U utorak 14. svibnja 2019. prigodnim programom proslavljen je Dan Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Program proslave održan je u dva djela, prvi je započeo Svetom misom koju je predvodio Sveučilišni kapelan Odilon Singbo u koncelebraciji s rektorom prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju izv. prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom i doc. dr. sc. Josipom Bošnjakovićem, a drugi dio nastavio se u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

U svojoj propovijedi Sveučilišni kapelan istaknuo je kako današnja čitanja trebaju biti prilika za ispit savjesti, jer se psihologija upravo kao grana znanosti bavi i ispitivanjem savjesti te je nastavio: „Dozvolite mi da vam danas govorim srcem na dlanu, ali polazeći od današnjega odlomka evanđelja po Ivanu zapravo možemo reći da pronalazimo jedan sažetak ili cjelokupan sažetak Isusovog života u izreci kao što je mene ljubio otac tako ja ljubim vas. Isus počinje od te ljubavi da bi došao do trenutka gdje nam kaže da njegova radost treba biti u nama i da će tako naša radost biti potpuna. Ako želimo povezati pitanje radosti koja nadilazi pojam sreće, onda smatram da je radost duboki evanđeoski pojam koji čovjeka ispunjava do kraja, a sreća je nešto trenutno. Isusova temeljna radost, koju želi za nas, ima veze s psihološkim savjetovanjem, življenjem i onim što ćete vi po svojoj struci pružiti onima koji se nalaze u životnim poteškoćama, a tragaju za temeljnom radošću, ne za trenutnim veseljem ili srećom.“

„Vijeće našeg Odjela izabralo je za svog nebeskog zaštitnika svetog Leopolda Bogdana Mandića. Hrvatski katolički svetac i ekumenist Leopold Bogdan Mandić,  prozvan je “apostolom ispovjedaonice” zbog gotovo 40 godina svakodnevnog ispovijedanja, ponekad i više od deset sati dnevno! Rijeke ljudi dolazile su k njemu s jednim ciljem: izmiriti se s Bogom i ljudima! A to je i naša misija, kao psihologa, pomoći ljudima u traženju mira i dati im novu nadu!“ – riječi su kojima je asistentica na Odjelu za psihologiju Ana Šeremet, mag. psych. nakon himne Republike Hrvatske započela drugi dio svečane proslave.

Pozdravni govor uputio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je izrazio veliko zadovoljstvo što Odjel slavi svoj dan i zaželio im mnogo uspjeha u budućem radu. Izvješće o radu Odjela prezentirala je pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk, koja je predstavila aktivnosti Odjela u posljednjih godinu dana. Docentica Pačić-Turk istaknula je prisutnost nastavnika Odjela za psihologiju na brojnim kongresima, znanstvenim skupovima i simpozijima, ali i aktivno sudjelovanje u velikom broju projekata te ostalim aktivnostima na Sveučilištu. 

Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se studenti Odjela za psihologiju predvođeni asistentom Odjela za psihologiju Dominikom Bornom Ćepulićem, mag. psych., koji su se za ovu priliku nazvali „Nikad skupa“, ali su zato složno uljepšali slavlje s dvije glazbene točke.

Nakon pozdravnih govora uslijedila je dodjela priznanja u nekoliko kategorija, pa su tako priznanja za najbolji akademski uspjeh u akademskoj godini 2017./2018. dodijeljena: Andriji Piskaću, Nikolini Čoko, Mariji Rusan, Sari Jelovčić, Mihaeli Ovčar, Tereziji Buljan, Mariji Paluh, Barbari Lovrić, Jakovu Čičku, Renati Tolja, Ani Magdić, Katarini Perić i Nataliji Smrtić. Priznanje za najbolji diplomski rad obranjen u akademskoj godini 2017./2018. dodijeljen je Katarini Perić, mag. psych. za diplomski rad „Djeca izbjeglica u Hrvatskoj: iskustvo dolaska, prilagodba na nove uvjete života i očekivanja od budućnosti“. Priznanje za izniman izvannastavni angažman u cilju promicanja Odjela za psihologiju i struke ostvaren u akademskoj godini 2017./2018. dodijeljen je Draženki Levačić i Jakovu Čičku.

Nakon toga je prof. dr. sc. Miri Čudini-Obradović, profesorici emeriti, koja je s Odjelom za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta bila od samih početaka, dodijeljena zahvalnica za doprinos razvoju studija psihologije.  Profesorica Čudina–Obradović bila je do umirovljenja zaposlena na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u trajnom zvanju redovitog profesora, pa zatim u zvanju profesora emeritusa. Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu predavala je predmete iz Razvojne i Pedagoške psihologije na Programu cjeloživotnog obrazovanja, kao i predmete Emocije i Psihologija čitanja na Odjelu za psihologiju. Objavila je 11 knjiga od kojih su 4 sveučilišna udžbenika, 14 priručnika za nastavnike i roditelje, 10 poglavlja u knjigama, 40 znanstvenih i 6 stručnih radova te brojne stručne recenzije knjiga i znanstvenih radova u časopisima te je dobitnica brojnih nagrada (Nagrada Ivan Filipović za promicanje pedagoške teorije i prakse, Hrvatska državna nagrada za znanost Hrvatskog Sabora i Ministarstva za znanost, Nagrada Ramiro Bujas Hrvatskog psihološkog društva za osobito vrijedno psihologijsko znanstveno djelo).

Nakon dodjele priznanja uslijedio je okrugli stol Psihologija na HKS-u: Jučer, danas, sutra s bivšim studenticama Odjela za psihologiju, sada zaposlenim magistrama psihologije, kojeg je vodio asistent Dominik Borna Ćepulić, mag. psych. Sve sudionice okruglog stola govorile su o svojem iskustvu studiranja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu kao i sadašnjem radu u struci.

Svečani program završio je akademskom himnom „Gaudeamus Igitur“, nakon koje je uslijedilo zajedničko fotografiranje i prigodno druženje u prostoru nasuprot Velike dvorane.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište