U četvrtak 11. svibnja Odjel za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta po prvi puta je obilježio dan Odjela. Program proslave, podijeljen u dva djela, započeo je svetim misnim slavljem u Sveučilišnoj kapeli Hrvatskog katoličkog sveučilišta u 10 sati koje je predvodio mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, izv. prof. dr. sc. Krunoslavom Novakom, dr. sc. Josipom Bošnjakovićem i tajnikom nadbiskupa Puljića.

U svojoj propovijedi mons. Puljić čestitao je Odjelu za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta njihov dan istaknuvši kako mu je jako drago da se Vijeće Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta odlučio za sv. Leopolda Bogdana Mandića za svojeg zaštitnika i nastavio je:  „ Sveti Leopold Bogdan Mandić rekao bi da je on u pravom smislu apostol ispovjedaonice i najbolji poznavatelj ljudske duše“ te nastavio „Započet ću ovu homiliju riječima s njegove beatifikacije u Rimu 1976. godine: ‘Tko je taj koji nas je danas ovdje okupio’ – pitao se Pavao VI. u prigodi proglašenja blaženim fra Leopolda, a onda ovako opisao dragog nam sveca: ‘Gledaj samo kako je siromašan, jednostavan, čovječan; skroman, vedar i sabran; sav u zanosu svog unutarnjega gledanja nevidljive prisutnosti Božje! A ipak je tako prisutan, pristupačan i spreman na uslugu, pa imaš dojam da nas poznaje i če­ka; kao da su mu poznate naše brige i kao da čita našu nutrinu… Pogledaj toga siromašnoga, maloga kapucina pred kojim osjećamo kako nas privlači i oduševljava!’“ – rekao je mons. Puljić.

Nakon svete mise uslijedio je ostatak prvog dijela prigodnog programa u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Program su moderirale studentice Odjela za psihologiju Katarina Perić i Ana Šeremet, a na samom početku sve prisutne pozdravila je pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić Turk koja se zahvalila svima na dolasku, na prvu proslavu obilježavanja dana Odjela za psihologiju. U svome govoru predstavila je Odjel iznijevši podatke o radu i djelovanju Odjela u posljednjih pet godina. Također,  pročelnica je najavila projekte koje će Odjel realizirati u ovoj i idućoj akademskoj godini  te je s posebnom radošću najavila otvaranje Centra za psihološko savjetovanje na HKS-u početkom iduće akademske godine.

U ime akademske zajednice Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupljenima se obratio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić: „Zahvaljujem svima vama na dolasku na proslavu Odjela za psihologiju, zahvaljujem svim ustanovama s kojima imamo ugovor o suradnji koje pomažu našim studentima i studenticama u različitim projektima, a svima vama na Odjelu čestitam vaš dan.“

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije održao je predavanje „Abraham H. Maslow (1908.-1970.) pokretač humanističkog pravca u psihologiji“. „Abraham H. Maslow svojom studijom o “samoostvarenim pojedincima” kao i prikazom “sinergijskoga društva” izvršio je velik utjecaj na području psihologije, odgoja, medicine, industrije, politike, religije i sociologije. Postao je time najistaknutijim predstavnikom humanističke vizije čovjeka i društva, “graditeljem humanističkog pravca i pokreta u psihologiji”. Njegova studija o “samoostvarenim pojedincima” bila je pravo iznenađenje i osvježenje u znanstvenim krugovima njegova doba. Nošen idejom stvaranja boljega društva i boljih pojedinaca, bio je uvjeren kako su to sposobni učiniti jedino “samoostvareni (zdravi) ljudi”“ – rekao je mons. Puljić.

Centar za psihološko savjetovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta osnovano je u svrhu pružanja različitih oblika psihološke pomoći i podrške studentima Hrvatskog katoličkog sveučilišta i zaposlenicima.                 Aktivnosti Centra uključuju stručnu pomoć i podršku putem individualnog i grupnog savjetovanja“ – rekla je pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Ljiljana Pačić-Turk. Prvi dio programa završen je blagoslovom Centra za psihološko savjetovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Centar je blagoslovio mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

U drugom djelu programa predstavljen je rad Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke nadbiskupije. Centar je predstavila mr. sc. Kristina Rožić, organizacijski bihevior, a o ulozi centra u njihovom životu progovorili su suradnici i volonteri. Iz rada Centra proizašla je knjiga „Providnosti ususret“ autora mr. sc. Vinka Rožića koji je knjigu predstavio, a uz autora knjigu je predstavio recenzent dr. sc. Josip Bošnjaković. Kraj programa pripao je studentima Odjela koji su kroz kratki video pokazali kako je studirati psihologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

 

 

 

 

U drugom djelu programa predstavljen je rad Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke nadbiskupije.

Centar je predstavila mr. sc. Kristina Rožić, organizacijski bihevior, a o ulozi centra u njihovom životu progovorili su suradnici i volonteri. Iz rada centra proizašla je knjiga „Providnosti ususret“ autora mr. sc. Vinka Rožića koji je knjigu predstavio, a uz autora knjigu je predstavio recenzent doc. dr. sc. Josip Bošnjaković. Kraj programa, simbolički rečeno šećer na kraju, pripao je studentima Odjela koji su kroz kratki video pokazali kako je studirati psihologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište