Izv. prof. dr. sc. Dubravko Habek, HKS/Klinička bolnica Sveti Duh

Izv. prof. dr. sc. Dubravko Habek, HKS/Klinička bolnica Sveti Duh

U četvrtak, 18. lipnja 2015. u Gradskom muzeju Bjelovar predstavljena je knjiga Iz povijesti zdravstva Bjelovara autora izv. prof. dr. sc. Dubravka Habeka, dr. med., izdana u ediciji  Posebna izdanja Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru.

Knjigu su predstavili akademik Dragan Dekaris, recezent prof. dr. sc. Željko Dugac,  glavni i odgovorni urednik  i voditelj Zavoda u Bjelovaru prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, upravitelj Zavoda u Bjelovaru prof. dr. sc. Vladimir Strugar i sam autor izv. prof. dr. sc. Dubravko Habek, dr. med.

iz-povijesti-zdravstva-bjelovara

Profesor Habek u knjizi na znanstvenim osnovama proširuje dosadašnje spoznaje o povijesti zdravstva u Bjelovaru i okolici. Istraživanje u ovoj knjizi pokazuje da je prva vojna bolnica osnovana već 1760. godine, četiri godine nakon utemeljenja Bjelovara, a ne 1845. kao što se do sada tvrdilo.

Uz širi opis stanja zdravstva i zdravstvene regulative u Habsburškoj Monarhiji autor opširno daje pregled vezan uz metode liječenja u 18. i 19. stoljeću, demografska i socijalna zbivanja u Varaždinskom generalatu, kao i činjenice iz povijesti zdravstva u Bjelovaru kao što su podaci o utemeljenju bjelovarske bolnice, o zdravstvenom osoblju, o bjelovarskim ljekarnicima i ljekarništvu, o bjelovarskim primaljama, zubarstvu, djelovanju časnih sestara milosrdnica od 1884. godine, o djelovanju Županijske bolnice u Bjelovaru tijekom Prvog svjetskog rata i drugo.

Čestitamo profesoru Habeku na njegovom znanstvenom doprinosu koji će vjerujemo biti podstrek našim studentima za daljnja istraživanja povijesti medicine ne samo bjelovarskog kraja, već i šire.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište