Promocija prvostupnika HKS

U subotu 28. ožujka 2015. godine promovirano je 25 sveučilišnih prvostupnika, druge generacije, Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Proslava je započela zajedničkom svetom misom za naše prvostupnike, njihove roditelje i obitelji i cijelu našu sveučilišnu zajednicu koju je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački i prvi rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Govoreći o tumačenju povijesti i Velikom tjednu koji predstoji Uskrsu u svojoj homiliji biskup Šaško je istaknuo: „Ulazimo u proslavu Velikoga tjedna, toga najizvrsnijega hermeneutskog ključa ljudske povijesti. Zahvaljujući Bogu za dar vjere, u svjetlu toga dara nastavimo čitati događaje i doživljaje koji često djeluju neprohodno u spletu povijesnih mijena. Pokušajmo i na svoje živote primijeniti istinu da Bog po neočekivanim obratima objavljuje najvažnije. I ono što nam se danas čini gubitkom, u svjetlu križa i uskrsnuća dobiva novu snagu. To je ostvaren govor o zrnu koje umire da bi donijelo plod. To je način na koji nastojimo graditi zajedništvo, zalagati se za dobro čovjeka i čitati povijest u svjetlu vječnosti. Naši studenti ovdje u kapelici svakoga dana mogu učiti i radovati se toj istini koja svijetli u naizgled običnome rođenju Djeteta, darujući očima vjere neizrecivo otajstvo života; istini koja se susreće u naizgled sramotnoj smrti i poniženju, darujući očima vjere najveće uzvišenje. Nadahnjivati se na tome izvoru pomaže biti dobrim povjesničarima. Neki su posebno pozvani u to zvanje, a svi smo pozvani biti dionicima nove povijesti u Kristu koja čovjeka vidi u Svjetlu koje povijest naslućuje, ali koje samo ljubav može živjeti.“

 Tijekom svete mise članovi naše akademske zajednice, studenti, zaposlenici i profesori uz roditelje naših prvostupnika, sudjelovali su u čitanju misnih čitanja i molitve vjernika. Liturgijsko pjevanje svojim skladnim nastupom predvodio je pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

U 11:30 uslijedila je svečana akademija podjele diploma sveučilišnim prvostupnicima.

Okupljenima se obratio pomoćni biskup Ivan Šaško te u ime našeg Velikog kancelara, zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića  s posebnom radošću prenio njegove pozdrave i čestitke slavljenicima i slavljenicama. U svom govoru biskup Šaško je, obraćajući se prvostupnicima, istaknuo da vjeruje da su na Hrvatskom katoličkom sveučilištu do sada usvojili znanja, ali da u sebi gaje ljubav prema čovjeku, narodu, ljubav kojom mogu nastaviti oplemenjivati znanstvene pristupe, rasti u istini i promicati poštenje. „Za svaki je dobar rezultat u studiju potrebna disciplina, marljivost, dosljednost u poštivanju pravila, ali je najviše potrebna ljubav. Od mnogih mudrih pokušaja da se kratko izreče što bi bila ljubav, osim svetopisamskih, svidjela mi se misao da je ljubav zaključak stvoren na temelju nedostatnih premisa. Studij povijesti osposobljava traženje, pronalaženje, proučavanje raznih izvora koje ponekad treba rekonstruirati, ispravno smjestiti, zaokružiti, stvoriti pretpostavke, pa i mijenjati prijašnje zaključke. Vjerujem da upravo danas ovi studenti sažimlju tri godine, rekonstruiraju, čitaju u svjetlu svojih i tuđih života. Te tri godine je moguće staviti u određene podatke, ali u njima ne smije nedostajati ljubavi.“ – tako će biskup Šaško prvostupnicima.

U ime sveučilišne zajednice svečani skup je pozdravio prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Čestitavši prvostupnicima, njihovim roditeljima i profesorima na uspjehu rektor Tanjić je rekao: „U ovom akademskom činu se sažima puno toga: svi napori, sve brige, sve suze, ali i sve radosti i znatiželja, upijeno znanje, maštovitost, umnažanje talenata. U ovom činu kao da se žele prepoznati i sabrati svi oni trenutci koji su iza nas, ali koji su omogućili ovo slavlje.  U ovom događaju vidimo i osjećamo da taj protok vremena ipak pokazuje svoj smisao, da se u našim životima ne radi o mnoštvu nepovezanih trenutaka, nego da su oni uvezeni u jednu prekrasnu priču koja se pripovijeda diplomom. Zato bih, poštovani sudionici ovoga slavlja, želio da se kroz ovo vrijeme slavlja akademskog čina na trenutak zaustavimo i osvrnemo iza sebe kako bi naš pogled i korak naprijed bio još sigurniji i ljepši. Poseban razlog za to imaju naši prvostupnici koji su nas ovdje okupili i koji su u ovo slavlje utkali toliko trenutaka učenja, razgovora, traženja, ponekad i razočaranja, ali i svoje mladenačke radosti, veselja i znatiželje. Ja ih vidim puno zrelije od onoga trenutka kada su prvi puta ušli na vrata našega Sveučilišta. Hvala Vam dragi prvostupnici na svemu!“

Doc. dr. sc. Ivan Majnarić, pročelnik Odjela za povijest, pozdravio je skup u ime Odjela za povijest. Na osobit način iskazao je zahvalnost roditeljima na trajnom odricanju, a profesorima na kontinuiranom radu, bez čega akademski uspjeh prvostupnika ne bi bio moguć. Pročelnik Majnarić je istaknuo odricanje i afirmativan pristup radu kao osnovne, suštinske vrijednosti na kojima je sazdano Hrvatsko katoličko sveučilište.
 „Usudio bih se reći da upravo te vrijednosti, vas kao prvostupnike – uz stečeno osposobljenje za usvajanje temeljnih postavki historiografskog zanata, ali i za njihovo ovladavanje,  bitno kvalitativno odvajaju od svih ostalih prvostupnika postojećih studija povijesti u Republike Hrvatske. Upravo vas stoga potičem da te pozitivne vrijednosti osvijestite kao nepisanu apendikulu diplomi te da – jednako kao što ste spoznali temeljne povijesne procese, hijerarhiju povijesnih čimbenika i njihovu kauzalnost – prepoznate istovjetan smisao odricanja i afirmativnog pristupa radu u vašem budućem školovanju i svakodnevnom životu, a napose u procesu sazrijevanja vašeg intelektualnog integriteta i osobne cjelovitosti.“

Studentica Nikolina Vuković zahvalila je cijeloj sveučilišnoj zajednici, kolegama, zaposlenicima, roditeljima na svesrdnoj pomoći, savjetima i podršci te posebnu zahvalu u putila profesorima: „Upravo ste nam vi, profesori,  na stručan i nesebičan način prenijeli znanja koja su inspirirala naše mlade živote da teže razvitku profesionalnih vještina te istinskih ljudskih i kršćanskih vrednota i osjećaja.“

Svečani skup završio je podjelom diploma prvostupnicima i zajedničkim fotografiranjem.

Moderator akademije bio je doc. dr. sc. Hrvoje Kekez. Pjevačkim zborom Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji je svojim pjevanjem uzveličao slavlje, ravnao je dr. sc. Krunoslav Novak.

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište