U utorak 15. rujna 2015. godine u Alkarskim dvorima  u Sinju je promovirana monografija Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Okupljene građane su u ime domaćina pozdravili predsjednik Viteškog alkarskog društva,   Stipe Jukić, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Sinja Kristina Križanac i sinjski gvardijan fra Petar Klapež, koji je istaknuo zahvalu Hrvatskom katoličkom sveučilištu što je ovu vrijednu monografiju predstavio u Sinju i to u godini kada se slavi veliki jubilej – 300 godina od pobjede Sinjana nad Osmanlijama uz Gospin zagovor.

Milan Bešlić, likovni kritičar i autor monografije

Milan Bešlić, likovni kritičar i autor monografije

Uz urednika Milana Bešlića o rektorskom lancu govorio je prof. dr. sc Emilo Marin, prorektor za međunarodnu suradnju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, dok je predstavljajući monografiju, dr. sc. don Josip Dukić, istaknuo važnost poruke koja se oslikava u osobama koje se  nalaze na rektorskom lancu najmlađeg hrvatskog sveučilišta: „To je jasna poruka da bez crkve i njenih kroz povijest istaknutih osoba ne može biti istinitog istraživanja povijesti hrvatskog naroda.“

Rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić

Rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić

Izražavajući zahvalu Sinjanima kao domaćinima promocije ove monografije, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić je rekao kako je ovo prvo predstavljanje monografije izvan Zagreba. „Drago mi je da u Gospinu i alkarskom gradu možemo predstaviti ovu monografiju i kazati nešto o Sveučilištu, a posebno je to vrijedno spomena kada se događa u godini velikog jubileja, 300 godina pobjede sinjskih branitelja nad osmanlijskom vojskom uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske.“ – istaknuo je rektor Tanjić.

O samom rektorskom lancu, koji je Sinjanima predstavljen kroz monografiju, rektor Tanjić je rekao: „Rektorski lanac, kojeg je našem Sveučilištu prije dvije godine, u prigodi Dana svečilišta, darovao kardinal Josip Bozanić, izraz je upravo te dimenzije našeg Sveučilišta. On svjedoči o tome da je Sveučilište, premda osnovano prije deset godina, ukorjenjeno u dugoj tradiciji žive i zauzete brige Crkve u hrvatskom narodu za razvoj školstva, znanosti, odgoja, cijelog hrvatskog društva na temelju evanđeoskog poslanja služenja čovjeku i društvu.“

Predstavljanje monografije Rektorski lanac

Promociji ove monografije uz tridesetak zainteresiranih građana nazočili su rektor splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Šimun Anđelinović i doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumetacijskog centra Domovinskog rata.

Tekst: HKS/Ante Botić za portal ferata.hr

 

 

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište