Prema upravo objavljenim novim podatcima redovita profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Livia Puljak nalazi se među 2% znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti u 2020. godini prema znanstvenoj analizi „August 2021 data-update for “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators” koju su proveli profesori John P. A. Ioannidis, Kevin W. Boyack i Jeroen Baas sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD).

Obnovljenu analizu svojeg istraživanja o utjecaju citiranosti svjetskih znanstvenika Ioannidis i suradnici objavili su 19. listopada 2021. na mrežnim stranicama izdavača Elsevier. Ta objava uključuje javno dostupnu bazu podataka koja sadrži podatke za preko 100.000 vrhunskih znanstvenika, a u kojoj se nalaze standardizirane informacije o citatima, h-indeksu, hm-indeksu prilagođenom koautorstvu, citatima radova na različitim pozicijama autora i skupnom pokazatelju utjecaja citiranosti. Zasebni podaci prikazani su za utjecaj citiranosti u karijeri i za jednu godinu (2020. godinu).

Prema aktualnim podatcima prof. dr. sc.  Livia Puljak nalazi se na popisu 2% znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti na oba popisa – i u karijeri, i za 2020. godinu. Na popisu znanstvenika s najvećim utjecajem citiranosti za 2020. godinu po rangu se nalazi među 1% znanstvenika s najvećim utjecajem citiranosti (79514. od 190064 znanstvenika izdvojenih u 2% najboljih).

Na aktualnom popisu znanstvenika koji su među 2% najboljih na svijetu po utjecaju citiranosti u karijeri nalazi se 60 hrvatskih znanstvenika, a na popisu 2% najboljih za 2020. godinu nalazi se 77 hrvatskih znanstvenika.

„Veliki je kompliment naći se na ovom popisu među 2% najuspješnijih svjetskih znanstvenika po utjecaju citiranosti već drugu godinu zaredom. Lijepo je kad vas neovisna analiza mjerljivih znanstvenih pokazatelja istakne kao iznadprosječnog na svjetskoj razini. Također mi je jako drago što na tom popisu ima mnogo mojih dragih kolega s kojima uspješno surađujem.“ – izjavila je profesorica Puljak.

Više podataka nalazi se na poveznici.

Profesorica Livia Puljak diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Splitu 2002. godine. Trogodišnje postdoktorsko usavršavanje obavila je u Sjedinjenim Američkim Državama, na University of Colorado Health Sciences Center, Denver, Colorado i na University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, Teksas. Doktorirala je 2008. na Medicinskom fakultetu u Splitu gdje je od 2007. do 2018. radila na Katedri za histologiju i embriologiju. Od 2018. godine je redovita profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Za vrijeme studija osnovala je splitsku podružnicu studentske udruge CroMSIC, u Dallasu je utemeljila udrugu postdoktoranada, a nakon povratka u Hrvatsku pokrenula je hrvatski ogranak Cochraneove kolaboracije te bila prva direktorica Hrvatskog Cochranea. Od 2010. do 2011. bila je prodekanica za znanost Medicinskog fakulteta u Splitu. Zamjenica je voditelja doktorskog studija Translacijska istraživanja u biomedicini Medicinskog fakulteta u Splitu. Od 2020. godine voditeljica je Centra za medicinu i zdravstvenu zaštitu utemeljene na dokazima na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Bavi se istraživanjima iz područja znanstvene metodologije, medicine utemeljene na dokazima, sinteze dokaza, kliničke epidemiologije i boli. Svojim istraživanjima iz znanstvene metodologije istražuje metode koje se koriste u biomedicinskim istraživanjima te predlaže rješenja kako se te metode i prakse mogu poboljšati. Nizom istraživanja o načinu na koji autori Cochraneovih sustavnih pregleda analiziraju rizik od pristranosti u randomiziranim kontroliranim pokusima sa suradnicima je pokazala kako se u tim postupcima procjene često griješi te je za jedno takvo istraživanje 2020. godine od međunarodne organizacije Cochrane dobila nagradu Bill Silverman Prize koja se dodjeljuje jednom godišnje, i kojom Cochrane nagrađuje znanstveni rad koji je prepoznat kao najbolja kritika Cochraneu, s idejom da kroz kritiku učimo na greškama.

Profesorica Puljak aktivna je u popularizaciji znanosti. Sudjeluje u aktivnostima Hrvatskog Cochranea. Sudjelovala je u organizaciji i aktivnostima Festivala znanosti, Noći istraživača i Tjedna mozga. U okviru projekta popularizacije znanosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske (MZOS) prevela je knjigu Gdje su dokazi? koja je objavljena u ožujku 2014. godine u nakladi Profila. Uređivala je neprofitni portal Dokazi u medicini, koji je u okviru projekta popularizacije znanosti MZOS-a pokrenula 2014. godine. Od 2013. do 2018. godine vodila je projekt prevođenja sažetaka Cochraneovih sustavnih pregleda na hrvatski jezik. Za svoj doprinos razvoju medicine utemeljene na dokazima dobila je 2017. godine nagradu Chris Silagy Prize od Cochranea.

Fotografija na naslovnici: Bernard Čović, Glas Koncila