U srijedu 15. ožujka 2023. u svečanoj dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održano je predstavljanje knjige izv. prof. dr. sc. Ivane Vrselje „Socijalni utjecaj“ u organizaciji Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Hrvatske sveučilišne naklade.

Predstavljena knjiga ujedno je i sveučilišni udžbenik namijenjen ponajprije studentima psihologije, ali i studentima ostalih društveno-humanističkih studija koji imaju doticaj s temama socijalne psihologije. Kroz 12 poglavlja autorica dubinski obrađuje razne teme socijalne psihologije s posebnim naglaskom na područje socijalnog utjecaja. Tumačenjem područja poput pokoravanja autoritetu, konformizma, utjecaja manjine, stavova te promjena stavova autorica objašnjava i definira pojmove potrebne za razumijevanje područja, teorijske pristupe i teorije unutar područja socijalnog utjecaja, uz osvrte na rezultate istraživanja ovog područja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u pozdravnoj riječi okupljenima istaknuo je kako je ovo jedan u nizu udžbenika Hrvatskog katoličkog sveučilišta, ali je kao i svaki novi udžbenik posebno važan ne samo zbog prikazane materije, već i zbog toga što pokazuje rast i razvoj odjela i sveučilišta. „Ovaj udžbenik bavi se socijalnim utjecajem koji, ugrubo, uči kako razlikovati istinu od mita. To je posebno važno za današnje društvo te sam siguran kako će nam upravo ova knjiga pomoći u tome“, izjavio je rektor.

U ime recenzenata govorila je prof. dr. sc. Renata Franc koja je pripremu udžbenika ovakve vrste nazvala odvažnim korakom koji je posebno važan za razumijevanje socijalne psihologije. „Ovo je prvi udžbenik unutar područja socijalne psihologije nastao unutar naše kulture. Iako postoje autori koji su se bavili ovim područjem dosad nitko nije objedinio potrebna znanja, najbolje prakse i ovu razinu detalja u jedan udžbenik. Kao naročito važno ističe se poglavlje o stavovima koje donosi bogat i jasan pregled mjerenja i skala te kako ih koristiti, kada ih koristiti i zašto“, osvrnula se Franc.

Glavna urednica knjige i direktorica Hrvatske sveučilišne naknade Anita Šikić na prvom je mjestu istaknula ponos zbog suradnje s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i besprijekornom suradnjom s autoricom. „Važno je istaknuti kako je ova knjiga napisana terminološki i jezično jasno, sadrži cjeloviti instrumentarij i pregršt informacija koje će studentima koristiti prilikom istraživanja ovog područja, a sadrži čak i za one koje žele znati više“.

Autorica knjige izv. prof. dr. sc. Ivana Vrselja u svojem je obraćanju zahvalila rektoru, sveučilištu, nakladniku, kolegama i obitelji na kontinuiranoj podršci i ohrabrenju. „Ova knjiga nastajala je kroz nekoliko godina, razne kolegije i predavanja, a njena namjera je bila olakšati studentima učenje te na jednom mjestu sastaviti sve teme iz socijalne psihologije koje se inače obrađuju pojedinačno uz druge tematike. Uz to, željela sam dati i analizu suvremenih fenomena područja koji su dosad rijetko kada bili dostupni na našim prostorima“, zaključila je Vrselja.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište