Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) želi biti častan dio hrvatske akademske zajednice ostvarujući svoju viziju da bude prepoznatljivo po svojim programima koji će, na temeljima iskustava brojne obitelji katoličkih sveučilišta diljem svijeta, poštovati znanstvene standarde, istaknuo je rektor Željko Tanjić na svečanoj akademiji održanoj 5. lipnja 2012. povodom Dana HKS-a.

Dies Academicus okupio je predstavnike akademske zajednice toga najmlađeg hrvatskog sveučilišta i njihove brojne goste – rektore gotovo svih hrvatskih sveučilišta, hrvatske nadbiskupe i biskupe, ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića te predstavnike brojnih kulturnih i društvenih institucija. Svečanosti su nazočili i ugledni gosti iz Italije – ministar kulture Lorenzo Ornaghi te arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve kardinal Raffaele Farina.

Uzvanike je u svojstvu domaćina pozdravio zagrebački nadbiskup i veliki kancelar HKS-a kardinal Josip Bozanić istaknuvši da su studij povijesti, koji se trenutačno izvodi na HKS-u, te studiji sociologije i psihologije koji će prve studente imati najesen, odabrani zbog sadržajnih razloga – nastojanja da društveni dijalog ima i teološku perspektivu na temeljima kršćanske antropologije. Kardinal je istaknuo da je odgojna dimenzija neodvojiva od obrazovne te da, njezin nedostatak može, u suvremenome kontekstu obilježenim pluralizmom, izazvati odmak od kuture i dovesti do fragmetacije smisla te površnosti i banalnosti.

Talijanski ministar kulture Lorenzo Ornaghi zahvalio je svima za sućut koju su mu izrazili zbog žrtava i posljedica razornoga potresa koji je pogodio Italiju. Budući da i sam ima bogato akademsko iskustvo kao rektor poznatoga milanskog katoličkog sveučilišta Universita Cattolica del Sacro Cuore (UCSC) Ornaghi je ustvrdio da katolička sveučilišta imaju specifične izazove. Te je izazove sažeo u riječima da na temeljima novoga humanizma, koji izlazi iz srca Crkve, katolička sveučilišta trebaju spriječiti fragmentaciju znanja na pojedina područja i, težeći integraciji, podići antropologiju na viši nivo u službi svih znanosti.

Ministar Jovanović spomenuo je da s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU), MZOS želi promijeniti paradigmu o istraživanju nakon učenja u učenje kroz istraživanje. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić smatra da HKS, kao mlado sveučilište, ima šansu da tu pardigmu doista i promijeni.

Predsjednik Rektorskoga zbora hrvatskih sveučilišta i rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić izrazio je spremnost i dužnost ostalih hrvatskih sveučilišta da pomognu najmlađem hrvatskom sveučilištu, devetom u nizu.
Svečana akademija završila je predavanjem rimskog kardinala Raffaelea Farine pod nazivom „Konstantin Veliki- ideologija mira“.

Glazbene točke izvodio je Mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ KBF-a Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem Danijele Župančić, prof. i uz glasovirsku pratnju Vesne Šepat Kutnar.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Željko Jovanović

Rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. Ante Uglešić

Ministar kulture Talijanske Republike dr. Lorenzo Ornaghi

Predsjednik hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Zvonko Kusić

 

Hrvatsko katoličko sveučilište