Na svetkovinu Navještenja Gospodinova 25. ožujka 2022. proslavljen je Dan Odjela za komunikologiju. Svetu misu u sveučilišnoj kapelici predslavio je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački u koncelebraciji s generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, doc. dr. sc. Odilonom Singbom i sveučilišnim kapelanom vlč. Markom Čolićem.

Na početku misnoga slavlja mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, srdačno je sve nazočne pozdravio i prenio blizinu našega nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta. U svojoj homiliji biskup je skrenuo našu pozornost na samu njegovu srž: na vjeru koju uočavamo u stavu Blažene Djevice Marije – vjera je to koja je spremna slušati, te onda svojim djelovanjem odgovoriti na Božje poticaje. Ona je smisao u vjeri već pronašla, a sada svojim pitanjem Kako će to biti? pita se kako ostvariti smisao Božjeg nauma koji joj je otkriven. Buduće komunikologe potaknuo je na osluškivanje Božje volje za vlastiti život, te da u svojem profesionalnom djelovanju njeguju i blagost koja se ima očitovati u prenošenju vijesti i informacija.

Nakon svete mise uslijedio je svečani akademski čin u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac”. Svim prisutnima obratio se mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrabački. Mons. Gorski u svom je govoru istaknuo kako je za komunikatore važna istina. Biskup je rekao kako je moć medija i komunikacija velika i snažna te je poručio studentima da ono što će oni u budućnosti raditi i vještine koje će steći tijekom studija u komunikaciji s drugima upotrijebe za dobro ljudi. Nadodao je kako to ne treba biti  crno-bijela slika. “Trebate razumjeti da iza svega uvijek stoji čovjek sa svim svojim slabostima,  ali i sa svim dobrim stranama. To je ono što nas je Isus učio, vidjeti čovjeka, a ne zlo”- poručio je biskup Gorski , zaželjevši uspješan rad i da sva nastojanja Sveučilišta urode dobrom za Crkvu i Hrvatsku.

U ime rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića sve prisutne pozdravio je prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić. Prorektor je izrazio svoj ponos i zadovoljstvo uspjesima koje ostvaruju studentice i studenti Odjela za komunikologiju te da se pokazalo kako su dionici na tržištu rada zadovoljni onime što su naši studenti komunikologije naučili na Sveučilištu te ih rado primaju na posao. Pozivajući se na Huxleyevo djelo Vrli novi svijet prorektor Črpić je rekao da je u svijetu koji se neprestano mijenja komunikologija kao disciplina važna i dinamično se razvija. Zato je umijeće napraviti dobar studij koji ostvaruje ravnotežu između onoga što dugotrajnog vrijedi i onoga što je u određenom trenutku aktualno. Odjel za komunikologiju stoji pred mnogim izazovima. Prorektor je najavio završetak radova u audio studiju koji će biti na raspolaganju za nastavu, a uskoro će biti završen televizijski studij. Prorektor je najavio rad na osvježavanju studija, rad na dvopremetnom studiju komunikologije  i na doktorskom studiju te zahvalio pročelniku prof. dr. sc. Jerku Valkoviću i doc. dr. sc. Anti Mikiću na upravljanju Odjelom. Zahvalio je također nastavnicima na ustrajnom i predanom radu te zaželio  studenticama i studentima neki vrli novi svijet.

Doc. dr. sc. Anto Mikić, zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju predstavio je rad i postignuća koje je Odjel ostvario od proteklog dana Odjela te istaknuo:
“Vama bih, dragi studenti, ovom prigodom svakako htio posvjedočiti da nam je proteklih godina itekako nedostajala intenzivnija izravna komunikacija s vama. No, ne samo kroz nastavu koja je – uživo, mješovito ili online uza sve poteškoće redovito održavana – nego još više kroz sve one izvannastavne i neformalne oblike komunikacije i druženja koja su – kako bi to mogli posvjedočiti oni malo stariji među vama – nerijetko znali prerasti i u hvalevrijedne inicijative i pothvate na radost svih u njih uključenih ili njima zahvaćenih. S ovoga bih vam mjesto htio obećati kako ćemo mi koji vodimo ovaj Odjel, kao i svi nastavnici i profesori, u vremenu koje je pred nama dati sve od sebe da ove minule, u mnogim segmentima našega života pomalo i „izgubljene“ godine, u što većoj mjeri nadoknadimo! Pritom, dakako, računamo na vašu otvorenost. Idemo obnoviti i ojačati to naše zajedništvo, taj svojevrsni „zaštitni znak“ našeg Odjela. Nimalo ne sumnjam da će uz njega – taj Communio – kao pozitivna „nuspojava“ uslijediti i „Progressio“ – rast i napredak i našeg Odjela, a s njime i cijeloga našeg Sveučilišta.”

Uručena su Odjelna priznanja akademsku godinu 2020./2021. te su za najbolji akademski uspjeh nagrađeni:

  • na prvoj godini preddiplomskog studija s prosjekom 5,0: Veronika Karlović.
  • na drugoj godini preddiplomskog studija s prosjekom 4,9: Ema Smrtić.
  • na trećoj godini preddiplomskog studija s prosjekom 5,0: Leona Johman.
  • na prvoj godini diplomskog studija, smjer Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću s prosjekom 5,0: Madlen Lipić i Mato Papac.
  • na drugoj godini diplomskog studija, smjer Znanstveno istraživanje medija i odnosi s javnošću s prosjekom 4,878: Barbara Papac.
  • na prvoj godini diplomskog studija, smjer Interkulturalna komunikacija i novinarstvo s prosjekom 4,878: Magdalena Bilkić.
  • na drugoj godini diplomskog studija, smjer Interkulturalna komunikacija i novinarstvo s prosjekom 4,9: Marija Tomas.

Priznanje za najbolji diplomski rad dobila je magistra komunikologije Hana Kilijan za diplomski rad “Učestalost prikaza bioetičkih tema u hrvatskim dnevnim i tjednim tiskovinama”. Rad je napisala pod mentorstvom prof. dr. sc. Jerka Valkovića te ga je obranila s ocjenom izvrstan 21. listopada 2020.
Priznanje za izniman izvannastavni angažman u cilju promicanja Odjela za komunikologiju i struke ostvaren u akademskoj godini 2020./2021. dodijeljeno je studentu treće godine preddiplomskog studija Kristijanu Jalšiću koji je održao zahvalni govor u ime svih nagrađenih te poručio: “Dobitnik bilo koje nagrade koji misli samo na sebe i maše okolo svojom nagradom, nije zapravo nikakav dobitnik. Pravi dobitnik je onaj koji ne zaboravlja ljude i okolnosti koje su utjecale na to da bi on tu titulu mogao dobiti, što ne znači da pritom umanjuje i svoje vlastite zasluge. Zato, bitno je ostati ponizan, ali svjestan svojih vrijednosti.Neka ova nagrada bude poticaj ostalim studentima, ali i svima drugima da neprestano rade na sebi. Da rade ono što ih uveseljava i trude se u tome biti najbolji, ali ne u smislu uspoređivanja i natjecanja s drugima.”

Nakon dodijeljenih priznanja, održan je studentski dio programa. Otvorile su ga članice Čitateljskog kluba Odjela za komunikologiju Ariela Matić, Karla Matković i Kristina Ruf koje su pročitale svoje osvrte na Poruku pape Franje za 56. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija.

Uslijedilo je prikazivanje filma Cluedo čiji su autori studenti druge godine preddiplomskog sveučilišnog studija Komunikologija: Ana Blažević, Barbara Ivančić, Laura Lazić, Petar Peko i Bruna Štoos. Film je dio ispitnog zadatka kolegija Televizijska produkcija.

Na kraju je studentica prve godine diplomskog studija Magdalena Magdić predstavila uspjehe koje su studenti u proteklih godinu dana ostvarili uz svoje nastavnike.

Svečani akademski čin moderirali su studenti prve godine preddiplomskog sveučilišnog studija Komunikologija -Vlatka Pačarić i Antonio Bebek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snimka svečanog akademskog čina dostupna je na YouTube kanalu Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Hrvatsko katoličko sveučilište