Projekt „Kritička analiza dezinformacija o vjerskim temama“ Hrvatskog katoličkog sveučilišta te njegovih partnera Hrvatskog katoličkog radija i Hrvatskog društva katoličkih novinara prošao je na javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava za uspostavu sustava provjere točnosti informacija u okviru mjere „Uspostava provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“.

 „Uz samu provjeru dezinformacija izradit ćemo alat kojim ćemo omogućiti alat za provjeru dezinformacija, na HKS-u ćemo pokrenuti izborni kolegij posvećen samo medijima i dezinformacijama, izradit ćemo i sveučilišni udžbenik i mnogo vremena posvetiti edukacijama stručnih suradnika u tiskovnim uredima diljem Hrvatske, kao i studentima i učenicima koji moraju znati prepoznati dezinformacije u vjerskom prostoru“, objasnila je doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša za IKA-u.

Na projektu će sudjelovati stručnjaci i znanstvenici iz područja komunikologije i novinarstva, a unutar partnerskih institucija bit će pokrenute posebne jedinice: tako će na HKR-u biti pokrenuta zasebna redakcijska jedinica koja će se baviti provjerom točnosti informacija o vjerskim temama, a na portalu Hrvatske katoličke mreže nova rubrika „Glas istine“.

Ovaj projekt prvi je ovakve vrste koji će se baviti sustavnim provjeravanjem činjenica o vjerskim temama u hrvatskom medijskom prostoru.

Nositelji mjere koja se provodi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti su Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije.

Hrvatsko katoličko sveučilište