Mnogopoštovani gosti_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na početku obilježavanja veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uručio je rektoru HKS-a Željku Tanjiću rektorski lanac, rad akademskoga kipara Mile Blaževića. Svečanom akademijom na kojoj je predavanje “Može li obrazovani Europejac naših dana vjerovati u božanstvo Sina Božjega Isusa Krista?” održao primas mađarske i nadbiskup Esztergoma-Budimpešte kardinal Peter Erdo, obilježen je danas Dan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS). 

Obilježavanju Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta nazočili su i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružica Beljo Lučić, rektor Katoličkoga sveučilišta Pazmany Peter iz Budimpešte Szabolcs Anzelm Szuromi, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić i u ime Rektorskoga zbora rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić. 

Kardinal Bozanić je u uvodnoj riječi naglasio kako je u kulturi bitna svijest da u sadašnjosti živi prošlost, ali i nada u budućnost. “Važno je prepoznati pozvanost”, rekao je Bozanić dodavši kako je najveći problem pozvanosti čovjeka antropološke naravi. Ocijenio je kako se i u Hrvatskoj mogu vidjeti posljedice onoga što sve za sobom vuče nejasna antropološka polazišta. Napomenuo je kako je zadaća sveučilišta dubinski iščitavati duboke i krupne pojave u društvu te istaknuo nastojanje oko kršćanske obnove temelja kulture. 

Predsjednik RH Ivo Josipović podsjetio je na veliku i nezamjenjivu ulogu Katoličke Crkve u očuvanju hrvatskoga identiteta te istaknuo da su se hrvatska sveučilišta razvila u krilu Crkve. Vrijednim je ocijenio njegovanje dijaloga koji promiče HKS te podsjetio na dijalošku tradiciju Kršćanske sadašnjosti, kao i na dijaloge između Mije Škvorca i Branimira Bošnjaka. 

Predsjednik Josipović je poručio da Europa neće biti groblje hrvatstva te da se nje ne treba bojati. Europa je naš prostor bila u prošlosti, sadašnjosti, a još više u budućnosti, rekao je. 
Predsjednik Josipović smatra kako bi bilo korisno kad bi HKS radio na različit način od ostalih sveučilišta. “Vrlo rado bih vidio i drukčiji Pravni fakultet od ovoga našeg”, rekao je dodavši kako bi se na takav način postigla bolja konkurentnost. 

Apostolski nuncij u RH mons. Alessandro D’Errico ocijenio je kako s odmakom od tri godine možemo potvrditi da Hrvatsko katoličko sveučilište obavlja svoju zadaću s ozbiljnošću i dobrim plodovima, vjerno svom motu Lux Vera, dijeleći s drugim sveučilištima napor koje zahtijeva obrazovanje i istraživanje, imajući na umu odgovornost svog posebnog identiteta koji se sastoji u stalnom pozivanju na svjetlo Božje riječi i učiteljstvo Crkve. “Stoga Hrvatsko katoličko sveučilište može gledati u budućnost s vjernom nadom, radosno što može odgajati odgovorne i zrele osobe, svjesne svog kršćanskog identiteta, koje poštuju različitost, spremne da prihvate vodeće uloge u različitim područjima društva”, rekao je nuncij. 

Pomoćnica ministra znanosti obrazovanja i sporta Ružica Beljo Lučić ocijenila je da je Hrvatsko katoličko sveučilište mjesto kvalitetnoga obrazovanja na kojem se obrazuju kadrovi koji su spremni suočiti se s iskušenjima koja nosi život. 

Predsjednik HAZU Zvonko Kustić ocijenio je da bi bilo dobro kad bi unutar HKS-a postojao i Medicinski fakultet jer su, kako je rekao, katolički medicinski fakulteti i bolnice među najprestižnijima u svijetu. 

Primas Mađarske i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija te nadbiskup ostrogonsko-budimpeštanski kardinal Peter Erdo ocijenio je kako današnji europski intelektualac može postaviti pitanje o opstojnosti i o pojmu Boga te da može naći pozitivni odgovor u priznanju njegova postojanja. “Kad jednom prizna Boga kao transcendentnog i apsolutnog, može i mora razmisliti i o mogućnosti komunikacije s Bogom”, rekao je dodavši kako onda proizlazi da europski intelektualac ne može odbaciti ideju, koja je u početku gotovo nezamisliva našoj ljudskoj mašti, da je upravo osoba Isusa Krista ta u kojoj možemo susresti Boga na način koji je najprikladniji sposobnostima ljudskog bića. Po kardinalovim riječima europski intelektualac nije nužno vjernik. “Ali to nužno nije nitko! Vjera u Krista, tj. punina kršćanske vjere, ustvari, nije neki jednostavni zaključak ljudskog promišljanja, već je dar Božji, to je milost”, rekao je mađarski primas te dodao kako tu pak milost pruža Bog, koji hoće da se svi ljudi spase i da dođu do spoznaje istine. 

U povodu obilježavanja Dana Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u prostorijama HKS-a otvorena je izložba kamenih maketa hrvatskih crkava i zvonika “Slušajte ih kako zvone” bračkoga umjetnika iz Pučišća Josipa Radića.

HKS ove godine obilježava 7. obljetnicu osnutka i 3. godišnjicu rada. 

  

[cycle3-ob]

 

Tekst: HINA Fotografije: M. Belošević, S. Obrovac Lipar 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište