke nadbiskupije u Slavonskom Brodu, te vlč. dr. sc. Josip Bošnjaković, vanjski suradnik u Bogosloviji u Đakovu i poslijedoktorand na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu te na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, koji je na konferenciji prvi dan iznio iskustvo rada s bogoslovima u Đakovu.

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište