Plakat_ 15 9 2015_Monografija_ Sinj_FINAL

U utorak 15. rujna 2015. u 19:30 sati u Alkarskim dvorima u Sinju održat će se promocija monografije Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Monografiju će predstaviti prof. dr. sc. Emilio Marin, prorektor za međunarodnu suradnju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Milan Bešlić, autor monografije, don Josip Dukić i fra Petar Klapež, gvardijan franjevačkog samostana u Sinju i upravitelj svetišta Gospe Sinjske.

Uvaženi skup pozdravit će predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. sc. Stipe Jukić, obnašateljica dužnosti gradonačelnika grada Sinja gospođa Kristina Križanac i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

O Monografiji:

Monografiju Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta  uredio je likovni kritičar Milan Bešlić, a likovno oblikovao Ivan Doroghy. Monografija, na hrvatskom i engleskom jeziku, prikazuje put nastanka i simboliku rektorskog lanca koji je za Hrvatsko katoličko sveučilište izradio akademski kipar Mile Blažević.

Likovi prikazani u rektorskom lancu dionici su naše sadašnjosti i prošlosti. Među njima se nalaze sveci: sv. Ćiril i Metod, sv. Katarina Aleksandrijska i sv. Mala Terezija;
zatim hrvatski blaženici: bl. Augustin Kažotić, bl. Alojzije Stepinac i bl. Ivan Merz.
Uz njih nalaze se i znameniti Hrvati koji su – osim svetaca – oblikovali hrvatsku kulturu i pridonijeli razvoju znanosti i obrazovanja: otac Ruđer Bošković i Marko Marulić te biskupi: Juraj Dobrila, Juraj Haulik i Josip Juraj Strossmayer.
Na dva medaljona nalaze se likovi Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinala Josipa Bozanića i pape Benedikt XVI., za čijega je pontifikata Sveučilište osnovano.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište