U prepunoj Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavljena je u ponedjeljak 11. prosinca 2017. godine knjiga Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškog suda autorice Višnje Starešine.

Autorica u knjizi nastoji, kako i sam naslov kaže, dati završni račun i prikazati rezultate rada Haaškog suda te je knjiga svojevrsni vodič kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i nepravedne presude Haaškog suda, istaknuto je na predstavljanju knjige u prepunoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta. U najavi je također rečeno da analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu, autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi koje su preko njega vodile rat poslije rata.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc.  Željko Tanjić u svom je govoru naglasio: „Večeras predstavljamo knjigu Višnje Starešine Hrvati pod KOS-ovim krilom. Knjiga je napisana iz pera novinarke, publicistkinje, scenaristice i redateljice dokumentarnih filmova koja je i puno više od toga i koja već godinama traga za istinom o događanjima u novijoj hrvatskoj povijesti, posebice u Domovinskom ratu. U tome je hrabra, neumorna, jasna, argumentirana i iznimno oštroumna. Čini se da Višnji Starešini, koja nije povjesničar po zvanju, prije svega ne mogu promaknuti oni bitni elementi koji omogućavaju pronalazak ključa koji otvara prava vrata razumijevanja.“ Svoj govor rektor Tanjić zaključio je riječima: „Ova knjiga bit će neizostavna u razumijevanju istine o Domovinskom ratu, kao i o svim zabludama koje su vladale, i još danas vladaju o karakteru rata koji nam je podario slobodnu Hrvatsku koja i danas nije u potpunosti izašla iz sjene KOS-ova krila. I zato treba vjerovati da će nas istina osloboditi, dati nam novi zamah i snagu i pomoći da se oslobodimo sjene krila koje se nad nama nadvija. A u ovo vrijeme došašća razmišljamo i o tome kako ta istina može živjeti jedino zajedno s ljubavlju. Nikako bez nje jer bi postala bešćutna i samodostatna. I zato nas istina čini slobodnima u ljubavi. I zato hvala Višnji na ljubavi prema Hrvatskoj koju je utkala u ovu knjigu.“

O knjizi je govorio i britanski povjesničar i donedavni predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. Robin Harris koji je istaknuo: „Knjiga Hrvati pod KOS-ovim krilom ne može biti aktualnija i potrebnija. Hrvatska se danas osjeća ošamućeno i napušteno, a taj se osjećaj samo povećao zbog očigledno dobro planiranog međunarodnog poteza kojemu je u cilju gušenje izražavanja neslaganja na društvenim mrežama. Normalno je da se ljudi pitaju zašto se Hrvatska našla u ovom položaju. Hrvati pod KOS-ovim krilom pruža barem dio odgovora.“ Osim tumačenja pojedinih poglavlja knjige dr. Harris je rekao: „Ne mogu se suzdržati od komentiranja salve samodopadnosti kojom je Međunarodni kazneni sud okončao svoje dvadeset i četiri godine rada. Tom je prigodom hrvatska predsjednica govorila taktično, no elokventno u obrani Hrvatske. Međutim, suci i službenici Međunarodnoga kaznenog suda učinili su sliku svojih ostvarenja toliko groteskno obmanjujućom da ona ne može proći nekažnjeno. Međunarodni kazneni sud je skup neuspjeh. Napravio je samo minimum koji se od njega očekivao – no sporo, nestručno, radeći uz nepoštene kompromise, pod snažnim političkim utjecajem, slijedeći nemoralan program izjednačavanja krivice među uključenim strankama. Počevši kao skroman pokušaj zagovaranja standarda pravde za koje je međunarodna zajednica bila preslaba i podijeljena da bi silom nametnula – postao je – kao što oni nedavni hvalisavi govori pokazuju – samoproglašena paradigma za buduće rješavanje sukoba od strane međunarodnih sudova. Presude tribunala, čak i ako su ponekad vrijedne zbog nekih drugih razloga, nisu ustvari postignute putem procesa ili prema standardima, što bi bilo prihvatljivo u svakoj razvijenoj državi – pogotovo u Velikoj Britaniji, koja je tako srdačno podržala zaključke Međunarodnog suda.“

„Svjedoci smo kako i 2017. postoje pokušaji da se Hrvatsku denuncira kao fašističku, a Domovinski rat prikaže kao građanski rat. To redovito čine čelnici Republike Srbije, ali su ti glasovi postali javni i vrlo glasni i u Hrvatskoj, pogotovo nakon posljednje presude Haaškog suda 29. studenog 2017. Štoviše, bilo kakvo javno protivljenje takvim kvalifikacijama o fašizaciji Hrvatske i građanskom ratu se snažno medijski osuđuje kao retrogradno, nacionalističko, a u tim optužbama se sve češće koristi i osuda za klerofašizam, kao omiljenu sintagmu iz prošlog sustava koja je ponovno u trendu“, rekao je govoreći o knjizi HDZ-ov saborski zastupnik i predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Davor Ivo Stier.

U svom govoru Davor Ivo Stier također je naglasio da nakon posljednje presude Haaškog suda prošlog 29. studenog, ponovno na vidjelo dolazi pitanje djelovanja ili nedjelovanja Hrvatske kao države. Ocijenio je također: „Između ostalog, ova knjiga ukazuje na nedostatak sustava u odnosu Hrvatske prema Haaškom sudu, na nedostatak kontinuiteta državne politike nakon Tuđmana, i na razne blokade koje su doživjeli oni koji su pokušali vratiti takvu državnu politiku barem u nekoj formi.“

Višnja Starešina, autorica knjige, u svom emotivnom obraćanju istaknula je da je posljednji dio knjige napisala nakon presude Haaškog suda. Objasnila je da su osuđujućom presudom u haaškoj sudnici hrvatske institucije funkcionirale kao institucije jedne suvremene države, da ova ‘ptica’, mislivši na KOS, u njih nije ugrađivana od početka i da u njima ne blokira procese do današnjeg dana, te tim procesima gura Hrvatsku u jugoslavenske okvire ili dopušta drugima da je ondje odvuku, pa i preko suđenja za ratne zločine. „Ne ukloni li se ta ‘ptica’ iz sustava i ne počne li hrvatsko državno vodstvo pitanje suđenja za ratne zločine – čija se arena sada seli u BiH –  tretirati kao prvorazredno političko i sigurnosno pitanje, neugodna će iznenađenja tek uslijediti“, zaključno je istaknula Višnja Starešina.

Tijekom predstavljanja knjige emitirani su video inserti iz dokumentarnih filmova Višnje Starešine „Zaustavljeni glas“ i „Treći pohod“ u produkciji Interfilma. 

Na predstavljanju je, uz velik broj predstavnika hrvatskoga političkog i javnog života, bio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

 

Knjiga Hrvati pod KOS-ovim krilom: završni račun Haaškog suda izašla je u izdanju Avid Medije i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Cijeli govor Davora Ive Stiera objavio je narod.hr.

Govor dr. Robina Harrisa dostupan je na hrvatskom i engleskom jeziku.

Galerija fotografija

 

Hrvatsko katoličko sveučilište